x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mama Simonei Lungu, membra MISA de 14 ani

Mama Simonei Lungu, membra MISA de 14 ani

29 Oct 2004   •   00:00

SPECIAL

Romica Lungu este profesoara pensionara. Nu-si acuza fiica, pe Simona Lungu. Nici n-ar avea cum: ea insasi este o simpatizanta a MISA, pasind pe drumul purificarii spirituale inca de acum 14 ani. Acasa la parintii judecatoarei Simona Lungu. Ne intampina in prag mamica. O doamna suta la suta respectabila, profesoara pensionara. O femeie din cale-afara de credincioasa.
ANDREEA TUDORICA, VALENTIN ZASCHIEVICI

Click pentru a mari imaginea
APARARE. Simona Lungu este inteleasa si aprobata de mama sa. Tatal sau are insa o cu totul alta pozitie fata de preocuparile fiicei
Chiar ieri fusese la biserica. De fapt, aproape zilnic merge sa se roage pentru sanatatea celor dragi, dar si pentru binele dusmanilor. Si-a infrant cu greu rezervele fata de presa, pe care o socoteste marea vinovata de pacostea ce s-a abatut asupra familiei sale. Nici nu concepe ca fiica sa ar putea fi protagonista vreunui film erotic ori s-ar fi pretat la un comportament necuviincios si necrestinesc. Si in nici un caz n-o acuza pe Simona ca ar fi cazut in plasa lui Gregorian Bivolaru. Nici n-ar avea cum: venerabila doamna se declara ea insasi o simpatizanta a Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut, impartasind pasiunea pentru yoga a fiicei sale impreuna cu care a pasit pe drumul purificarii spirituale inca de acum 14 ani.

INCREDERE. La un moment dat, suna telefonul: doamna Romica poarta un scurt dialog cu fiica ei. Simona ii zice sa ne dea afara, mamica incearca sa o convinga ca am venit cu ganduri bune. Convorbirea ia sfarsit. Dialogul nostru continua. Pe tema MISA. Nu ne imaginam o doamna atat de distinsa parcurgand chiar toate treptele purificarii, asa cum au fost ele surprinse de camerele video, la dezmatul in grup de acum doi ani, de la Sala Polivalenta, ori de marturiile adeptilor lui Bivolaru, care au reusit sa se smulga din mocirla. De aceea, preferam sa ne inchipuim ca doamna Ana Romica Lungu chiar nu stie la ce se dedau adeptii lui guru, cu fiica ei cu tot, si o suspectam doar de naivitate si incredere exagerata in copilul sau. Ne vorbeste despre tratamente naturiste, e gata sa ne arate camera transformata in altar, plina de icoane si de betisoare aromate, purificatoare, insa nu mai apuca: soseste acasa sotul.

SUPARARE. Gheorghe Lungu este un barbat inca mai venerabil decat sotia sa, daca se poate spune astfel. Economist de profesie, este cunoscut in oras drept un om de-o probitate si-o onestitate desavarsite. De aceea, ii intelegem si inghitim severitatea cu care trateaza presa, pe care-o socoteste iresponsabila, dar, in acelasi timp, la fel de bine, responsabila de scandalul in care este implicata fiica sa. Pentru ca: "Se fura atat in tara asta, e coruptie de jos si pana sus, dar cel mai important lucru, la toate jurnale tv, este fiica mea! Chiar daca ea este pe caseta, a furat, a dat in cap? A venit cineva sa se intereseze de ea, sa ne intrebe si pe noi? Se multumesc si se bucura sa improaste cu noroi". Intr-un fel, batranul are dreptate: "Camatarii aveau leul acasa, il asmuteau asupra datornicilor, aparea apoi cutare senator, ca a facut schimb de porumbei, de papagali cu ei, apoi altul, ca i-au dat fetite, dar totul s-a uitat, si parca toata tara nu are grija mai mare decat sa afle daca o judecatoare a aparut sau nu intr-o caseta".

Din putine cuvinte am inteles ca domnul Gheorghe Lungu are o scarba de neinfrant fata de guru si nu aproba catusi de putin practicile initiatice ale fiicei sale, insa, la rugamintea sotiei sale, nu publicam cuvintele cu care el l-a calificat pe mentorul MISA si nici aprecierile fata de conduita Simonei. Ca sa nu aducem o vrajba in plus intr-o familie deja lovita destul de necaz. Doamna Lungu se considera vinovata ca nu si-a scos fiica din firma, la Registrul Comertului, si argumenteaza ca, oricum, firma nu mai avea activitate de cativa ani: "N-am avut trei milioane de lei, cat ar fi trebuit sa platesc pentru aceasta operatiune". Sotul ei mormaie insa ceva despre ginerele, ma rog, prietenul fiicei, care s-ar fi ocupat de fapt de firma. Sotia il mustra blajin. El tace.

UITARE. Multe nu mai sunt de spus: sotii Lungu nu vor sa se mai scrie de fiica lor nimic. Nici macar de bine. Ei vor sa uite cosmarul. Din pacate, visul lor urat nu va inceta pana cand nu se va face lumina asupra relatiilor dintre miscarea patronata de Gregorian Bivolaru si persoane din magistratura, administratie, politica. Episodul "Lungu" este doar unul dintr-o serie ce se anunta a fi lunga.

Apologia lui Bivolaru

Redam, mai jos, cateva fragmente dintr-un interviu acordat de doamna Romica Lungu cotidianului nemtean Realitatea. A consemnat jurnalistul Mihai Sava.

  • De ce credeti ca tocmai fiica dumneavoastra a fost implicata in acest scandal?

