x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Morti fara cimitir

Morti fara cimitir

de Aniela Nine    |    18 Iul 2005   •   00:00
Morti fara cimitir

Numarul sufletelor luate de ape nu inceteaza sa creasca. In fiecare zi, pe lista neagra apare o alta cifra, ieri ajungandu-se la 20. Autoritatile ofera 30 milioane de lei ajutor de inmormantare pentru fiecare viata luata de suvoaie, dar cimitirele sunt acoperite de ape.

O noua sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta de la Palatul Victoria, un nou bilant al nenorocirii provocate de ape: 20 de morti, disparutii de sambata adaugandu-se acum listei deceselor confirmate. Vrancea este cel mai lovit judet, 13 oameni pierind aici in suvoaiele care au maturat pamanturile. In Bacau alte patru familii sunt indoliate, in Galati, Tulcea si Alba cate una. Pentru a-i ajuta pe cei loviti de nenorocire, autoritatile centrale au decis ca vor ajuta familiile care au decese, oferind 30 de milioane de lei ajutor de inmormantare pentru fiecare caz. Pe de alta parte, primul-ministru anunta ca se spera ca listei mortilor sa i se poata pune punct dupa acest ultim bilant, intrucat nu mai sunt date disparute alte persoane. La Vadu Rosca, localitatea care a platit cel mai greu tribut, cu sapte morti, disperarea familiilor indoliate este accentuata acum de o problema crestineasca practica: cimitirul se afla sub ape.

ARMATA AJUTA SINISTRATII. In ceea ce priveste pierderile materiale, conform ultimelor date centralizate la Palatul Victoria, pe langa cele aproape 11.000 de case afectate, pagube mari se situeaza la nivelul infrastructurii rutiere, fiind afectati 62 km de drumuri nationale, 150 km de drumuri judetene si aproape 250 km de drumuri comunale. Pentru a ajuta la refacerea drumurilor, trupe de geniu ale armatei vor fi dislocate in teritoriu, si tot militarii vor fi cei care vor da o mana de ajutor oamenilor la curatarea straturilor groase de mal care au ramas in case si in curti dupa retragerea apelor.

RECONSTRUCTIA CASELOR. Si pentru ca dupa masurile pe termen scurt, menite a asigura aprovizionarea sinistratilor cu alimentele de baza, Executivul anuntand in acest sens ca se va actiona pentru constituirea asa-zisei "camari" cu alimente neperisabile - malai, faina, grau, porumb - , urmatoarea prioritate o reprezinta refacerea caselor afectate si reconstructia celor distruse in totalitate, premierul a anuntat ca Ministerul Agriculturii va da populatiei afectate 2.000 mc de lemn. "Am stat de vorba cu multi oameni, cam stim ce vor: materiale de constructii. Refacerea caselor nu va costa foarte mult, deoarece casele au o anumita structura in aceasta zona", a explicat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

"LEGUMA" DIN NAMOLOASA
Facand un apel la solidaritate intre locuitorii din zonele calamitate, Blaga a criticat dur si activitatea unora din edilii locali, care nu se implica suficient si isi pierd astfel credibilitatea in fata oamenilor. In centrul atentiei sefului Administratiei s-a aflat primarul din Namoloasa, paralizat si care se deplaseaza doar in scaunul cu rotile, despre care Blaga a decretat sec: o "leguma" care merge pe targa, o data la 60 de zile, sa semneze condica doar pentru a nu fi dat afara. "A avut un noroc acum 3 ani, cand era la un alt partid, si i s-a facut un pod. Si de atunci traieste cu podul ala in spate, iar populatia l-a ales", a tunat Blaga ieri, dupa ce sambata inspectase situatia din zona. Astfel de situatii vor trebui avute in vedere in momentul elaborarii pachetului de legi privind administratia locala, a conchis seful Administratiei si Internelor.

OPTIMISM
Prezent pentru a treia zi consecutiv in zonele afectate de inundatii, seful statului a luat pulsul si in una din cele mai afectate localitati, Vadu Rosca. In satul inconjurat de ape, o data in plus, Basescu s-a lansat in critici dure la adresa "ticalosilor" care continua sa perpetueze imaginea unei tari distruse. "Nu toata tara e distrusa, nu trebuie stare de urgenta, voi sunteti cei care aveti probleme", a conchis el.

Atentie! - Drumuri inchise


In urma inundatiilor mai sunt inca drumuri blocate, insa echipele lucreaza la refacerea acestora, pentru ca reluarea circulatiei sa se faca intr-un timp cat mai scurt. Potrivit Ministerului Transporturilor, ieri la panz mai erau sase sectoare de drumuri cu circulatia intrerupta. Circulatia a fost reluata pe DN 2D, intre Focsani si Ojdula, judetul Vrancea.

