x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Malta:Plăceri estivale în Insula de miere

Malta:Plăceri estivale în Insula de miere

de Elena Stan    |    20 Iul 2008   •   00:00
Malta:Plăceri estivale  în Insula de miere

Situat în centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez îmbină frumuseţea naturală cu 7.000 de ani de istorie. Dintre cele şase insule ale arhipelagului, trei sînt locuite şi trei sînt încă virgine.

Situat în centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez îmbină frumuseţea naturală cu 7.000 de ani de istorie. Dintre cele şase insule ale arhipelagului, trei sînt locuite şi trei sînt încă virgine.


Malta, un arhipelag "rătăcit" în mijlocul Mediteranei. O destinaţie estivală atipică, deoarece oferă acel cadru istoric fabulos, înconjurat de forme de relief incredibile – un ţărm stîncos, înalt, cu lagune şi peşteri căutate de scufundătorii din lumea întreagă. Frumuseţea incredibilă a insulei dată de calcarul de culoare galben-arămie a dus la renumele Maltei, cunoscută şi sub denumirea de Insula de miere. Turiştii care aleg să îşi petreacă vacanţa în Insula de miere roiesc precum albinuţele în acest "stup" interesant. Şi este normal să roiască, deoarece aici au parte de cele mai frumoase peisaje din lume, iar apa este foarte limpede şi cristalină, de un albastru ireal.

De-a lungul timpului turiştii au ajuns să îndrăgească această insulă mică, pe cît de seducătoare, pe atît de romantică. Aici plăcerea de a călători şi de a te distra în acelaşi timp pot fi satisfăcute. Insula găzduieşte zeci de cafenele, restaurante, baruri şi discoteci, turistul avînd posibilitatea să încerce o gamă largă de sporturi acvatice ce pot fi practicate cu uşurinţă în apele liniştite ale mării. Deşi are numai 400.000 de locuitori, primeşte anual circa 1,5 milioane de turişti. Majoritatea britanici în vîrstă. Însă anual ajung în Malta peste 5.000 de români. Malta reprezintă un arhipelag alcătuit din insulele locuite Malta, Gozo şi Comino, precum şi din insulele sălbatice Cominotto, Filfla şi St. Pavel. Insula Gozo este cunoscută datorită nimfei Calypso, care, conform legendei, prin farmece, l-a ţinut alături de ea pe Ulise timp de şapte ani. Insula Comino reprezintă raiul  celor iubitori de scufundări şi surf, aici găsindu-se renumita Lagună albastră.

 
UNICE. Malta găzduieşte templele dedicate Zeiţei Mamă, care îşi păstrează puritatea enigmatică în cele mai frumoase şi magice locuri din insulă, precum şi templele de la Hagar Qim, ce privesc spre mare şi spre Insula Filfla, fiind recunoscute drept cele mai vechi urme de civilizaţie din lume. Templele megalitice de la Hagar Qim sau Tarxien sînt vechi de 5.000 de ani, fiind mai vechi decît Piramidele şi Stonehenge-ul. La aceste temple se găseşte cea mai înaltă piatră dintre toate templele din Malta, cu o înălţime de 5,2 metri. La baza acesteia se făceau sacrificii de animale şi îi simboliza pe toţi zeii, pentru că  oamenii se temeau ca nu cumva să uite să aducă ofranda vreunui zeu şi astfel acesta să nu îi pedepsească. Tot aici găsim şi cea mai grea piatră, care cîntăreşte circa 20 de tone.

Să nu uităm de multele peşteri subacvatice, unice în lume, precum şi de renumitele golfuri stîncoase. De asemenea, de cele peste 30 de temple antice, de golfurile naturale, de cele 350 de catedrale catolice şi de zecile de sate pescăreşti conservate impecabil timp de secole. Un alt punct de atracţie îl constituie grădinile Barracca, ce se găsesc peste drum de splendidul Auberge de Castille. De sus, din grădini, se poate vedea priveliştea minunată ce se lăfăie "deasupra" marelui port natural.

În fiecare săptămînă, fiecare sat sau oraş organizează o sărbătoare – "festa". Cu acest prilej, turiştii pot observa de aproape un minunat foc de artificii (ca o notă "informativă", în Malta există o fabrică de artificii unde anual mor aproximativ patru persoane în timpul testării materialului pirotehnic). Un alt obiectiv care nu trebuie ratat este Marsaxlokk – cel mai mare sat tradiţional de pescari, renumit şi pentru bărcile pictate foarte frumos, care au denumirea generală de "luzzu". Toate bărcile au pictaţi doi ochi în partea din faţă, al căror rol este să îi păzească pe pescari de rele. Ochii îl reprezintă pe Osiris, zeul norocului.

