x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Medicamentul neautorizat Cytotec – în practica uzuală

Medicamentul neautorizat Cytotec – în practica uzuală

de Violeta Fotache    |    18 Mai 2010   •   00:00
Medicamentul neautorizat Cytotec – în practica uzuală

Maternitatea mortală din Galaţi este încă deschisă



Jurnalul Naţional a relatat la sfârşitul lunii ianuarie despre cazul gravidei  Petronela care a murit la naştere, îm­pre­u­nă cu copilul său nenăscut, în noiembrie 2009, la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, după ce i-a fost administrat Cytotec.

Acesta este un medicament neautorizat în România şi care poate crea traume mamelor - rupturi uterine, em­bolie amniotică, dar şi copiilor, aceş­tia putându-se naşte cu grave deficienţe. Una dintre problemele de fond ale acestui caz, pusă de noi în discuţie, a fost modalitatea în care a pu­­tut ajunge un medicament neauto­ri­zat în re­ţe­aua farmaceutică a spita­lu­lui.

La vremea derulării anchetei noastre jurnalistice, răspunsul me­di­cilor de la Maternitatea "Buna Vestire" a fost ex­trem de simplificator pentru derularea verificărilor de­clan­şate de Di­recţia Sanitară Publică Galaţi şi de Colegiul Medicilor: me­dicamentul nu a fost luat de la far­ma­cia spitalului, ci l-a adus pacienta de acasă.

Prin acest răspuns se îm­puşcau doi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte, se prezuma consim­ţă­mântul pacientei pentru administrarea de Cytotec, din moment ce chiar ea l-ar fi adus de acasă. Even­tuala vină ar fi picat în sarcina unor persoane, şi nu a întregii unităţi spi­taliceşti, cu tot ceea ce presupune răs­­punderea pentru persoana ju­ri­dică.

Medicii Ana Maria Truş, Anamaria Hărăbor şi dr Botezatu Cos­tache s-au străduit să ne convingă că me­dicamentul a fost prescris numai în acest caz şi că administrarea medicamentului neautorizat nu ar fi o practică la maternitatea condusă de dr Hărăbor.

Continuarea an­chetei a atras în re­dacţia JN e-mail-uri şi fax-uri de intimidare, ba chiar ameninţări cu darea în judecată a ziarului în cazul în care vom continua să mai publicăm informaţii despre acest caz, cu mo­tivaţia falsă că am fi publicat date nereale.
Astăzi, JN scoate la iveală proba care arată cine minte şi că, local, complicităţile menţin funcţiile unora.

Medicul Botezatu Costache, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie a spitalului unde au murit pacienta Petronela şi fetiţa sa nenăscută, ne declara în luna februarie: "Medicamentul l-a administrat medicul curant. (...) Nu vreau să-i fac rău, dar va intra într-o mare belea, e culpabilă!". Era vorba despre doctoriţa Ana Maria Truş.

La rândul domniei sale, doctoriţa Truş a dat vina pe pacientă, că ea a adus medicamentul de acasă. Întrebată apoi dacă ştia că Cytotec nu este autorizat nici de Agenţia Naţională a Medicamentului, nici de EMEA, doctoriţa Truş s-a mirat: "Nu este autorizat?!". Apoi s-a apărat: "Medicamentul  este folosit, face parte din ghidul nostru pentru prevenirea hemoragiei postpartum!". "Cytotec-ul, ca atare?", am întrebat atunci neîncrezători, ştiind de la ANM că medicamentul este neautorizat. "Misoprostolul, substanţa activă a medicamentului Cytotec", ne-a răspuns doamna doctor. Ei, iată că minciuna are picioare scurte.

Jurnalul Naţional demonstrează cu înscrisuri că medicamentul Cytotec a fost administrat nu pentru prevenirea hemoragiei postpartum, ci pentru declanşarea naşterii. Noi am informat de la vremea respectivă, după ce am stat de vorbă cu specialişti în ginecologie, că pentru prevenţia hemoragiei postpartum medicamentul ar fi trebuit admi­nistrat după expulzarea fătului, şi nu înainte cum s-a întâmplat în cazul pacientei Petronela Păunescu (Ulmer).

În sprijinul afirmaţiei noastre şi con­tra­zi­când de­cla­ra­ţiile me­di­cilor se concretizează chiar regis­trul în care sunt trecute toate ra­poar­tele în­tocmite de asistentele medicale la schimbarea turelor, document des­pre care di­rec­ţiunea maternităţii a crezut probabil că este aproape imposibil să ajungă în posesia noastră. În acest registru, asistentele trec atât ins­trumentarul pe care îl primesc/predau, cât şi me­di­caţia prescrisă de doctori pacientelor. Aşa cum reiese şi din fotografia ală­tu­rată, pacientei Păunescu, însărcinată în "38-39 de săptămâni", i s-a prescris "declanşare cu Cytotec".

În afara declaraţiilor off-the-record des­pre folosirea pe scară largă a Cytotecului pentru declanşarea naşterilor, dovada că me­dicamentul neautorizat Cytotec era utilizat în Maternitatea "Buna Vestire" cu non­şa­lanţă o găsim tot în registrul cu raportul de predare-primire de tură al asistentelor. De altfel, controlul efectuat de DSP Galaţi a constatat atâtea nereguli la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, încât directorul instituţiei, Valentin Boldea, a pro­pus mi­nistrului Să­nă­tăţii să închidă pur şi simplu această unitate spitalicească. Iar dacă ar fi stat în competenţa lui ar fi rezi­liat şi contractul de management cu directoarea spi­talului. Până acum însă ministrul nu a fă­cut publică luarea vreunei decizii în acest caz.

Reamintim că pacienta Petronela Iuliana avea 40 de ani şi era asistentă la Spitalul Judeţean din Focşani. Gravidă în nouă luni, a ales să nască la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" din Galaţi, ducându-se acolo cupă doctoriţa care o asistase la prima sarcină, în urmă cu 18 ani, când a născut un băiat. La a doua ar fi avut o fetiţă. Din păcate, şi mama şi fetiţa au sfârşit tragic în seara zilei de 8 noiembrie 2009. Femeia, căreia i se administrase un medicament din afara reţelei sanitare a spitalului, Cytotec (misoprostol), neautorizat la noi şi nici pe piaţa comună a Uniunii Europene, ci doar de unele state din Uniune, a intrat în stop cardiores­pi­rator. Că s-a chemat Salvarea, că au ve­nit doctorii de acasă, nimic n-a mai pu­tut-o salva. A murit. Nici copilul nu a supravieţuit, cezariana pentru scoa­terea fătului fiind făcută prea târziu (după 40 de minute) raportat la timpul de supravieţuire al unui făt, în ulterul mamei, în situaţia de asfi­xie.

5713-120616-img_4070.jpg


5713-120617-img_4071.jpg

La câteva pagini distanţă de fila cu pacienta Păunescu, găsim menţiuni despre o altă gravidă în luna a IX-a (Stănescu) "stimulată" să nască cu Cytotec - click pentru a mări imaginile

×
Subiecte în articol: cytotec