x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Miting la jumătate

Miting la jumătate

de Carmen Dragomir    |    Sidonia Silian    |    23 Apr 2007   •   00:00
Miting la jumătate

Am plecat să luptăm impotriva obscurantismului clasei politice actuale - mama lor de oligarhi! - suntem burzuluite ca nişte găini pe ouă. Asudate. Strigand din toţi rărunchii: "Bă-se pre-şe-din-te, hai, Bă-se!". Femeile din Medgidia scandează şi ele. Doamna Udrea e cu noi. Deci, cetăţeni din toate părţile, toţi in cor: "Hai, Băse, hai, Băse!". In Piaţa Constituţiei e de distracţie.

  • Mircea Geoana: "Solicitam institutiilor statului sa verifice care sunt sursele de finantare pentru mitingurile pro-Basescu"
  • Am plecat să luptăm impotriva obscurantismului clasei politice actuale - mama lor de oligarhi! - suntem burzuluite ca nişte găini pe ouă. Asudate. Strigand din toţi rărunchii: "Bă-se pre-şe-din-te, hai, Bă-se!". Femeile din Medgidia scandează şi ele. Doamna Udrea e cu noi. Deci, cetăţeni din toate părţile, toţi in cor: "Hai, Băse, hai, Băse!". In Piaţa Constituţiei e de distracţie. Am plecat să luptăm impotriva obscurantismului clasei politice actuale - mama lor de oligarhi! - suntem burzuluite ca nişte găini pe ouă. Asudate. Strigand din toţi rărunchii: "Bă-se pre-şe-din-te, hai, Bă-se!". Femeile din Medgidia scandează şi ele. Doamna Udrea e cu noi. Pelinel a lui Boureanu rade şi dă autografe electorale. Deci, cetăţeni din toate părţile, toţi in cor: "Hai, Băse, hai, Băse!". In Piaţa Constituţiei e de distracţie.

    La mitingul din Piaţa Constituţiei au fost două feluri de lumi: cea a săracilor aduşi din ţară cu microbuze şi afişe electorale de pe vremea campaniei portocalii. Şi cea a politicienilor băsescieni spilcuiţi şi veseli, veniţi să impartă bezele oamenilor de după gardul ce imprejmuia scena. Deşi, bănuiam noi, scopul adunării ar fi trebuit să fie unul care să intristeze populaţia suferindă după preşedintele suspendat, atat prima lume, cat şi cea de-a doua s-au distrat de minune. Muzică de ţopăit, sute de pensionari, care din Videle, care din Medgidia, care din Gorj, care din Constanţa, bucuroşi de vizită. Grupuri de tineri "puşi pe katerincă", emulaţii liricoide instantanee ("Hoţii, hoţii, noi ne plangem morţii!", "Mai bine haimana decat securist, mai bine golan decat motociclist, mai bine marinar decat prostănac"), un icnet venind de undeva şi iradiind toată piaţa. Valuri, valuri de scandări care mai de care mai carnavaleşti. Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Sulfina Barbu, Cristian Boureanu la braţ cu iubita. Trupa Moromeţii bubuind in difuzoare pe ritmuri hip-hop. Hai, Bă-se, hai, Bă-se! Trei-doi-unu... Oare de ce n-or fi adus şi un mititel, ceva?

    VEDETA ZILEI. Vedeta zilei a fost de departe Valentina Pelinel, prietena politicianului Boureanu. Valentina Pelinel a dat mana cu protestanţii. Valentina Pelinel a dat mana cu protestanţii şi l-a mangaiat de multe ori pe spate pe Cristian Boureanu, in timp de dădea mana cu protestanţii. Valentina Pelinel a ras şi a dat autografe pe nişte hartiuţe oamenilor care erau supăraţi pe cei 322 de parlamentari "corupţi", pe parlamentarii care au votat pentru suspendarea preşedintelui şi care, prin urmare, nu vor binele ţării. Deci Valentina Pelinel a venit in Piaţa Constituţiei ca să mangaie deopotrivă spiritele confuze ale cetăţenilor şi ceafa lui Cristian Boureanu. Jos oli-gar-hii, hai, Bă-ses-cu, hai, Bă-ses-cu!

