O româncă stabilită în Elveţia s-a plimbat mai multe zile în maternităţile din Gorj, Timişoara şi Arad în căutarea unui copil. După câteva vizite la Spitalul "Louis Ţurcanu" din Timişoara, a pus ochii pe o fetiţă lăsată de familie la Secţia de distrofici. Într-o noapte din octombrie anul trecut a răpit fetiţa şi a fugit în Elveţia. După aproape trei luni de la eveniment, conducerea spitalului n-a sancţionat pe nimeni pentru neglijenţă.
Maria Csilla Bekes, o psihoterapeută născută în 1970 în Satu Mare şi stabilită la începutul anilor '90 în Elveţia, a răpit o fetiţă de două luni dintr-o maternitate din Timişoara. Femeia a mers, conform Poliţiei, în mai multe maternităţi din vestul ţării, în căutarea unui copil părăsit de mamă. Aşa a ajuns la Denisa Novacovici, o fetiţă de la Secţia de distrofici a Spitalului "Louis Ţurcanu". A vizitat-o timp de mai multe zile, a hrănit-o, a ţinut-o în braţe, i-a adus pamperşi şi lapte praf şi "s-a împrietenit" cu asistentele de pe secţie. În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2009, copilul dispare din spital, iar Poliţia merge pe mai multe piste. În pătuţul copilului e găsit un bilet pe care scrie: "O iau fata la neamul meu. Nu vreau să o revăd ca pe cei opt cadaveri de copii în morga spitalului Ţurcanu". Se stabileşte că răpitorul sau răpitorii au intrat prin spatele spitalului, au tăiat gardul de sârmă şi au forţat o uşă.
A PĂCĂLIT ŞI AUTORITĂŢILE ROMĂNE, ŞI PE CELE ELVEŢIENE
În urma audierii personalului medical, poliţiştii află că femeia care a vizitat în repetate rânduri bebeluşul şi-a lăsat numele şi numărul de telefon unei asistente. Numele s-a dovedit fals, însă cu ajutorul numărului de mobil s-a obţinut listingul şi astfel s-a ajuns la o firmă de închirieri maşini din Bucureşti.
De pe copia permisului de conducere înregistrat în Elveţia s-a aflat că suspectă de răpirea Denisei este Maria Csilla Bekes, o româncă stabilită în zona Zürich, căsătorită cu un elveţian. "Am trimis autorităţilor elveţiene date despre acest caz, iar ei s-au sesizat în momentul în care femeia a început să se intereseze la Starea Civilă de acolo cum poate înscrie un copil născut în afara unităţilor sanitare.
La 28 octombrie, femeia a înregistrat copilul la Üster, spunând că l-a născut la domiciliu. Poliţiştii au ţinut-o o vreme sub observaţie, verificând dacă bebeluşul e cu adevărat la cei doi soţi. La 10 decembrie au acţionat şi au găsit femeia cu copilul şi soţul în Zürich. "Maria Bekes a declarat iniţial poliţiştilor elveţieni că a luat copilul de la o ONG română din Timişoara", precizează comisar-şef Adrian Dumitrescu, şeful Serviciului Urmăriri din IGPR. Pe baza analizelor ADN s-a stabilit cu certitudine că fetiţa găsită în Elveţia este Denisa.
VARIANTĂ: RĂPITORII AU TRECUT GRANIŢA CU BEBELUŞUL ADORMIT ÎN MAŞINĂ
În acest moment, ancheta e în desfăşurare atât în Elveţia, cât şi în România. IPJ Timiş susţine că informaţiile solicitate de Jurnalul Naţional despre acest caz sunt "clasificate", ancheta fiind în desfăşurare, în vreme ce surse din IGPR spun că partea română nu poate face mare lucru până când elveţienii nu termină ancheta lor. "În acest caz nu putem vorbi despre o reţea de traficanţi. Femeia voia copilul pentru ea. De obicei, când persoane cu dublă cetăţenie comit infracţiuni pe teritoriul ţării noastre, sunt judecate la noi.
În acest caz, având în vedere că autorităţile elveţiene aveau la îndemână autorii infracţiunii şi obiectul ei, iar femeia deţine dublă cetăţenie, se ocupă elveţienii de caz. Dosarul din România va fi clasat pe baza deciziei de acolo. După legea românească, cei doi soţi riscau închisoarea până la 15 ani. Vor fi judecaţi pentru un cumul de infracţiuni: lipsire de libertate, fals, uz de fals, fals de identitate", declară comisarul-şef Dumitrescu.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş speră ca în scurt timp Maria Bekes să fie extrădată şi să poată fi audiată şi de poliţiştii români pentru a afla exact modul de operare al acesteia, complicii, modul în care au scos copilul din ţară.
O variantă a Poliţiei este că femeia ar fi intrat singură în maternitate noaptea, a luat fetiţa şi au trecut graniţa într-un autoturism, în timp ce fetiţa dormea.
Nici procurorii români nu deţin informaţii mai recente despre caz. Purtătorul de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, Lavinia Dumitrescu, precizează că nu există nici o modificare în cursul anchetei din decembrie. "Am făcut o comisie rogatorie prin care solicităm printre altele audierea celor doi soţi acuzaţi de răpire. Până acum n-am primit nici un răspuns", precizează procurorul.