    Romica Lungu: Nu stiu, nu am de unde sa stiu. Poate a deranjat pe cineva, desi Simona este o fiinta atat de curata sufleteste, atat de buna si de plapanda, incat nu ar fi in stare sa faca rau nimanui. (...) Simona este un copil deosebit, iar tot ce a reusit in viata a reusit numai prin munca. Nu a avut nici o pila, niciodata. Chiar imi amintesc de o intamplare, de pe vremea in care Simona dadea examen pentru a deveni judecatoare. A venit suparata acasa si mi-a spus ca toti contracandidatii ei au pile. Atunci i-am raspuns ca ea are cea mai puternica pila si va reusi. S-a uitat uimita la mine si m-a intrebat: "Ce pila, mama?". "Ai pila la Dumnezeu", i-am spus si trebuie sa ai incredere in El! Intr-adevar, nu a reusit de prima data la examen, dar a facut contestatie, iar in urma rezolvarii acesteia comisia i-a mai adaugat doua puncte, si astfel a fost declarata admisa.

  • Exista vreo legatura intre fiica dumneavoastra si MISA?

    Simona a participat, mai bine de zece ani, la cursuri yoga si a fost simpatizanta (sau poate inca mai este) a MISA. Dar fata mea a renuntat la cursurile MISA de cand a ajuns judecatoare. Chiar mi-a si spus ca nu mai vrea sa vina, ca sa nu apara interpretari. Eu, in schimb, nu am renuntat! Fac yoga de 13 ani si o spun asta deschis, cu mana pe inima. Si Simona a facut yoga, poate mai practica, dar nu vad nimic rau in asta. Cand ne intalnim, noi cei din MISA nu facem decat sa meditam si sa practicam "spirale". Noi, adica eu, fiica mea si ceilalti cativa zeci de simpatizanti ai MISA, urmam un tratament naturist, nu bem, nu fumam si nu mancam carne, si ne rugam incontinuu. In alta ordine de idei, s-a spus ca Simona ar fi participat la sedintele acelea conduse de liderul Gregorian Bivolaru. Ei si! Ce-i rau in asta? Lumea a sarit pe liderul MISA, care nu are nici o vina, asa cum ar sari pe mine ca-mi apar fata.

  • Ce credeti ca a declansat tot acest scandal?

    Nu stiu ce sau poate stiu, cum stie si fiica mea, dar nu pot vorbi in numele ei. Cineva are un anumit interes din a o dezonora pe Simona si a-i tari imaginea in noroi. Sunt multi care o cunosc si stiu ca este o fata foarte pura, care nu a facut rau nimanui (...) Am fost si am vorbit cu parintele Iustin, care mi-a dat incredere. Zilele trecute, Sfintia sa chiar a vorbit, timp de aproape o ora, si numai de bine, despre Simona, intr-una dintre predicile sale. Exista o inregistrare video care va fi data publicitatii la timpul potrivit. Probabil dupa ce superiorii de la Bucuresti vor da un verdict in cazul Simonei. Ma rog de 30 de ori pe zi pentru dusmanii Simonei, ii cer lui Dumnezeu sa le lumineze mintea…

    LA SERVICIU, CA-N VACANTA

    Click pentru a mari imaginea
    Mama Simonei Lungu ne-a indrumat spre Judecatoria Piatra Neamt (foto), sa ne spuna fostii ei colegi de serviciu ce om minunat este fiica ei. I-am urmat sfatul neintarziat, insa n-am gasit pe nimeni care sa o cunoasca pe Simona Lungu. Ne-am mirat foarte tare. Ni s-a spus, la un moment dat, ca am fi putut vorbi despre ea cu judecatorul Catana, insa acest lucru nu mai e posibil, pentru ca a fost arestat acum o saptamana pentru luare de mita. I-am suspectat pe magistratii nemteni ca sunt secretosi dincolo de limitele acceptabile, insa, dupa ce am primit pe cai oficiale raspunsul la intrebarile noastre privind activitatea judecatoarei Simona Lungu, i-am iertat pe colegii ei de serviciu. N-aveau de unde s-o cunoasca, pentru ca activitatea ei a fost urmatoarea:

  • 21.01 2002 Simona Lungu a fost numita, prin decret prezidential, magistrat la Piatra-Neamt.
  • 21.01.2002 - 31.01.2002, concediu medical
  • 01.02.2002-15.02.2002, concediu medical
  • 15.02.2002-28.02.2002, concediu fara plata
  • 01.03.2002-17.03.2002, concediu fara plata
  • 18.03.2002-31.03.2002, prezenta la serviciu
  • 01.04.2002-15.04.2002, concediu medical
  • 15.04.2002-24.04.2002, prezenta la serviciu
  • 25.04.2002-30.04.2002, concediu de odihna
  • 01.05.2002-15.05.2002, concediu de odihna
  • 15.05.2002-15-07.2002, delegata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti
  • 15.07.2002-15.09.2002, delegata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti
  • 15.09.2002-15.11.2002, delegata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti
  • 15.11.2002-15.05.2003, detasata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti
  • 16.05.2003-20.05.2003, concediu fara plata
  • 21.05.2003-30.05.2003, concediu de odihna
  • 02.06.2003-13.06.2003, concediu medical
  • 16.06.2003-31.06.2003, concediu fara plata
  • 01.07.2003-21.07.2003, prezenta la serviciu
  • 21.07.2003 - inceteaza activitatea la Judecatoria Piatra-Neamt.

    In perioada in care a activat la Judecatoria Piatra-Neamt, Simona Lungu nu a avut in lucru nici un dosar, nu a participat la nici o sedinta de judecata.
  • ×