x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mobilizati de realitate

Mobilizati de realitate

de Gabriela Antoniu    |    15 Iul 2005   •   00:00
Mobilizati de realitate

PSD a cerut ieri decretarea starii de urgenta in judetele lovite de inundatii, rectificare bugetara, aprobarea de FMI a majorarii deficitului bugetar si sprijin de la UE. La randul lor, liberalii si democratii le-au cerut demnitarilor Aliantei sa se implice in criza inundatiilor.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, in deschiderea sedintei Biroului Permanent National (BPN) al partidului cu reprezentantii filialelor judetene, ca reuniunea va fi dedicata in mare parte problemei inundatiilor si a cerut premierului "incetarea jocului de-a demisia", a adaugat Geoana.

PROPUNERI. Mircea Geoana a prezentat si cateva propuneri ale PSD pentru gasirea de solutii care sa diminueze efectele inundatiilor. Astfel, PSD solicita decretarea starii de urgenta in judetele calamitate, cerandu-i presedintelui Traian Basescu convocarea CSAT si declansarea formalitatilor legale in acest sens. PSD propune convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru aprobarea unei legi de rectificare bugetara si identificarea surselor bugetare masive; infiintarea unui fond national "Solidaritatea", in care resursele obtinute din privatizari, din alte instrumente bugetare si din sprijin extern sa fie transformate intr-un instrument bugetar destinat exclusiv rezolvarii problemelor determinate de inundatii. PSD solicita FMI sa aprobe o majorare temporara a deficitului bugetar al Romaniei cu 1% din PIB, precum si Uniunii Europene sa gaseasca - dincolo de instrumentele de sprijin pentru situatii de urgenta - un instrument financiar pentru remedierea infrastructurilor afectate de inundatii. Social-democratii cer UE ca fondurile PHARE si de asistenta nerambursabila, care nu au fost cheltuite, sa fie dirijate exclusiv pentru infrastructurile romanesti.

FARA CONCEDIU. Pe de alta parte, presedintele PSD a precizat ca membrii partidului nu au nici o zi de concediu, parlamentarii si alesii locali din zonele calamitate sa actioneze in teritoriu, urmand sa vina in Bucuresti numai cand Parlamentul va avea de discutat chestiuni importante pentru tara. Geoana a facut un apel la tinerii social-democrati, la membrii si simpatizantii partidului sa intre imediat in actiuni de voluntariat. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a propus ca parlamentarii si membrii conducerii centrale a partidului sa cedeze pentru judetele din care provin echivalentul unui salariu lunar, iar alesii locali si restul membrilor PSD sa ia masuri similare cu sume convenite la nivelul fiecarei organizatii.

ORDIN PENTRU ALESII PNL-PD
"Guvernul a facut mai mult decat putea sa faca. Nimeni nu se putea lupta cu stihiile si cu Dumnezeu. Ni se cer lucruri supraomenesti", s-a plans ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, atunci cand i s-a cerut sa aprecieze modul in care a actionat Executivul in criza inundatiilor. Potrivit lui Nicolaescu, Comitetul Executiv al PNL a decis miercuri seara ca demnitarii PNL vor participa la rezolvarea problemelor cu care se confrunta oamenii si la inventarierea urmarilor inundatiilor, dar mai ales la gasirea unor solutii pentru a se asigura hrana, apa, medicamente si un loc de dormit, pana se retrag apele si se poate trece la reconstructia zonelor calamitate. PNL a cerut totodata organelor abilitate sa verifice cauzele pentru care in foarte multe localitati s-au produs dezastre in urma inundatiilor. Si liderul PD, Emil Boc, a solicitat tuturor parlamentarilor democrati ca problema inundatiilor sa constituie principala lor preocupare, pana la incheierea situatiei de criza. "In aceste momente, locul senatorilor si deputatilor democrati este in judetul care i-a trimis in Parlament, acolo unde cetatenii au nevoie de ei", a declarat Boc. Senatorii si deputatii democrati vor prezenta un raport cu privire la actiunile pe care le-au intreprins in aceasta perioada.

SUGESTII
Adrian Nastase a prezentat un set de masuri care ar trebui luate de autoritati:

  • contactarea imediata a bancilor de investitii europene pentru creditarea autoritatilor locale din zonele afectate de inundatii.
  • adresarea unei solicitari scrise NATO pentru sprijin financiar si logistic constand in: elicoptere de transport, pompe submersibile, generatoare de energie electrica, unitati de epurare si purificare a apei, laboratoare de analiza a apei, medicamente si materiale sanitare.
  • modificarea prin ordonanta de urgenta a Codului Fiscal, pentru instituirea temporara a unei contributii de solidaritate de 3% pentru persoanele cu venituri lunare nete mai mari de 5.000 de lei noi; introducerea unei accize temporare suplimentare pe vanzarile cu amanuntul a produselor de alcool si tutun; majorarea semnificativa a accizelor la produsele de lux.
  • dislocarea in fiecare judet afectat a circa 1.000 de soldati, jandarmi, pompieri militari, politisti de frontiera, personal tehnic militar, care sa actioneze pentru lucrarile de degajare si reconstructie in zonele afectate, in urmatoarele trei luni.
  • reevaluarea integrala a programului pentru reconstructia locuintelor cu dobanzi subventionate integral de stat, in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, numai pentru sinistrati;
  • aprobarea eliminarii plafonului de indatorare a consiliilor locale;
  • stabilirea unui program de creditare prin CEC pentru solutionarea problemelor agriculturii in zonele calamitate si amanarea privatizarii CEC.
  • Ordonanta de urgenta - Campanie electorala de doua saptamani


    Campania electorala in eventualitatea organizarii alegerilor anticipate se va desfasura pe parcursul a doua saptamani, pe baza acelorasi proceduri derulate la alegerile partiale locale din acest an. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca Executivul a modificat, in sedinta de ieri, printr-o OU, legislatia electorala, in perspectiva alegerilor anticipate. Potrivit surselor citate, perioada de campanie electorala in cazul alegerilor anticipate va fi de doua saptamani, iar pragul electoral va fi mentinut la 5%. In privinta votului, acesta va fi exercitat ca si la ultimele alegeri, pe baza cartii de identitate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca procedurile pentru alegerile anticipate vor demara luni, dupa ce se va intoarce din vizita la Bruxelles. (Monica Iordache)

    Iliescu, despre premier - "Comportament inadmisibil"


    "Este inadmisibil comportamentul unui premier care se supara pe Curtea Constitutionala ca a avut observatii la un pachet cu 17 legi cu sute de articole si ca si-a permis observatii la patru articole neconstitutionalizate si, pe de alta parte, sa nu tina seama de intelegerea comuna la dialogul de la Cotroceni si efortul Parlamentului, al grupurilor parlamentare de a gasi o formula de a iesi din aceasta situatie", a declarat ieri senatorul PSD Ion Iliescu. El a apreciat drept "fals" faptul ca observatiile Curtii Constitutionale la pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea ar impiedica reforma in justitie. "Este o minciuna sfruntata, ordinara. Nu depinde reforma in Justitie de asa ceva. Sunt interese meschine. Ceea ce vor ei e schimbare de persoane, de oameni, nu reforma in Justitie", a declarat Iliescu. El a criticat "campania" impotriva Curtii Constitutionale, apreciind ca este inadmisibila din punctul de vedere al respectului pentru statul de drept si institutiile sale.
    ×
    Subiecte în articol: psd eveniment inundatiilor