x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moartea a lovit cu diluant la Odobesti

Moartea a lovit cu diluant la Odobesti

18 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Vrancea a devenit judetul catastrofelor. Un accident grav de munca s-a produs la Odobesti intr-un atelier in care se lucra cu chimicale prin ignorarea totala a normelor de protectie. Rezultatul: un mort si trei raniti grav in incendiu. Judetul Vrancea nu mai scapa de ghinioane. Ca si cand n-ar fi fost indeajuns exploziile celor doua vagoane din Gara Gugesti, ce faceau parte dintr-o garnitura de 34 de vagoane pline cu combustibil care putea rade de pe fata pamantului localitatea de peste 10.000 de suflete, ieri, un alt oras vrancean, Odobesti, a fost martorul unei nenorociri.
GABRIEL BURLACU, EDUARD PASCU

O persoana si-a pierdut viata si alte trei au fost grav ranite in urma unui incendiu care a afectat un depozit clandestin situat in Odobesti, judetul Vrancea, in care se imbuteliau diluanti. In jurul orei 9:30, depozitul firmei Vio Dib SRL, situat la marginea orasului, pe Dealul Bisericii, a fost cuprins de flacari. In interior se aflau patru lucratori. Cei doi barbati si cele doua femei descarcau diluant din butoaie de 200 de litri in pet-uri. Practic, aceasta operatiune reprezenta singura afacere pe baza careia patronul Viorel Sava scotea profit. Desi angajatii lucrau zilnic in mediu toxic si inflamabil, patronul nu respecta absolut nici una dintre normele de protectie a muncii. Potrivit martorilor tragediei, imbutelierea diluantului se facea zi de zi intr-un mod rudimentar. Cu ajutorul unui furtun, produsul inflamabil era descarcat din butoaiele primite de la rafinarii, in pet-uri. Pentru a da fata comerciala baxurilor de diluant ce trebuia vandute, lucratorii strangeau mai multe pet-uri laolalta, dupa care aplicau pe grupuri de cate douazeci de doze o folie subtire din plastic, pe care o incalzeau cu un banal si "casnic" uscator de par. Procedura de lucru, una foarte riscanta, a fost cauza care a dus ieri la tragedie.

In timp ce unii dintre angajati descarcau diluantul, altii, cu uscatorul de par, incercau sa definitiveze procesul de ambalare. Intr-o camera de 35-45 de metri patrati, plina de vapori de diluant, acest procedeu s-a dovedit a fi unul fatal. O scanteie declansata de uscatorul pentru par a aprins vaporii, aducand iadul pe pamant.

Martori, angajatii care nu erau in incapere, sustin ca prima oara s-a auzit o bubuitura, urmata de flacari inalte de cativa metri, ce apucasera sa baricadeze deja iesirea. Tincuta Nastase, de 27 de ani, mama a doi copii, Viorel Cioarec, de 17 ani, si Petrica Marin, de 21 de ani, au reusit sa treaca prin bariera de flacari. Toti au suferit arsuri de gradele I, II si III pe corp. Nicoleta Gradinaru nu a mai reusit sa iasa. A incercat, speriata, sa se adaposteasca de urgia flacarilor dupa un banc de lucru.

RACHETELE CU DILIANT. Sosit la fata locului la scurt timp dupa ce explozia avusese loc, patronul Viorel Sava si-a pus mana la gura. Stupefiat, acesta ne-a declarat ca depozitul fusese inchiriat de curand de la firma care cumparase fostul SMA al orasului si ca in incapere se aflau mai bine de cinci tone de diluant, achizitionat cu o seara inainte. Intreaga cantitate, o adevarata bomba, a ars prin explozie.

Mai bine de o ora si jumatate, cerul orasului vrancean a fost brazdat de butoaie incandescente ce sareau prin plafonul depozitului in urma exploziilor. La fata locului au fost mobilizate cinci masini de pompieri, atat din Odobesti, cat si din Focsani. Militarilor in termen le-a fost extrem de greu sa lupte cu focul. Dupa ce au impanzit zona din interior cu spuma, cei aproximativ 50 de pompieri s-au vazut nevoiti sa scoata din depozit, cu cangele, butoaiele ramase neexplodate si sa le stinga pe fiecare in parte.

Dupa doua ore, focul a fost biruit. In interiorul depozitului insa, moartea isi facuse de cap. Pompierii au gasit inauntru cadavrul Nicoletei Gradinaru, de 32 de ani, din Odobesti.

ACUZATII

"Ceea ce s-a intamplat in Odobesti nu este nimic altceva decat o lipsa crasa de responsabilitate, atat din partea autoritatilor, cat si din partea administratorilor de firme" - George Baiesu, prefectul de Vrancea

ARSURI GRAVE

Prognosticul privind starea de sanatate a Tincutei Nastase (27 de ani), victima a incendiului de la Odobesti, este foarte rezervat. Medicii de la Spitalul Judetean Focsani au apreciat ca sansele de supravietuire ale victimei sunt reduse, motiv pentru care au decis transportarea acesteia la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi (SCCPRA) din Bucuresti.

Victima a suferit arsuri de gradele III si IV pe aproximativ 90% din suprafata corpului. (Magda Marincovici)

FIRMA FUNCTIONA ILEGAL

Firma Vio Dib SRL din Focsani mai detinea un "spatiu de lucru" in Odobesti. La data de 28 iunie, firma a fost calcata de o echipa de control formata din politisti, inspectori de mediu si pompieri.

Concluziile verificarilor au fost cat se poate de edificatoare pentru activitatea firmei. Echipa de control a somat societatea sa isi inchida activitatea sau, pana la data de 28 august, sa intre in legalitate. Patronul, in schimb, nu a fost de acord cu decizia autoritatilor si si-a mutat activitatea de imbuteliere in curtea fostului SMA. Prefectul judetului Vrancea, George Baiesu, a declarat ca "ceea ce s-a intamplat in Odobesti nu este nimic altceva decat o lipsa crasa de responsabilitate, atat din partea autoritatilor, cat si din partea administratorilor de firme". Fara sa mai astepte alte detalii de la echipele de anchetatori, prefectul Baiesu a cerut pe loc demiterea comisarului-sef Vasile Ciobanu, seful Garzii de Mediu Vrancea.
×
Subiecte în articol: eveniment odobesti