x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moldova - Comunistii, realesi

Moldova - Comunistii, realesi

07 Mar 2005   •   00:00

SPECIAL
Viitorul Parlament de la Chisinau va fi dominat tot de comunisti, care au obtinut cele mai multe voturi la legislativele de duminica.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

OPTIUNE. Comunistii lui Voronin au castigat mii de voturi in special de la pensionari si someri
Cetatenii din Republica Moldova si-au ales duminica o noua componenta a Parlamentului, care, conform legislatiei moldovenesti, ar urma sa desemneze un nou sef al statului. Rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala plaseaza Partidul Comunistilor pe primul loc in topul preferintelor electoratului, cu 46% din voturi, urmat de blocul pro-moscovit "Moldova Democrata", cu 29%, si de Partidul Popular Crestin Democrat, cu aproape 10%.

CALCULE. Rezultatele anuntate de Comisia Electorala Centrala difera esential de cele obtinute in urma sondajului realizat la iesirea din sectiile de votare de Institutul de Politici Publice. Rezultatele sondajului ofereau comunistilor, pe de o parte, si opozitiei centriste si crestin-democrate, pe de alta parte, sanse egale, pe cand datele Comisiei Electorale Centrale arata ca in viitorul Legislativ comunistii vor avea 57 de mandate din cele 101, fapt ce le va permite sa formeze singuri Guvernul, dar nu si sa aleaga noul sef al statului, pentru aceasta fiind necesare 61 de voturi ale deputatilor.

Primele date privind alegerile au inceput sa curga de la Comisia Electorala Centrala la doua ore dupa prezentarea rezultatelor sondajului si dupa ce liderul blocului "Moldova Democrata", Serafim Urechean, a anuntat pentru prima data ca este dispus sa formeze o alianta postelectorala anticomunista cu crestin-democratii lui Iurie Rosca. O astfel de alianta ar fi determinat Partidul Comunistilor sa fie mai cooperant in raport cu Opozitia in viitorul Parlament. Prin urmare, se poate presupune ca, dupa declaratia facuta de Urechean, asupra Comisiei Electorale Centrale s-au exercitat presiuni, astfel incat organul electoral central sa afiseze niste rezultate mai favorabile comunistilor. Cu atat mai mult cu cat membrii comisiei, cei mai multi provenind din sanul Partidului Comunist, au fost suspectati pe parcursul campaniei in repetate randuri ca s-ar afla intr-o relatie de subordonare fata de guvernarea comunista.

PAUZA. Liderul centrist Serafim Urechean a declarat duminica, dupa inchiderea sectiilor de votare, ca in cazul fraudarii alegerilor "poporul are dreptul sa iasa in strada pentru a-si apara optiunea electorala". La randul sau, liderul crestin-democrat Iurie Rosca a anuntat si el ca "Opozitia portocalie anunta o pauza de numai o zi pentru luarea unei decizii". Judecand prin prisma acestor doua declaratii, nu putem inca schita configuratia viitorului Legislativ de la Chisinau. Dar chiar daca aceste rezultate vor ramane neschimbate, ele oricum nu ofera prea multe motive de optimism Partidului Comunist. Criza legislativa va aparea peste cateva saptamani, cand deputatii proaspat alesi nu vor putea alege noul sef al statului din cauza lipsei majoritatii necesare de doua treimi. Conform legislatiei, dupa trei tentative nereusite ale deputatilor de a alege noul sef al statului, actualul presedinte dizolva Parlamentul si anunta alegeri parlamentare anticipate.

VARIANTE. Ambii lideri ai Opozitiei intrate in Parlament, Serafim Urechean si Iurie Rosca, au exclus noaptea trecuta categoric o alianta postelectorala cu comunistii. Varianta pe care se pare ca mizeaza acum Vladimir Voronin este cointeresarea unor deputati santajabili din blocul centrist "Moldova Democrata", pentru a vota impreuna cu cei 57 de comunisti pentru alegerea sa in functia de presedinte al tarii. Intrebat ieri ce sanse are un astfel de scenariu, Serafim Urechean a raspuns: "Nici un deputat din blocul "Moldova Democrata" nu se va refugia in tabara comunista. Se va intampla exact invers - comunistii vor veni la noi", a spus Urechean.

Florentin Scaletchi: Voronin "cel rosu" a fraudat alegerile din 6 martie

ACUZE. Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului
Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, Florentin Scaletchi, sustine ca fraudele descoperite ar putea servi drept motiv pentru contestarea rezultatelor alegerilor.

