x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Muzeu de arta pentru sotie si prieteni

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni

14 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Obiecte traditionale, icoane unicat, mobile florentine si picturi romanesti aglomereaza odaile unei case boieresti din mijlocul Bucurestilor. In noua decenii de viata colectionarul Pompiliu Macovei a strans din toate colturile lumii obiecte cu care ar fi putut decora muzee intregi.
ALEXANDRU NASTASE

Anul era 1940. In Bucurestii ce tremurau de fiorul negru al razboiului care bantuia prin Europa, doi tineri insuratei, Pompiliu si Ligia Macovei erau preocupati de decorarea apartamentului in care se mutasera. Brat la brat pe Calea Victoriei, intrau in pravalii cautand o mobila de sufragerie care sa particularizeze caminul unui arhitect si al unei pictorite. Aveau 40 de mii de lei in buzunar, pentru a-si cumpara o sufragerie. In drum, Ateneul. Ultima expozitie a pictorului Pallady. Un tablou de o frumusete rara: o femeie pe jumatate dezgolita, intinsa pe un balansoar, intr-o dupa-amiaza incinsa de vara. Vrajiti de frumusetea tabloului, tinerii vor sa cumpere lucrarea. "36 de mii de lei!", vine raspunsul pictorului. Aproape cat sufrageria. Cei doi, Ligia si Pompiliu Macovei, se privesc o clipa si accepta pretul. A fost una din primele piese achizitionate din ceea ce e astazi colectia Ligia si Pompiliu Macovei.

20 de mii de volume

Colectia numara cateva sute de obiecte, unele aduse din Mexic sau Peru, altele din Teheran sau sudul Frantei. Pompiliu Macovei, in varsta de 93 de ani, spune ca in tinerete nu-si imagina ca va avea in casa atatea obiecte valoroase. "Nu am avut niciodata intentia de a realiza o colectie. Dar am fost atras de lucrurile frumoase, pe care ti-e drag sa le privesti si iti face o deosebita placere sa le ai. Asa am inceput sa strang unele obiecte, prin anii ’20", isi incepe povestirea batranul Macovei. Fiu de mecanic de locomotiva, a venit in Bucuresti atras de luminile orasului si de setea de a ajunge un mare arhitect. In acea perioada a inceput sa colectioneze, fascinat de frumusetea obiectelor traditionale romanesti. "Strangeam mai ales obiecte de arta populara, de o frumusete aparte, din toate colturile tarii. Petreceam vacantele de vara in comuna Magura, din Buzau si luam de la sateni stergare, cate o strachina, azi o oala sau alt obiect de ceramica, maine vreo piesa de la vreun costum. Le dadeau pe o nimica toata sau, uneori, faceam schimb cu satenii: ei imi dadeau strachinile lor de ceramica vechi, iar eu le aduceam farfurii noi, de faianta, ce se gaseau in magazinele de la oras. Erau bucurosi ca in locul blidelor vechi, primeau farfurii noi", isi aminteste Macovei. Dupa casatoria cu Ligia, care era pictorita si desenatoare, a incercat sa-i ofere acesteia "un mediu cat mai bun pentru creatie" in apartamentul in care locuiau. "Am vrut sa avem in casa lucrari, fie ele de carti, mobila, picturi, sau obiecte ceramice care sa creeze o ambianta stimulatoare si foarte placuta, mai ales pentru sotia mea, dar si pentru vizitatori. Am achizitionat cam 10.500 de volume numai despre arta, evolutia picturii, curentele artistice. In total, sunt 20.000 de carti", spune batranul arhitect. Dupa razboi, a fost arhitect-sef al Capitalei, adjunctul ministrului de Externe, ministrul Culturii si ambasadorul Romaniei la UNESCO. Obiectele valoroase le-a achizitionat in acea perioada, mai ales din strainatate. "In diplomatie, ajungi sa cunosti oameni interesanti si cu pasiuni comune cu ale tale. Ambasadorul Mexicului la UNESCO era pasionat de arta. M-a invitat la un congres la Acapulco si mi-a spus de unde pot achizitiona obiecte de valoare la preturi mici", povesteste Macovei. Batranul spune ca a lucrat 13 ani in strainatate, dintre care noua in Franta, fiind scutit, potrivit legilor, de taxele vamale, la aducerea in tara a obiectelor. "In Franta mergeam la anticariate si targuri. Ii rugam sa-mi recomande sursele lor, oameni care mergeau prin sate in cautare de obiecte de mare valoare, la preturi foarte mici. Una dintre cele mai vechi piese de mobilier din colectie, un dulap din perioada romanica, l-am achizitionat dintr-o manastire, donand bisericii 800 de franci. Fusese partial distrus in timpul Revolutiei franceze si restaurat," spune Macovei.

I-au disparut obiecte

Arhitectul spune ca, nu o data, i-au disparut obiecte din colectie: "Mi-a disparut din casa o scoica din sidef cu reflexe spectaculoase rozii si albastrii, foarte pretioasa, ce avea traforate initialele sotiei mele. De asemenea, un aparat foto foarte scump cu toate obiectivele… Nici nu mai are rost sa le enumar…", povesteste Pompiliu Macovei. Colectia Ligia si Pompiliu Macovei a fost recunoscuta in 1992, iar din 2002 este deschisa publicului pentru vizitare. Colectia a fost donata statului roman.

IN FAMILIE

"Nu numai eu am fost pasionat de obiectele frumoase si de valoare, ci si sotia mea. Mobila traditionala romaneasca si cea saseasca, unele dintre cele mai frumoase piese de mobilier ale colectiei au fost achizitionate de ea. Imi amintesc ca mi-a dat telefon la birou si mi-a spus sa mananc in oras pentru ca sunt niste lucrari acasa. Cand am ajuns si eu acasa, erau deja montate, in locul in care se gasesc si astazi. Am fost incantat!" Pompiliu Macovei, colectionar de obiecte de arta

CREZ

"Rolul colectionarului este foarte mare in dezvoltarea artei. Un adevarat colectionar trebuie sa fie interesat mai ales de creatia din timpul lui, nu numai de lucrari din Renastere, de exemplu. Colectionarul trebuie sa aiba cunostinte de arta si de istorie, sa stie ce e nou si interesant si de valoare, sa isi dea seama cand o lucrare este valoroasa si cand nu. De aceea, trebuie permanent sa se informeze, sa studieze… Din pacate, la noi nu prea se intampla acest lucru, evolutia artistilor nu este sustinuta de societate", crede Pompiliu Macovei.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×