x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Marii medici ai Romaniei

Marii medici ai Romaniei

18 Oct 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Intemeietorii medicinei romanesti: Ioan Molnar - Piuariu si Vasile Popp. / Ei au schimbat fata Romaniei: Carol Davila, Cantacuzino, Babes, fratii Minovici / Nobelul furat, Nobelul acordat: Nicolae C. Paulescu si George Emil Palade. / Medicii cu suflet de artist: Vasile Voiculescu si Ion Tuculescu.

Domnului Doctor, cu dragoste

Editorial de DAN CONSTANTIN

Cand intram manati de suferinta in cabinetul dumneavoastra, suntem umili si ascultatori. Dupa ce boala se duce uitam, multi dintre noi, sa va adresam, cu aceeasi umilinta, un multumesc. Platile omenesti sunt considerate de unii drept o eliberare din starea de plecaciune pe care o impune relatia cu medicul fie el doctor de tara sau eminent profesor intr-o clinica universitara.

Nepriceperea sau clevetirea noastra fac din dumneavoastra, Domnule Doctor, o prada usoara; nimeni nu stie cat va framantati pentru un caz mai complicat, putini stiu somnul scurt la care sunteti obligat. In locul unui trai mai bun pe care societatea este datoare sa vi-l ofere, aveti parte de sedinte si sfaturi, de anchete si ziaristi mai priceputi in tratamente decat in scris. Lehamitea si dorinta de a iesi din cercul strans al prostiei si rautatii sunt insa iar si iar invinse de suferinta celui care va cheama sa-l vindecati.

Va scriu aceste randuri, Domnule Doctor, din partea celor multi care nu stim indeajuns sa spunem cat va pretuim. Poate rigoarea dumneavoastra, cartea mai multa pe care o aveti, sunt o bariera pe care nu stim sa o trecem. Halatul dumneavoastra alb nu este mereu un scut care sa va apere de ticalosiile omenesti. Sunteti om intre oameni si intelegeti, primul unde este limita stiintei si incepe vointa lui Dumnezeu. Puterea dumneavoastra nu sta in nestiinta noastra, ci in binele pe care il faceti zi de zi, noapte de noapte.

Va cer iertare, Domnule Doctor, chiar daca nu am gresit.

Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)

Pionierii

Nu se moare de batranete, ci de boala

Adversarul lor a fost moartea

Doctori la cap

Copilaria pediatriei

Cavalerul condamnat de comunisti

Babes, parintele a 50 de microorganisme

Mostenirea uitata a familiei Minovici

Persecutatul

Parintele cardiologiei

Modele

Transplantatii

Inspiratii
×
Subiecte în articol: special