x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Megafraude - Si strainii ne mulg de fonduri UE

Megafraude - Si strainii ne mulg de fonduri UE

de Eugen Ciufu    |    01 Noi 2006   •   00:00
Megafraude - Si strainii ne mulg de fonduri UE

Fondurile europene atrag firme din strainatate, care au dobandit contracte si priceperea necesara comiterii de fraude.

Daca ieri am aratat cum s-au organizat gruparile care deja s-au specializat in fraudarea fondurilor europene, astazi vom prezenta care sunt programele "accesate" de companii straine ce au aceeasi specialitate, dar mult mai experimentate in astfel de fraude, dupa cum sustine chiar Departamentul pentru Lupta Antifrauda.

Pentru ca marile afaceri pe spinarea programelor finantate de Uniunea Europeana nu au fost facute inca decat de cativa potentati, in Romania si-au facut simtita prezenta companiile europene cu mare experienta in "bransa". Unul din programele atractive pentru straini este ISPA. Este un program prin care se aloca fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu si transport. Un alt program indragit de firme sau consortii de pe piata comunitara este Leonardo da Vinci. Jurnalul National prezinta astazi modul in care experimentatele firme straine opereaza cu fonduri europene, prezentand si cateva cazuri relevante in acest sens.

ISPA. In cazul proiectelor ISPA, Comisia Europeana solicita autoritatilor publice sa gaseasca firme care sa participe la licitatie pentru prestarea de servicii. Insa DLAF constata faptul ca, "in general, contractantii proiectelor ISPA sunt firme sau consortii de firme din strainatate cu o bogata activitate la nivel international in ceea ce priveste lucrari finantate din bani publici si din alte surse de finantare. Astfel, prin experienta acumulata, societatile mentionate au dobandit si abilitatile necesare comiterii de nereguli si fraude", conchide Departamentul pentru Lupta Antifrauda. Este cazul unui consortiu grecesc care a castigat licitatia pentru proiectul "Reabilitarea Statiei de epurare Eforie Sud", suma alocata fiind de 10 milioane de euro. Intr-o prima transa, grecii au primit 2 milioane de euro, din care nu au folosit decat 300.000 de euro pentru proiectul in sine, restul de aproximativ 1,7 milioane neputandu-le justifica, neregasindu-se in lucrari. Cu alte cuvinte, grecii au luat banii si n-au facut lucrarea. Initial, autoritatile au anchetat modul in care au castigat grecii licitatia, banuind ca totul s-a derulat cu ajutorul unui sistem relational. In momentul de fata, dosarul fraudei de 1,7 milioane de euro se afla la DNA, care ar urma sa afle unde au ajuns banii.

LEONARDO DA VINCI. Un alt program ce atrage grupari externe este Leonardo da Vinci. Este un program ce promoveaza mobilitatea transnationala a tinerilor cu varste de pana la 35 de ani. Si in acest caz, DLAF constata faptul ca, "in general, agentii economici si fundatiile implicate in nereguli si fraude au in derulare mai multe proiecte Leonardo da Vinci, avand de obicei aceiasi parteneri externi. Astfel, se constata ca persoanele fizice implicate se regasesc in structura actionariatului mai multor firme si totodata ca presedinti in ONG-uri ce deruleaza proiecte similare. Astfel de proiecte au, de obicei, denumiri asemanatoare si, totodata, isi propun aceleasi obiective, existand posibilitatea confundarii lor". Un caz elocvent pentru modul in care se "opereaza" in cadrul programului Leonardo da Vinci este cel al familiei Hildegard Puwak, fost ministru al Integrarii Europene. A fost atat de mediatizat, incat nu il mai dezvoltam. Exista si alte cazuri... Unul din ele s-a derulat prin Leonardo da Vinci II, proiectul constand in "formarea tinerilor muncitori in domeniul serviciilor in turismul rural". Este vorba despre finantarea unui proiect ce are in vedere pregatirea profesionala in Germania a unor tineri muncitori in cadrul institutiilor hoteliere.

In 2005 s-a incheiat contractul intre o firma din Brasov, SC WINTERLAND SRL, in calitate de beneficiar, prin Gabriela Buduroi, si firma DE BE ROM din Germania, in calitate de partener extern, prin Alida Stalek. Proiectul este in valoare de 26.800 de euro, fiind prevazuta participarea a zece stagiari. In urma controalelor s-a descoperit ca aproximativ 22.000 de euro nu pot fi justificati de SC WINTERLAND SRL, in contextul in care pregatirea profesionala a stagiarilor, care trebuia asigurata in unitatile hoteliere din Germania, a fost asigurata exclusiv de Alida Stalek, partenerul extern al firmei romanesti. Nici unul din administratorii hotelurilor din Germania care ar fi trebuit sa ofere pregatirea profesionala stagiarilor romani nu cunostea nimic despre proiect sau despre firma romaneasca beneficiara. De asemenea, pregatirea lingvistica nu a fost asigurata in conditiile contractului. Stagiarii au locuit pe toata perioada pregatirii din Germania acasa la partenerul german. SC Winterland nu a putut oferi documente cu privire la statutul juridic al firmei DE BE ROM si nici nu a putut dovedi care este domeniul de activitate a acestei firme. Mai mult, rapoartele individuale de activitate a stagiarilor au fost scrise de sotul beneficiarei si doar semnate de stagiari, neexistand documente cu care sa justifice platile catre partenerul extern. O alta firma ce apartine "familiei" SC Winterland este SC ALICANTE PROD SRL, care a operat cu aceeasi firma germana, DE BE ROM. Aceeasi suma, acelasi proiect, acelasi mod de operare. Partenerul german nu a desfasurat activitatile prevazute in proiect, intalnind stagiarii doar la venire si la plecare, neincheindu-se conventiile de stagiu. Nu pot fi justificati 24.000 de euro. In cele din urma, partenerul german a declarat ca nu a primit nici o suma de bani aferenta proiectului, intocmind facturi fictive. Iata doua proiecte in familie ce au adus un venit de 48.000 de euro fara nici un efort. Dosarele se afla in lucru la Parchet.

EXPERIENTA EUROPEANA
"Firme sau consortii de firme din strainatate, cu o bogata activitate la nivel international in ceea ce priveste lucrari finantate din bani publici si din alte surse de finantare, au dobandit si abilitatile necesare comiterii de nereguli si fraude"
  • Din raportul Departamentului pentru Lupta Antifrauda
  • ×
    Subiecte în articol: special firme