Jurnalul National: Ce parere aveti despre modul in care au decurs alegerile parlamentare?
Florentin Scaletchi: In mare parte, alegatorul nu stie ce inseamna exercitiu democratic. In foarte multe sectii de votare, nici macar presedintii acestora nu au stiut ce inseamna asigurarea dreptului cetateanului la vot. Mai mult decat atat, noi am avut opt echipe de observatori impartite pe tot teritoriul tarii. In absolut toate regiunile a existat un numar inadmisibil de mare de liste suplimentare.

Un vot, doua voturi...

Aceste incalcari pot determina Opozitia sa conteste rezultatele?
Da. Fraudarea masiva a votului a avut loc prin intermediul listelor suplimentare. Fiecare cetatean a avut posibilitatea sa voteze de cel putin doua ori - prima data pe baza pasaportului, iar peste cateva ore mai vota o data cu buletinul. Si Romania s-a lovit de problema listelor suplimentare. In unele sate din Republica Moldova, am gasit cate doua urne mobile - una sigilata, una nesigilata. Am filmat cazuri cand sigiliul urnelor mobile a fost rupt.

Cum vi s-a parut campania preelectorala?
Pomenile care s-au dat in ultima zi dinaintea votarii starnesc, de asemenea, ingrijorare. Faptul ca in preziua alegerilor ministrul Agriculturii mai impartea niste tractoare, ca postasii umblau in aceeasi zi cu pensiile pe la cei pe la care uitase sa mai treaca in ultimele luni nu e deloc de ignorat.

Vi se pare reala posibilitatea unei "revolutii portocalii"?
Se pare ca Opozitia nu este destul de unita si de sustinuta financiar din strainatate. In aceste conditii, o astfel de revolutie n-ar putea fi declansata prea usor. Nu este clar cat de intemeiate sunt acuzatiile reciproce ale liderilor Opozitiei, potrivit carora oricare dintre ei ar putea vira spre comunisti. Eu nu cred in sinceritatea mesajului pro-european si pro-occidental al presedintelui Voronin. Un dictator nu se poate transforma peste noapte in mare democrat.

George Scutaru: Votul democratic, pe cale de disparitie

REAL. Scutaru critica lipsa de cultura democratica
Deputatul George Scutaru a participat la alegerile parlamentare ca membru al misiunii parlamentare a OSCE de monitorizare a scrutinului.

Jurnalul National: Cum vi s-au parut alegerile?
George Scutaru: As remarca, in primul rand, lipsa unei culturi democratice. Lumea nu este obisnuita cu un proces de vot real. Cred ca mentalitatea paternalista isi spune cuvantul. Oamenii se duc la vot, dar cu un grad mare de formalism. Unii mi-au zis: "Domnule, votam, dar oricum va iesi cine trebuie!". Deci, ei nu sunt constienti ca o data la 4 ani un cetatean are aceeasi putere - de a vota - ca si presedintele. In al doilea rand, am observat multa dezamagire fata de clasa politica.

Se simte sau nu suflul revolutiei la Chisinau?
N-am observat un ferment care sa catalizeze un proces revolutionar, sa mute in strada o eventuala contestare a alegerilor. Acest lucru nu este imposibil, pentru ca anumite segmente din societatea noastra au o anumita experienta in ceea ce priveste demonstratiile de strada, dar eu cred ca pentru aceasta va fi nevoie de dovezi clare de fraudare a alegerilor care sa-i faca pe oameni sa iasa in strada pentru a-si apara optiunea.

Opozitia (atat cea oranj, cat si cea galbena), care si-a anuntat inaintea alegerilor intentia de-a organiza manifestatii, se bazeaza nu atat pe fraudele din ziua alegerilor, cat pe cele inregistrate in perioada preelectorala, care au constat in inechitatea reflectarii campaniei in presa, implicarea Politiei in campanie etc. Vi se par intemeiate aceste argumente?
Da intr-adevar, exista o diferenta intre modul cum s-au desfasurat alegerile in ziua votarii si cum s-a derulat campania preelectorala. Am sesizat si noi aceasta inechitate in ceea ce priveste accesul Opozitiei la mass-media. Din acest punct de vedere, anumite temeri privind nivelul real de democratizare in Republica Moldova cred ca sunt justificate.
×
Subiecte în articol: special moldova alegerilor