x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Medalii pentru minte

Medalii pentru minte

de Sidonia Silian    |    17 Iul 2008   •   00:00
Medalii pentru minte

PERFORMANŢĂ ● Aur, argint şi bronz din Rusia pentru opt elevi bucureşteni
Opt liceeni bucureşteni au fost medaliaţi la o olimpiadă internaţională cu profil real organizată la Yakutsk, în Rusia. Elevii au reprezentat Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" şi au format un grup independent de lotul naţional al României, şi el participant la concurs.



PERFORMANŢĂ ● Aur, argint şi bronz din Rusia pentru opt elevi bucureşteni
Opt liceeni bucureşteni au fost medaliaţi la o olimpiadă internaţională cu profil real organizată la Yakutsk, în Rusia. Elevii au reprezentat Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" şi au format un grup independent de lotul naţional al României, şi el participant la concurs.

"Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară" de la Yakutsk este un concurs devenit tradiţie în Rusia, cu profil real, la care au participat 22 de echipe de elevi din Rusia, Kazahstan, Bulgaria şi România. De anul trecut, Colegiul de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti a fost şi el invitat să participe cu un grup de 10 elevi, separat de lotul naţional de olimpici ai României. "Poţi participa la acest concurs numai dacă în prealabil obţii punctele necesare pentru calificare. Liceul nostru le-a obţinut şi, date fiind rezultatele, credem că n-am greşit în managementul nostru de a căuta sponsorizări ca să ne ducem elevii acolo. Este un concurs complex, atît ca nivel de dificultate, cît şi la nivelul competiţiei. Lotul naţional de olimpici al Rusiei e o putere în chimie, fizică, matematică şi nu e uşor să intri în competiţie cu el", explică Silvia Moraru, directorul colegiului. "Costurile pentru deplasare au fost suportate de Primăria Sectorului 1. N-am avut nici o legătură cu ministerul, întrucît invitaţia a venit de la comisia organizatoare din Rusia, nu de la minister. Lotul naţional de olimpici a luat premiile lui, separate de ale noastre", adaugă aceasta. Din zece elevi participanţi, opt s-au întors acasă cu medalii de bronz, argint şi aur. Concursul a constat din două probe, una teoretică şi alta practică şi spre deosebire de ruşi, care şi-au susţinut tezele în limba maternă, românii şi bulgarii au fost obligaţi să scrie în limba engleză. "Citisem lucrări de specialitate în timpul anului în limba engleză, aduse din Marea Britanie de profesoara noastră şi m-am descurat cu termenii. Anul acesta însă a fost mai greu, concurenţa a fost mai mare, iar stilul problemelor este diferit de cel din ţară. Plus că ruşii şi-au trimis cei mai buni elevi, iar ei sînt foarte pregătiţi", spune Sînziana Muraru, elevă în clasa a XI-a, medaliată cu aur la chimie pentru al doilea an consecutiv la acest concurs. Probele au durat cinci ore fiecare şi nu i s-au părut istovitoare, întrucît era "obişnuită din timpul anului cu cinci ore de muncă susţinută". "Atunci cînd îmi place, lucrez fără să mă mai uit la ceas", spune rîzînd Sînziana.

DESPRE IT ŞI FIZICĂ. Elevii povestesc că le-a fost mai uşor să comunice cu bulgarii, fiindcă ştiau cel mai bine limba engleză, însă laudă şi ospitalitatea ruşilor care "nu ştiau ce să ne mai arate, numai ca să ne simţim bine". "Ne-am înţeles pînă la urmă mai prin semne, mai printr-o engleză primară, una peste alta a fost bine. Iar regiunea din Siberia unde am stat este într-adevăr o experienţă. Am prins nopţile albe polare… e incredibil să vezi că la două noaptea e lumină afară", spune Andrei Pîrvu, medaliat cu argint la informatică. Pentru el, examenul n-a avut nici o doză de surpriză, fiindcă de regulă la informatică se ştie tipul de probleme de la olimpiade.

"Era o lume nouă, total diferită de a noastră. Acolo atît nivelul de sărăcie, cît şi cel de bogăţie sînt aduse la extrem. Rusia are destul de multe resurse, însă puţini oameni ajung să le exploateze", îşi spune părerea serios, ca un om mare, şi Luca Ilieşiu, medaliat cu bronz la fizică, un absolvent al clasei a IX-a. În ceea ce priveşte examenul, tînărul spune că i s-a părut interesantă proba experimentală: "Trebuia să combini partea teoretică cu spiritul tău de cercetător. A fost o problemă care folosea diferite obiecte cu alte scopuri decît sînt ele destinate. Spre exemplu, se folosea o măsurătoare de pe un pahar nu pentru a măsura lichidul din interiorul paharului, ci raportul dintre două distanţe", spune tînărul, ca apoi să amintească şi de un alt succes recent, premiul oferit de NASA pentru un proiect inedit de avion cu care am putea zbura în anul 2058, conceput împreună cu alte colege de clasă. "A fost interesant să găseşti concepte originale în aeronautică, noi, de pildă, ne-am gîndit la un avion de forma unei mingi de golf", povesteşte Luca.

Bilanţ

Înainte de concurs, conducerea liceului şi-a selectat participanţii în urma unor teste eliminatorii. "Sînt mulţi în liceu care au acelaşi potenţial intelectual, însă nu toţi pot să stea concentraţi cinci ore, a trebuit să ţinem cont şi de asta", explică Ioana Stoica, profesor de fizică. Premianţii? Sînziana Muraru (clasa a IX-a) medalie de aur la chimie, Ciupan Andrei (clasa a X-a) argint la matematică, Ye Kai (clasa a VIII-a) argint la matematică, Dragoş Dumitrescu (clasa a IX-a) bronz la matematică, Andrei Pîrvu şi Victor Popescu (clasa a X-a) argint la informatică, Luca Ilieşiu şi Matei Ioniţă, bronz, respectiv premiu special la fizică.

×
Subiecte în articol: special