    Apoi şi-a făcut apariţia Ioana Băsescu insoţită de un grup de tineri, toţi cu tricouri albe pe care scria "cetăţean suspendat" şi "eu am votat, eu decid". Ioana a fotografiat mulţimea de pe scenă in timp ce Elena Udrea, zambitoare, a dat interviuri. Un copil i-a dat o coală de hartie prin care a anunţat-o că familia Zainea, Fănel, Lidia şi toţi cei "12 copii minori" il vor preşedinte pe Băsescu "dăcă se pocăieşte şi se luptă cu puterea intunericului". In incheiere, doamna Udrea şi toţi cei care au primit manifestul au fost anunţaţi că "Isus vine". Un bătran in baston a fost scos din mulţime, aproape strivit de puhoiul săltăreţ, animat de versurile celor de la Moromeţii: "Romania, trezeşte-te! /Nu te injur /Uită-te-n jur!". Peste capetele grămezii, sloganuri pătrunse de inspiraţia momentului: "Băse e cool", "Băse dare for more", "Arde-i pe corupţi", "322 tembeli". Cu aproximativ un sfert de oră inainte de ora 19:00, Marius Iuraşcu, directorul general al Sahia Film, pe post de prezentator, a spus la microfon că Traian Băsescu se indreaptă spre Piaţa Constituţiei. Hai, Bă-se, hai, Bă-se! in stanga scenei, Elena Udrea a bătut din palme şi a cantat cot la cot cu băieţii de pe scenă. Am intrebat-o dacă are convingerea că preşedintele suspendat va trece de referendum. Senină, ca intr-o reclamă la şampon, doamna Udrea a răspuns: "Uitaţi-vă ce e aici! Nici PSD-ul, nici PNL-ul nu ar putea strange ataţia oameni". 18:51. Cineva din spatele scenei: "A apărut avangarda!".

    SFARŞIT. Traian Băsescu a vorbit poporului. Şi poporul s-a bucurat.


    CANTECEL
    "Mai bine haimana decat securist, mai bine golan decat motociclist, mai bine marinar decat prostănac"
    Cetăţean suspendat

    "VENIŢI LA VOT!"
    In discursul ţinut in Piaţa Constituţiei, Traian Băsescu le-a cerut celor prezenţi să participe la referendum şi să nu se lase păcăliţi de cei care susţin că "referendumul este caştigat de preşedinte" dacă 9 milioane de romani nu votează pentru demitere. "Să nu credeţi in această păcăleală. Aşa este din punct de vedere constituţional şi al Legii referendumului. Dar un preşedinte care nu are voturi este un preşedinte slab. (...) Vă rog să nu mă lăsaţi să fiu slab in faţa mafiei tranziţiei", a spus preşedintele suspendat. El a arătat că astăzi, de Sf. Gheorghe, incepe campania pentru referendum, in care va avea de "invins un balaur" ("acea parte a statului instaurat in timpul tranziţiei, care nu inţelege că a venit timpul ca Romania să devină un stat modern") şi a susţinut că, la referendum, "cei 322 de parlamentari, şi nu Parlamentul Romaniei, trebuie să primească un singur răspuns: NU". Băsescu a mărturisit că ar fi vrut ca langă el să se fi aflat Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Dan Voiculescu sau Bogdan Olteanu, ori "cei care acum doi ani şi jumătate, alături de mine, clamau victoria Alianţei Dreptate şi Adevăr". "Au vandut idealurile victoriei noastre. Le-au vandut cu miros de petrol. Şi asta trebuie să fie o lecţie pentru noi toţi. Oamenii dependenţi de oligarhii tranziţiei nu au voie să mai fie in funcţii publice, ei vor vinde intotdeauna interesul public pentru interesul oligarhilor", a spus Băsescu, arătand că, după referendum, nimic in atitudinea sa nu se va schimba in raport cu partidele politice. Mitingul a fost organizat de Fundaţia pentru infrumuseţarea Capitalei şi Asociaţia pentru Siguranţa Cetăţenilor, fiind programat să aibă loc intre orele 17:00 şi 22:00. (L.D.)
    ×