N-are bani, n-are mâncare, Maramureşu-i o floare. Conştientă de creşterea numărului de schiori din ţara noastră, puterea locală s-a dat peste cap de trei ori, precum Greuceanu, şi a reuşit să transforme judeţul într-un paradis montan. În stânga şi în dreapta se discută numai despre telegondole, telescaune, zăpadă artificială şi alte minuni.
Cea mai hidoasă licitaţie s-a ţinut la Cavnic, acolo unde aleşii neamului au ţinut să-şi înalţe o falnică telegondolă, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Ministerul Turismului, condus de Elena Gabriela Udrea, a alocat anul acesta pentru telegondola de la Cavnic suma de 6.500.000 de Ron, adică 1,5 milioane de euro. Restul banilor, până la 10 milioane de euro, urmează să fie alocaţi în anul 2010, când vor fi prevăzuţi în bugetul de stat. Toate acestea, după ce Consiliul Local a hotărât să le ceară administratorilor de pârtii din zonă o taxă de 4% din încasări pe motiv de şmecherie. "Aşa s-a decis în şedinţa Consiliului Local. A fost propunerea consilierilor", s-a spălat pe mâini primarul Alexandru Dragoş. Lucrările de construcţie vor fi efectuate de către Transgaz Haţeg, o societate cu acte portocalii.
CLARIFICĂRI
Din momentul în care a fost anunţată licitaţia pentru amenajarea domeniului schiabil Cavnic, documentaţia de atribuire a contractului a fost schimbată de câteva ori. Iniţial, în caietul de sarcini era specificat că firmele care participă la licitaţie trebuie să aibă experienţă similară pentru realizarea unei astfel de lucrări. Numai că Consiliul Local Cavnic a decis să asimileze lucrările pentru amenajarea domeniului schiabil cu lucrări de amenajări de parcuri, zone verzi, amenajări peisagistice, îmbunătăţiri funciare, defrişări, taluzări. În calitate de autoritate contractantă, Consiliul Local Cavnic a mai decis în momentul în care a realizat caietul de sarcini ca, în cazul în care o ofertă este depusă de un consorţiu de firme, liderul să îndeplinească prin forţe proprii 51% din valoarea contractului. Între timp, autoritatea contractantă s-a răzgândit şi a decis că liderul poate să îndeplinească şi mai puţin de 51% din valoarea contractului. Întâmplarea face ca toate aceste clarificări şi modificări să se plieze pe criteriile pe care le îndeplinea consorţiul condus de Termogaz Company.
Primarul oraşului Cavnic, Alexandru Dragoş, ne-a explicat cum stă treaba cu caietul de licitaţie: "Noi am discutat cu Consiliul Judeţean şi dânşii ne-au dat un model de caiet pentru licitaţie. Modificările nu s-au făcut în favoarea nimănui. Nu am părtinit pe nimeni. Lucrarea este finanţată direct de la Ministerul Turismului, iar valoarea totală e în jur de 10 milioane de euro. Banii vor veni eşalonat. Deci trebuie semnat contractul. Urmează să trecem de contestaţie, ca să semnăm contractul. Anul acesta avem 6,5 milioane de RON pentru întocmirea proiectului şi achiziţionarea de echipamente. Cel care va câştiga licitaţia va face proiectul şi va face diligenţele pentru a achiziţiona echipamentul. Acest proiect este de proiectare şi dare la cheie a instalaţiei funcţionale". După ce primarul ne-a lămurit cum stă treaba cu clarificările, i-a scăpat porumbelul din gură şi a mai spus că prin 2007-2008 s-a mai realizat un studiu de fezabilitate, pe bani publici, dar că e cam vechi. Şi, colac peste pupază, pârtia va fi realizată pe partea sudică a versantului, dar primarul Alexandru Dragoş nu îşi face griji, pentru că zăpadă există. Chiar dacă ar fi vrut să dezvolte proiectul pe o pantă nordică, nu are nici o şansă, pentru că toate pantele nordice sunt concesionate.
