x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moda de Paşti cu un secol în urmă

Moda de Paşti cu un secol în urmă

de Simona Lazar    |    15 Apr 2012   •   08:15
Moda de Paşti cu un secol în urmă

Nimic nu era lasat la voia intamplarii, atunci cand era vorba despre o ceremonie la care urmau sa participe familiile regala si princiara ale Romaniei. Pentru serviciile religioase din Vinerea Mare si din Noaptea Invierii, oficiate la catedrala mitropolitana, se anuntase in ziarele vremii – ca sa stie si omul de rand care ar fi voit sa marturiseasca “Hristos a Inviat!' o data cu Majestatile si Altetele Lor - tinuta obligatorie, de parca te-ai fi dus la un bal la Palat.

Vineri, fiind zi de post mare, se recomanda “tinuta de doliu'. Adica, “pentru civili: frac, cravata alba, manusi negre; decoratiuni (marile cruci fara cordon); pentru militari: tinuta de ceremonia (ofiterii generali tunica cu gulerul rosu), decoratiuni (marile cruci fara cordon)'. Asta in vreme ce pentru noapte de sambata era recomandata tinuta de gala, descrisa astfel: “Pentru civili: frac, cravata alba, manusi albe; pentru militari: tinuta de ceremonie; decoratiuni in forma regulamentara (marile cruci cu cordon)'.

Pentru doamne, lucurile erau ceva mai complicate. {i-n lumea buna, ca si prin orice sat ori catun din tara, era valabila cutuma aceea ca in ziua de Pasti trebuie sa imbraci un lucru nou. Insa daca o fetiscana din Muscel ori din satele Vrancei muncise iarna toata ca sa-si coase o camasa noua, cu altita pe umeri si piepti, cucoanele din protipendada bucuresteana se straduisera din rasputeri sa afle care sunt ultimele linii ale modei, sfatuindu-se cu modistele de la noul salon “Au bon gout'. Sau, cel putin, citisera cronicile de moda din publicatiile vremii, semnate de Veturia (Universul), Nina (Ilustratiunea nationala) si Suzetta (Gazeta ilustrata).

Cuvantul de ordine al Pastilor de-acum un veac, cel putin in ce priveste moda feminina, avea sa fie acesta: “Panieuri!'. Adica... “cochetele ridicaturi pe solduri ale fustelor; cum se vede in desenele din jurnalele de moda'.

Iata cum descrie Suzetta costumul ideal pentru Noaptea de Inviere: “O jupa neagra de postav sau de matase, cu o jacheta de culoare vie, aboslut diferita: verde, mastic, rosie, pe plac. Jacheta cu reveruri deschise lasa intrevedrea unei camasi-bluza, cu guler “rabattu' cu cravata de atlaz negru. O roza rosie se pune la butoniera. Manusile: albe, cu cusatura mare, neagra, pe ele'.

×
Subiecte în articol: moda pasti 1912