V-aţi închipuit vreodată cum ar putea să sune Uvertura la "Nunta lui Figaro" cu orchestră simfonică şi chitare electrice?
Dacă sunteţi curioşi, aveţi prilejul să asistaţi la un eveniment de excepţie prin abordare îndrăzneaţă, joi, 25 iunie, la ora 19:00, la Sala Palatului. "Este un produs original 100%. Un show de excepţie, apreciat deopotrivă de iubitorii muzicii clasice, dar şi de cei mai obişnuiţi cu sonorităţile unui riff cu «distors». Bach, Beethoven, Bizet şi bineînţeles Mozart vor «sta» alături de piese moderne celebre într-un spectacol plin de muzică, lumini şi alte surprize", spune Constantin Teodorescu, managerul proiectului, nimeni altul decât fiul inimosului dirijor, dr Nicu Teodorescu, preşedintele Societăţii Filarmonice LYRA din Brăila.
INEDIT. Primul concert s-a născut în 2006, la Brăila, şi s-a bucurat de un succes uriaş, deopotrivă în rândul iubitorilor de muzică clasică şi rock. Succesul s-a repetat mai târziu la Bucureşti şi la Timişoara. "Asocierea unor foarte cunoscute piese clasice cu sonoritatea inedită a chitării electrice a fost pe deplin gustată atât de melomanii conservatori, cât şi de tineri şi cred că aceasta este o reuşită. «Mozart ROCKS» a văzut prima oară luminile scenei la 6 decembrie 2006 la Brăila. Ideea o aveam de fapt din anul 2005 când dintr-o întâmplare am dat peste o piesă a unui chitarist român, care va evolua şi la Sala Palatului la 25 iunie, Marius Roşiu. Era vorba de o sonată de Bach pentru flaut şi harpsicord pe care el a adaptat-o şi o cânta cu o orchestraţie făcută de el. Ideea pe care am avut-o eu este aceea de a cânta piesele clasice cu orchestra simfonică, neschimbate, dar având ca instrument-solist chitara electrică. Am reuşit atunci să mai cooptez încă doi tineri chitarişti români, Remus Carteleanu şi George Patranoiu (Taxi) cu care am pregătit trei piese, una de Bach şi două de Mozart pentru un posibil concert", spune Constantin Teodorescu.
SALĂ ARHIPLINĂ. Concertul inedit organizat în premieră la Brăila în 2006 a umplut sala la maximum. "Toată lumea s-a înghesuit să vadă «trăznaia», să audă cum sună un «Mozart cântat cu distors». Cred că eu, care am făcut şi prezentarea spectacolului, am fost poate cel mai emoţionat, neştiind cum va fi privită încercarea noastră de auditoriul mai conservator. Oare ar fi considerat el o blasfemie faptul că am adus alături de orchestra simfonică un instrument «electrizat» care este asociat în majoritatea cazurilor cu un cu totul alt stil de muzică? Am avut plăcerea şi surpriza să constat că inovaţia a fost primită cu căldură. Dacă la prima parte a spectacolului, constituită exclusiv din piese clasice interpretate ca la carte, publicul a reacţionat natural şi normal, aplaudând decent şi rezervat, în partea a doua, publicul mai tânăr a «aprins» atmosfera, finalul fiind aplaudat la scenă deschisă în stil «rock».
BIS-UL... A FOST ŞI EL SPECIAL. Cei trei chitarişti au intrat pe scenă ca şi când ar fi trebuit să cânte, însă dirijorul nu mai sosea. Atunci şi-a făcut apariţia tatăl meu, dr Nicu Teodorescu, cel care deschisese concertul dirijând partea I din Simfonia I de Beethoven şi mi-a înmânat bagheta, pentru a arăta publicului că Societatea Filarmonică LYRA are continuitate. Am dirijat «Dans Ungar Nr.5» într-un stil personal... şi tot publicul a fost încântat", îşi aminteşte Constantin Teodorescu.
SURPRIZE. Spectacolul din 25 iunie de la Sala Palatului va fi al şaselea din seria "Mozart ROCKS". Concertul va fi pus în scenă de Orchestra Naţională Radio, dirijor maestrul Tiberiu Soare. "Avem de asemenea nu mai puţin de zece chitarişti, toţi «seniorii» cu care am început «experimentul Mozart ROCKS», aşa cum îmi place mie să-l numesc, dar şi «juniori» şi chiar un chitarist din Spania, care a aflat pe internet despre evenimentul nostru şi care va veni special pentru a cânta două piese în concert. Mai există şi alte surprize, nu doar muzicale, dar n-aş vrea să le dezvălui dinainte. Ţin să spun că acest spectacol este cel mai bine pregătit până acum, este conceput ca un fel de dialog al artelor şi stilurilor muzicale, un spectacol complex adresat tuturor tinerilor ca vârstă şi ca spirit", încheie Constantin Teodorescu.
Citește pe Antena3.ro