Aflată în sudul Insulei Malta, Grota Albastră  este renumită pentru fenomenul "mîinii albastre". Grota este o stîncă naturală sub formă de arcadă care a ajuns la forma actuală datorită eroziunii îndelungate exercitate de apă asupra calcarului. În zonă sînt mai multe peşteri la care se poate ajunge cu uşurinţă cu bărcile pescarilor. La Grotă culoarea apei este de un albastru intens, fiind  foarte clară. O călătorie cu bărcuţa la Grota Albastră costă 7 euro de persoană şi durează în jur de 15 minute.

 
ORAŞE. Turiştii nu pot rata vizitarea oraşului cavalerilor ioaniţi, Valletta, construit în secolul al XVI-lea, care în prezent reprezintă capitala ţării. Oraşul este situat pe coasta estică a insulei, a fost fondat de Grandmaster Jean de la Vallette şi are două porturi la Marea Mediterană, respectiv Marsamxett şi Grand Harbour. În Valletta sînt 32 de biserici şi numeroase catedrale sau palate ce conferă oraşului un farmec aparte, fiind adevărate capodopere ale stilului baroc. Oraşul face parte din patrimoniul turistic mondial UNESCO din 1980 şi este foarte căutat de turişti. Fiind foarte mic şi avînd obiectivele turistice aproape, unul lîngă altul, vizitarea acestuia se face "la picior", mulţi considerîndu-l un muzeu mai mare în aer liber.

St. Julian’s, fost sat pescăresc, este astăzi una dintre cele mai cunoscute staţiuni pentru viaţa de noapte, aici fiind cele mai multe baruri şi discoteci. În Malta clădirile sînt vechi, iar străzile sînt înguste, nefiind realizate pentru un trafic intens, aşa cum a ajuns în prezent. Un alt oraş important este Sliema, unde turiştii pot face cumpărături de la magazinele renumite care au reprezentanţe pe insulă (abundă produsele marca Zara, Esprit, Mango) Apoi Mdina, fosta capitală fortificată a Maltei, cunoscută şi sub numele de "oraşul tăcerii", construit deasupra unor oraşe antice (la Mdina s-a filmat renumitul film Gladiatorul).

 
UTILE. Zborul către Malta se efectuează noaptea şi durează în jur de 2,5 ore. În Malta nu există agenţii de închiriat maşini pentru europeni, deoarece acestea au volanul pe partea dreaptă, ceea ce reprezintă un inconfort pentru şoferii obişnuiţi să conducă pe stînga. Astfel, pentru a preveni eventualele accidente, nu este recomandat să închiriaţi maşină, care costă 25 de euro pe zi. Pentru a lua prînzul sau cina în oraş aveţi nevoie de minimum 10 euro. Turiştii care vor să închirieze echipamentul pentru scufundări trebuie să scoată din buzunar circa 35 de euro. O călătorie cu autobuzul, care face legătura între oraşele de pe insulă, costă, în funcţie de distanţă, 1,14 euro. O liră malteză este aproximativ doi euro. Prin urmare, o adevărată plăcere să fii turist-albinuţă în Insula de miere!


Malta, cerută de români
Numărul românilor care aleg să-şi petreacă vacanţa în insulele malteze creşte anual. Astfel, dacă anul trecut au vizitat Malta circa 5.000 de români, anul acesta, operatorul Malta Travel estimează că va vinde cu 20% mai multe pachete turistice, astfel încît numărul turiştilor români să ajungă la 6.000-6.500. "Pînă anul viitor vrem să aducem în Malta circa 10.000 de turişti români, însă pentru anul acesta estimăm că numărul românilor care vor vizita ţara noastră va fi de circa 6.500 de persoane", ne-a declarat Mark Neville Farrugia, managerul agenţiei de voiaj Malta Travel. Preţul unui sejur în Malta, prin intermediul Malta Travel, variază de la 300 la 900 de euro de persoană şi include transportul cu avionul, şase nopţi cazare cu mic dejun inclus. Absolut orice alt serviciu se plăteşte separat, precum şi excursiile opţionale. Sicilia (120 de euro/persoană), turul Insulei Gozo (80 de euro), al insulelor Valetta, Mdina şi Mosta (45 euro), al Maltei, cu vaporaşul (45 euro) şi Grota Albastră (30 de euro)

×
Subiecte în articol: special malta insula sînt