  • DN 2 (Bucuresti - Focsani).
  • Cele trei poduri provizorii de la Maracineni sunt inchise circulatiei vehiculelor. Podul trei este deschis circulatiei pietonale. Autovehiculele pot urma ruta ocolitoare Buzau - DN10 - Satuc - Berca - Sapoca - Maracineni.

  • DN 25 (Tecuci - Galati).
  • In zona localitatii Tudor Vladimirescu, raul Siret s-a revarsat peste terasamentul caii ferate, iar apa are adancimea de pana la un metru pe partea carosabila. Exista pericolul ca in urmatoarea perioada apa sa se extinda pe partea carosabila si pe sectorul dintre localitatile Independenta si Branistea.

  • DN 12A (Comanesti - Onesti).
  • In zona localitatii Targu Ocna, din cauza viiturii, a fost afectata partea carosabila pe mai mult de doua treimi.

  • DN 12A (Miercurea Ciuc - Onesti)
  • - viitura pe raul Trotus, in zona localitatii Ciobanus. Drumul este distrus pe o portiune de 80 de metri.

  • DN 12B (Tg. Ocna - Slanic Moldova)
  • - viitura pe raul Slanic a distrus drumul pe mai multe sectoare. Se lucreaza la refacerea corpului drumului.

  • DN 2M (Odobesti - Andreiasu)
  • - terasamentele la poduri au fost rupte la kilometri 10, 14 si 32. Corpul drumului este rupt in circa 12-14 puncte.

    Prognoza - Ploile revin in forta de maine


    Saptamana aceasta va fi din nou una agitata din punct de vedere meteorologic. Dupa ziua de astazi, in care ploile ce vor cadea in nord-estul tarii si la munte vor fi slabe cantitativ, maine vom avea din nou parte de cantitati insemnate de precipitatii. Meteorologii sunt insa rezervati deocamdata in a se pronunta daca vor fi sau nu situatii speciale, de inundatii, insa in conditiile in care, mai ales in zona inalta, de munte, maine seara vor cadea averse care vor depasi 35 de litri pe metrul patrat, in special in Carpartii Occidentali, probabilitatea ca acestea sa se produca ramane ridicata. In zonele mentionate vor fi descarcari electrice si grindina, iar vantul va sufla cu putere. "In urmatoarele zile, se va mentine un anumit grad de instabilitate atmosferica, indeosebi in jumatatea nordica a tarii. Va ploua in toate regiunile, dar mai ales in vest, nord-vest, centru si la munte", ne-a declarat Viorica Dima, meteorolog de serviciu in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. "Este posibil ca maine sa existe situatii speciale, insa acestea vor fi anuntate de noi, prin avertizari meteorologice", ne-a mai declarat aceasta. (Dana Purgaru)

    GRINDINA
    Peste Bucuresti s-a abatut ieri dupa-amiaza, pentru cAteva minute, o ploaie torentiala, cu grindina si vAnt puternic. Dupa ce n cursul zilei temperatura s-a ridicat la 30 de grade, n jurul orei 17:30, cerul s-a ntunecat brusc si norii s-au „rupt" deasupra Capitalei. Ploaia a durat circa 10 minute, rastimp n care circulatia rutiera a fost paralizata, n zona de nord a Capitalei.

    Constanta - Se refuza banii de la Guvern


    Liderii PD si PNL Constanta, Stelian Dutu si Gheoghe Dragomir, au anuntat ieri intr-o conferinta de presa ca judetul lor va renunta la ajutoarele financiare de la Guvern, Constanta urmand sa se descurce pe cont propriu, astfel incat fondurile alocate ei sa se poata redirectiona catre Moldova. In acest scop, demnitarii Aliantei vor renunta la salariul pe o luna, iar de ziua Marinei, la 15 august, festivitatile vor fi restranse, pentru ca banii sa se duca tot catre cei afectati de inundatii.

    CAMPANIE. Chiar daca judetul Valcea se numara printre zonele lovite de viituri, oamenii de aici au demarat o campanie de ajutorare a sinistratilor din Moldova. Astfel, in cele trei corturi special amenajate in diferite puncte ale orasului, locuitorii au inceput colectarea de alimente, haine si incaltaminte. Dand dovada de solidaritate, oamenii au facut donatii impresionante pentru familiile lovite de inundatii. (Oana Stancu Alexandra Chivu)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment zonă