x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Monopolul huilei: atentat terorist la buzunar

Monopolul huilei: atentat terorist la buzunar

de Veronica Micu    |    01 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Termocentralele cumpara carbune energetic mult mai scump decat tarifele pietei. Pretul electricitatii si al caldurii scumpe striveste banul public Licitatiile pentru furnizarea de carbune energetic, organizate sub patronajul COGEN Romania, sunt castigate permanent de doua consortii cu radacini adanci in paradisurile fiscale internationale: PETLON ENTERPRISES Ltd. si CONSTANT OIL. Mecanismul de fortare a licitatiilor presupune intocmirea caietelor de sarcini dupa chipul, asemanarea si nevoile celor doua firme.

Monopolul huilei, atac la buzunarul public

Licitatia centralizata organizata la sfarsitul lunii mai a.c., prin care trei centrale termice au achizitionat 459.000 tone de huila energetica, are un joc de culise de-a dreptul incendiar. Angrenajul comercial care a instituit teribilul monopol isi intinde tentaculele din anumite birouri guvernamentale pana in paradisurile fiscale din toata lumea.

Autoritatile contractante ale materiei prime sunt SC UZINA TERMOELECTRICA SA Giurgiu, SC TERMICA Suceava si SC CET SA Iasi, iar dreptul de vanzare al materiei prime a fost castigat de firmele SC CONSTANT OIL SRL si de SC PETLON ENTERPRISES SRL. Pretul enorm de achizitie al carbunelui - pe care contribuabilul va trebui sa-l suporte - ne-a atras atentia de la bun inceput. Toate indiciile pe care vi le vom prezenta in materialul de fata conduc la concluzia ca piata energetica a Romaniei este sufocata de un cartel financiar format din cateva firme ale caror actionariate se intind din laboratoarele mucegaite ale KGB si GRU pana la paradisurile fiscale din toata lumea. Miza este uriasa.

PRETURI SUPRAEVALUATE. Intr-un mod cel putin ciudat, licitatia centralizata de achizitie a huilei energetice a fost castigata de firmele CONSTANT OIL Ltd. si PETLON ENTERPRISES Ltd., desi acestea au inaintat cele mai dezavantajoase oferte. Mai precis, CONSTANT OIL va furniza 120.000 de tone pentru CET Iasi, primind, in schimb, de la centrala 80,5 dolari/t. SC TERMICA Suceava cumpara de la aceeasi firma 60.000 de tone cu 83 dolari/t, iar UZINA TERMOELECTRICA Giurgiu plateste 79,5 dolari/t si achizitioneaza tot 60.000 de tone.

Al doilea mare castigator, SC PETLON ENTERPRISES, practica acelasi sistem de preturi. Pentru CET Iasi furnizeaza 120.000 de tone, iar pretul de vanzare este 82 dolari/t. Nici TERMICA Suceava nu scapa foarte ieftin, platind 80,5 dolari/t pentru alte 120.000 de tone de huila adusa din Rusia. Cele 66.000 de tone de carbune pe care PETLON le vinde UZINEI TERMOELECTRICA Giurgiu au un nivel de tarifare stabilit in acelasi registru: 80,5 dolari/t.

HOTIE PUBLICA. Licitatia centralizata s-a desfasurat sub patronajul COGEN Romania, asociatie profesionala condusa de Ilie Stefan, secretar de stat in MAI. Documentatia privind achizitia publica a fost cumparata de 11 firme. In final, doar trei competitori au depus la sediul COGEN actele de participare inainte de termenul-limita. In afara de cele ale castigatorilor (CONSTANT OIL si PETLON), a treia oferta a apartinut Asociatiei BARDOS GYORGY es TARSAI KFT si SC MAESTRO TRADING SRL. Conform procesului-verbal al licitatiei, acest tandem comercial a propus tarifele cele mai mici pentru furnizare de carbune. Mai precis, oferta BARDOS GYORGY es TARSAI ar fi impus celor trei centrale un cost de 75 dolari pe tona. Iar aceasta in conditiile in care ofertele care au avut castig de cauza propuneau preturi unitare cu 6-7 dolari mai mult. Pentru a respecta legalitatea procedurilor de achizitie, organizatorii au stipulat in procesul-verbal al licitatiei ca principalul "criteriu pentru atribuirea contractului este oferta cu pretul cel mai scazut in conditia de livrare DDP (cu toate taxele incluse) - statia CFR care deserveste termocentrala beneficiara". Numai ca… tocmai cea mai importanta conditie nu s-a respectat.

