x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Magistratii contra Stanoiu

Magistratii contra Stanoiu

04 Mar 2004   •   00:00

Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, acuzata de haosul si blocarea independentei in Justitie, a afisat ieri in fata presei un calm aparent desi a trebuit sa stea langa proaspatul sau adversar, Dan Lupascu.

Batalia mascata de ieri s-a terminat cu o victorie a presedintelui Curtii de Apel. Lupascu a fost reales ieri in functia de secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii cu 13 voturi din 17.

AMENINTAT CU CONTROLUL. Oficial, Rodica Stanoiu a preferat sa trimita presei doar un raspuns scris la acuzatiile aduse de Dan Lupascu. "Ne intrebam ce l-a impiedicat pana ieri sa isi exprime punctele de vedere in legatura cu acest asa-zis "haos" si cum de l-a descoperit abia in aceste zile", precizeaza documentul. Comunicatul sustine ca dezvaluirile lui Dan Lupascu vin ciudat tocmai in momentul in care inspectorii Ministerului Justitiei redacteaza concluziile de la controlul efectuat la Curtea de Apel in ianuarie 2004. Rodica Stanoiu nu s-a ferit sa arunce pisica moarta in ograda presedintelui Curtii de Apel. "Sesizarile presei cu privire la neregularitati ale activitatii de judecator desfasurate de catre Dan Lupascu vor forma obiectul unor verificari, pentru a se stabili realitatea acestora ", preciza comunicatul.

LOVITURI INDIRECTE. De partea cealalta a baricadei, conflictul cu ministrul Justitiei s-a manifestat indirect la interviul dat de secretarul de Stat Cristina Tarcea, pentru un post de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Desi nimeni nu a contestat calitatile profesionale ale Cristinei Tarcea, faptul ca venea din Ministerul Justitiei a supus-o unui tir de intrebari si remarci dure. Dan Lupascu si judecatorul Nineta Anghelina de la Inalta Curte au incercat sa demonstreze colegilor din CSM ca secretarul de stat nu are suficienta experienta pentru instanta suprema. Cu un vot la limita, 5 la 12, Cristina Tarcea a fost acceptata insa pentru postul de la Inalta Curte. Maria Huza, presedintele Tribunalului Bucuresti, a doua propunere a ministrului Justitiei pentru Inalta Curte, a preferat sa se fereasca si s-a retras de pe lista. "M-am gandit mai bine si am decis ca mai am multe de facut la Tribunalul Bucuresti. Voi fi mai utila acolo si in CSM", a sustinut Maria Huza.

Sustinatorii lui Dan Lupascu

Curtea de Apel a trimis ieri un comunicat de sustinere a afirmatiilor presedintelui Lupascu, semnat de 73 de judecatori. "Magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti isi exprima sprijinul neconditionat si fara rezerve fata de punctele de vedere prezentate de secretarul general al CSM, judecator Dan Lupascu, precum si fata de straduintele acestuia indreptate spre asigurarea unei reale independente a magistratilor", precizeaza comunicatul.
( MIRUNA PASA )

×
Subiecte în articol: eveniment lupascu dan