CĂŞTIGĂTORII
Ca să facă faţă unei asemenea licitaţii, Termogaz Company din Haţeg s-a mai asociat cu patru firme - Electromontaj S.A. Bucureşti, Alcotim Grup Construct Borşa, Consmin S.A. şi CPPC S.A, ambele din Petroşani. După ce au obţinut clarificări favorabile, Termogaz Company şi asociaţii au câştigat licitaţia. Preţul de adjudecare a fost de 9.136.442 euro. Potrivit paginii web, firma Termogaz Company a fost înfiinţată în anul 1999, iar activitatea principală o reprezintă construcţiile de clădiri şi lucrările de geniu. Pe plan secundar, se mai ocupă de lucrări de instalaţii sanitare, construcţii de autostrăzi, drumuri şi construcţii destinate sportului. Termogaz este deţinută de cinci asociaţi - Miron Dorel Gărdean (44 %), Ioan Rusan (20 %), Susana Rusan (20 %), Adinel Grădiştean (15%) şi Miron Lupulescu (1%). Miron Dorel Gărdean este fratele lui Adrian Gărdean, administrator la Aviaţia Utilitară Bucureşti, firmă care anul trecut a donat 400 de milioane de lei Partidului Democrat Liberal. Am încercat să stăm de vorbă cu Adrian Gărdean, dar purtătorul de cuvânt al firmei, Cosmin Barbu, ne-a spus că acesta este plecat din ţară. "Nu îmi amintesc exact câţi bani au fost donaţi către PD-L. Această donaţie priveşte bucătăria internă a fiecărei firme", a mai spus Cosmin Barbu. Alţi doi asociaţi de la Termogaz, Ioan Rusan şi Susana Rusan, sunt rude cu Vasile Rusan, director coordonator a Direcţiei generale a finanţelor publice Hunedoara. Ioan Rusan a spus că nimeni din Termogaz nu face parte din PD-L, iar fratele lui, Vasile Rusan, nu face parte din firmă.
DE LA PETROŞANI LA CAVNIC
În consorţiul format de Termogaz Company pentru realizarea domeniului schiabil de la Cavnic şi-a făcut loc şi societatea Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA (CPPC) din Petroşani. În urmă cu câteva luni, CPPC a pus mâna pe o licitaţie controversată, organizată de Primăria Municipiului Petroşani, condusă de Florin Tiberiu Iacob Ridzi, soţul Monicăi Iacob Ridzi. Primăria a plătit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului "Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng". În urma studiului de fezabilitate, Primăria Petroşani a anunţat că organizează o licitaţie pentru a monta telegondole în Munţii Parâng. Se pare că licitaţia era cu dedicaţie pentru firma Doppelmayr din Austria, deoarece din documentaţia realizată de CPPC rezulta că instalaţia şi echipamentele necesare telegondolei din proiect îndeplinesc aceleaşi caracteristici ca cele oferite de austrieci. În urma dezvăluirilor publicate de Jurnalul Naţional despre afacerea de la Petroşani, licitaţia pentru achiziţionare a telegondolelor pentru Parâng a fost suspendată. Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA (CPPC) din Petroşani. CPPC a apărut din fuziunea unui SRL înfiinţat de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Seraficeanu, şi Topo Land SA, societate desprinsă din Grup 95 SA. Această din urmă firmă are o istorie "agitată", legată de numele lui Sorin Avrămescu, un om de afaceri implicat în mai multe cazuri controversate, unul dintre cele mai puternice fiind scandalul Aviaţia Utilitară Bucureşti. În Monitorul Oficial, această firmă apare printre sponsorii PD-L.
BORSEC - PÂRTIA DE SCHI SPERANŢA
Ministerul Turismului a alocat bani şi pentru Oraşul Borsec din Judeţul Harghita, unde urma să fie amenajată şi dezvoltată pârtia de schi Speranţa. Autorităţile locale s-au apucat rapid de treabă, au încropit un caiet de sarcini şi ca să nu-i prindă iarna cu banii sub saltea au organizat o licitaţie de aproximativ 5.000.000 de RON. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a decis încă din luna aprilie să contribuie la pârtia de schi Speranţa cu 3.770.000 de RON, adică aproximativ 900.000 de euro. Licitaţia a fost adjudecată tot de către firma Termogaz Company, dar câştigătorii au fost contestaţi. Primarul Oraşului Borsec, Mik Josef, a declarat că: "Lucrările au început, iar termenul de finalizare a execuţiei este prin martie 2010. Au început lucrările. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Haţeg. Pârtia e chiar lângă localitate. A fost o contestaţie şi noi am început mai târziu lucrările, că poate o terminam mai devreme". La rândul său, Ioan Rusan a spus că Termogaz Company oferă echipament de la Doppelmayr, din Austria.