CONCURENTA FAULTATA. Directorul SC Termica SA Suceava sustine ca Asociatia BARDOS GYORGY es TARSAI KFT a fost descalificata ca urmare a faptului ca nu a indeplinit criteriul minim de calificare privind "cifra medie anuala de afaceri". Documentatia de organizare a licitatiei centralizate prevedea in mod expres ca firmele care vor furniza huila energetica sa aiba o cifra de afaceri de 9 milioane de dolari. Numai CONSTANT si PETLON aveau insa asa ceva…

Liderul Asociatiei (BARDOS GYORGY) nu a inregistrat insa decat o cifra medie de 3,71 milioane de dolari. Dincolo de ciudatenia acestei cerinte, absurdul intervine de-abia la al doilea criteriu dupa care s-au desemnat castigatorii. Acesta prevedea ca viitorii furnizori de carbune sa fi derulat un contract de minimum 50.000 de tone de huila pe unul din anii 2001, 2002 sau 2003. Sub fortatul pretext al "experientei similare", practic, s-a facut partie pentru CONSTANT OIL si PETLON.

De-a lungul acestei perioade, asociatia BARDOS a livrat o cantitate de carbune de 177. 949 de tone, din care 89.358 tone au fost de carbune energetic si 88.591 tone de huila energetica. Din aceasta ultima cantitate, in anul 2004, Asociatia BARDOS a livrat 42.250 tone. Toate acestea au folosit ca pretext pentru organizatorii licitatiei sa elimine din cursa oferta BARDOS.

"PRIETENOASELE" CAIETE DE SARCINI. Stabilirea de catre COGEN Romania a celor doua conditii minime de calificare referitoare la derularea unui contract de minimum 150.000 t de huila in ultimii trei ani nu a fost deloc intamplatoare. La fel si cea care prevede experienta similara de a furniza minimum 50.000 t catre un beneficiar intern, producator de energie termica si electrica.

Cu aproape un an in urma, adica la licitatia din octombrie 2003, caietul de sarcini a fost intocmit dupa alte criterii. Cerinta minima pentru calificare a fost "incheierea si indeplinirea in ultimii ani a cel putin un contract prin care sa se furnizeze catre un beneficiar intern o cantitate de cel putin 50.000 t de huila energetica". Daca pentru alte societati aceste criterii au insemnat eliminarea din "joc", pentru PETLON si CONSTANT OIL, ele au indeplinit rolul de manusa, asigurandu-le un succes deplin. De altfel, cele doua firme sunt castigatoarele traditionale ale licitatiilor pentru furnizare de carbuni sau diferiti combustibili catre termocentralele din nordul tarii. Si nu numai.

La licitatia din acest an, conditia "experientei" a fost elaborata in asa fel incat a fost indeplinita doar de catre PETLON si CONSTANT. De altfel, caietele de sarcini ale licitatiilor la care ne referim seamana izbitor cu portofoliile de tranzactii inregistrate de PETLON ENTERPRISES si CONSTANT OIL in momentele respective. De aceea, prin mediul afacerilor de intermedieri de combustibili exista voci care sustin ca intotdeauna, sub tutela COGEN, caietele de sarcini copiaza "modelele" PETLON si CONSTANT OIL. Anul acesta, in cazul licitatiei de la sfarsitul lunii mai, s-a aplicat aceeasi reteta care a functionat si in cazurile precedente: clauzele au fost scrise in asa fel incat sa fie indeplinite doar de cele doua firme.

Pe de alta parte, cerinta ca furnizorii sa fi livrat in ultimii trei ani 150.000 t de huila nu se justifica in contextul in care loturile scoase la licitatie sunt mult mai mici (33.000 t, respectiv 60.000), ceea ce obliga fiecare contractant sa opteze pentru mai multe loturi.

Mult mai grav este ca masluirea licitatiilor duce la disparitia concurentei. Efectul? Sereleurile favorizate formeaza carteluri care impun preturi enorme.

"S-AU MODIFICAT PRETURILE"

Dorin Ivana, directorul tehnic al CET Iasi, ne-a declarat ca nu a fost nici un fel de problema la semnarea contractului cu PETLON ENTERPRISES SRL si CONSTANT OIL SRL. "Contractul s-a semnat conform caietului de sarcini. A fost perfect legal. Nu s-au modificat decat preturile. Prima societate a cedat un dolar la tona, iar cea de-a doua, un dolar si jumatate. In rest, toate obligatiile stabilite au fost respectate", a spus directorul Ivana. Contrar spuselor directorului Ivana, care nu sunt chiar conforme cu cele ale directorului tehnic din Primarie, noi avem informatii ca respectivele contracte de furnizare s-au incheiat "cu obiectiuni". Grija cu care sunt ascunse clauzele achizitiilor vine sa confirme spusele surselor noastre.

Am fi dorit sa aflam si opinia directorului SC TERMICA SA SUCEAVA, Constantin Placinta, insa domnia sa este plecat in concediu, in afara tarii. La fel si directorul SC TERMOELECTRICA SA Giurgiu, Sorin Cepraga, care "va reveni la serviciu peste o saptamana".

CONTINUARE Mafia carbunelui a monopolizat piata
×
Subiecte în articol: special tone huila petlon constant bardos