Necropola tumulara de la Costana continua sa ofere multe suprize arheologilor suceveni. Acestia cerceteaza un nou tumul, altfel spus un mormantul unui barbat care a trait pe aceste meleaguri in urma cu aproximativ 4000 de ani, in epoca bronzului.
'Oamenii epocii bronzului din cultura Komariv – Costisa au ridicat acest edificiu furnerar pentru acest defunct, probabil un adult de sex masculin, orientat est – vest, depus in pozitie chircita, adica cu picioarele aduse catre sezut', a declarat prof. dr. conf. Dumitru Boghian.
Putem presupune ca este vorba de un razboinic, fiindu-i gasit un topor de piatra, iar moartea acestuia se pare ca a fost una violenta, sunt de parere specialistii, in urma semnelor vizibile ale scheletului: picioarele fracturate, iar calota craniana este sparta.
Scheletul s-a conservat extrem de bine, putandu-se observa majoritatea oaselor. Dupa primele semne este vorba de o persoana de circa 20-30 de ani, fapt determinat de mai multi factori, printre care dentitia defunctului care s-a pastrat impecabil.
Profesorul Dumitru Boghian a incercat sa ne faca un tablou al defunctului din acest tumul. Probabil este vorba de o persoana destul de importanta in societatea sa, dat fiind inaltimea si marimea tumulului: 25 metri in diametru si 1,80 metri inaltime. '. Este o constructie care a necesitat o forta de munca deosebita, ceea ce arata insemnatatea personajului in viata de atunci', a subliniat profesorul Boghian.
Mortul a fost gasit in pozitie chircita, asa cum erau ingropati marea majoritatea a defunctilor in acea perioada, iar corpul sau a fost cel mai probabil acoperit cu culoarea vietii, cu ocru rosu.
La suprafata tumului s-a gasit un topor de roca vulcanica extrem de dura, care a fost cel mai probabil arma celui ingropat. Toporasul este perforat si s-a conservat extrem de bine. 'Facea parte din dotarea cotidiana a oricarui barbat care traia in epoca bronzului. Asa mic cum este de 10 centimetri lungime si 5 centimetri latime, era suficient de eficient in cazul in care posesorul era pus in pericol, in cazul in care trebuia sa se apare', a mai declarat profesorul Boghian.
Remarcabil este faptul ca acest tumul se afla la mica distanta de un altul sapat anul trecut, ceea ce ar putea sugera o apropiere intre cei doi morti, care in mod cert au trait cam in aceeasi perioada.
Sapaturile sunt efectuate in curtea unui om care isi ridica o casa. Aici exploreaza alaturi de specialisti, studentii la istorie de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava. Din pacate in zona sunt mai multi astfel de tumuli, insa pentru saparea tuturor nu va fi posibila, fie pentru ca nu sunt fonduri, fie pentru ca peste ei au aparut constructii.
Localnicii din Costana nu sunt uluiti si nu le vina sa creada ca sub movilele de pe imas se ascundeau astfel de morminte. Vin pe rand si se minuneaza cand vad scheletul milenar.