SPITALUL, DAT ÎN JUDECATĂ DE FAMILIE, NU-ŞI GĂSEŞTE VINĂ
În tot acest timp, bebeluşul se află încă pe teritoriul Elveţiei, în grija unui asistent maternal. Elveţienii au trimis o hârtie prin care anunţă că doar părinţii pot veni să-şi recupereze copilul, însă familia Novacovici este extrem de săracă şi nu are banii necesari. Codruţa Novacovici şi concubinul ei, tatăl Denisei, se aflau în Franţa "să facă bani" când copilul lor a fost răpit. Au revenit în ţară când au fost înştiinţaţi şi, sprijiniţi de ONG Romani Criss, ce apără drepturile romilor, au decis să dea în judecată spitalul din care le-a fost răpit copilul.
Monica Vasile, reprezentantă a Romani Criss, s-a ocupat de cazul Denisei şi spune că o astfel de acţiune e obligatorie, indiferent dacă bebeluşul răpit e ţigan sau român. "E o problemă gravă. Copilul putea să dispară definitiv, se puteau întâmpla tragedii. Avocatul nostru a depus deja acţiune în instanţă, iar cei din spital sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu", a declarat ea. Vasile mai susţine că, pentru că părinţii nu au bani pentru repatrierea copilului, se va forma o comisie alcătuită dintr-un poliţist, un reprezentant al DGASPC şi unul de la Ministerul Afacerilor Externe.
"Momentan nu s-a stabilit comisia şi nu se ştie când va reveni copilul în ţară", explică reprezentanta Romani Criss. Nici cei de la Protecţia Copilului Timiş nu ştiu nimic despre repatrierea copilului şi spun că, pe cale oficială, nu au primit nici o informaţie. Nici la Consulatul României în Elveţia nu a ajuns vreo instrucţiune în acest sens. "Când vom primi dispoziţii de la MAE, vom lua măsurile necesare. Noi nu avem fonduri pentru repatrieri", precizează şefa secţiei consulare, Carmen Zamfirache. La Spitalul "Louis Ţurcanu", "incidentul" dispariţiei unui copil de la Secţia de distrofici nu a lăsat urme.
Nici un cadru medical nu a fost sancţionat, deşi în luna octombrie se vorbea despre începerea unei anchete interne. Singura măsură preconizată este că directorul spitalului s-a interesat de o firmă de camere de supraveghere, pentru a ajuta paznicii instituţiei. "Nu putem norma mai mulţi paznici, iar cei pe care îi avem au anumite trasee pe care le fac şi nu pot acoperi totul. Despre numărul asistentelor pe tură, el a rămas acelaşi ca acum câteva luni, pentru că posturile sunt blocate de minister, nu putem face angajări", susţine noul director al spitalului, dr Eugen Boia.
Cât despre faptul că o femeie, care nu avea nici o legătură cu vreo pacientă sau cu vreun copil din maternitate, a putut intra zile la rând în Secţia de distrofici, conducerea spitalului spune că e ceva normal: "Vin rude, unchi, mătuşi şi vizitează copiii şi nu le poţi interzice acest lucru. Oamenii vin cu zâmbetul pe buze, alţii spun că vor să aducă sponsorizări şi de aceea vizitează secţia, nu îi poţi verifica pe toţi, gândindu-te că sub fiecare se ascunde un infractor amabil", precizează directorul.
Conducerea spitalului precizează că nu are cunoştinţă de vreo asistentă căreia Maria Bekes să-i fi lăsat un număr de telefon şi un nume fictiv pe un bileţel pentru a ţine legătura cu ea privitor la copil.
O altă lecţie
În septembrie 2006, un băieţel de două luni a fost răpit din maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Copilul fusese lăsat de mamă în spital pentru că suferea de o afecţiune la ochi şi urma să fie operat. La câteva zile după dispariţie, bebeluşul a fost lăsat pe scările spitalului. Ulterior, poliţiştii au stabilit că a fost răpit de o femeie de 24 de ani care-şi dorea nespus un copil.
După o lună de la revenirea în familie, bebeluşul a murit de pneumonie. "După incidentul din 2006, spitalul a schimbat firma de pază. Acum avem mai puţini bodyguarzi, dar sunt mai eficienţi. Ca dovadă că n-am mai păţit nimic asemănător.
În proiectul de reabilitare a spitalului e prevăzută şi montarea unor camere video", a declarat directorul Îngrijiri de la SJU Craiova, Ilie Preda.
Poveste fără sfârşit?
Cazul bebeluşului răpit dintr-un spital timişorean şi găsit în Elveţia e important pentru a demonstra, punctual, erorile din sistem. Chiar dacă fetiţa a fost găsită şi cazul rezolvat, rămân întrebările:
1. Cum a reuşit o femeie să pătrundă noaptea, prin efracţie, într-un spital şi să răpească un bebeluş aflat, teoretic, sub permanentă monitorizare?
2. Cum a reuşit răpitoarea să treacă graniţa cu un copil, neavând măcar certificatul lui de naştere?
3. Prin ce punct de control al frontierei s-a trecut graniţa şi cât de vigilent a fost controlul? (n.r. - Poliţia de Frontieră Arad precizează că prin punctele de trecere de pe raza judeţului nu apare nici o informaţie referitoare la această femeie, iar cei de la Poliţia de Frontieră Timiş recunosc că nu au date concrete, deci nu ştiu)
4. Dacă răpitoarea nu ar fi lăsat urme (bilet, număr de telefon) la locul faptei, ar fi reuşit Poliţia să dea de copil?
5. După a câta întâmplare de acest fel vor lua măsuri de siguranţă autorităţile competente (conducerea spitalelor, Poliţia de Frontieră etc.)?
• Adriana Oprea Popescu