x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special MUZICĂ DE SĂRBĂTOARE ÎN PRAG DE CRĂCIUN/Colinde pentru suflete, Imnuri pentru inimi bune

MUZICĂ DE SĂRBĂTOARE ÎN PRAG DE CRĂCIUN/Colinde pentru suflete, Imnuri pentru inimi bune

de Costin Anghel    |    19 Dec 2008   •   00:00
MUZICĂ DE SĂRBĂTOARE ÎN PRAG DE CRĂCIUN/Colinde pentru suflete,  Imnuri pentru inimi bune

Primiţi cu colinda? În Ajunul Crăciunului, Jurnalul Naţional vă face un cadou ales. Un album de colinde superb. Cu Ediţia de Colecţie de luni, 22 decembrie, primiţi-o în casă cu colinda pe Paula Seling.



A sosit vremea colindelor! A corindelor! A cântecelor binecuvântate! A venit vremea să ne bucurăm de Naşterea Domnului! Mai sunt doar câteva zile. Jurnalul Naţional vrea să vă fie aproape şi în aceste zile pline de bucurie. Ne-am hotărât să vă aducem în dar o Ediţie de Colecţie cu un CD de Colecţie special. Paula Seling. V-am adus-o pe maramureşeancă să vă colinde! O primiţi? De ce Paula Seling? He-he! Mai potrivită ca ea... Ştiaţi că pe drumul către lume... când i-a fost sorocul... colindele i-au răsunat ca o bună prevestire? Ne povestea mama Paulei, doamna Maria: "Ningea cu fulgi uriaşi, ramurile copacilor se rupeau sub greutatea nămeţilor. Drumul din sat, de la părinţii mei până la spital, era însoţit de colindele care răsunau în toate satele şi în toate casele pregătite de sărbători după obiceiul locului". Mai bună naştere decât aceasta...

CU COLINDA-N SUFLET
Muzica Paulei acoperă foarte multe partituri ale sufletului. Pentru CD-ul de Colecţie, Jurnalul Naţional a ales colinde. De ce? Pentru că acum este vremea lor. În aceste zile, cântecele acestea speciale umplu cu bucurie, cu trăiri alese casele creştinilor. Iar vocea aleasă a Paulei este vocea potrivită pentru colindat. În tihna caselor voastre, colindele vă pot îmbogăţi sufleteşte, vă pot aduce o binemeritată linişte. După un an zbuciumat, şi cu semne de zbucium încă şi mai puternic anul viitor, măcar acum, când Naşterea Domnului se apropie, să vă bucuraţi de voi, de cei dragi. Colindele vă sunt aduse de un om, o fiinţă, o interpretă care iubeşte iarna şi mai ales trăirea colindelor! "Iarna mi-a plăcut un pic mai mult dintotdeauna. Mai ales dacă era necruţătoare, furioasă, cu zăpadă şi ger, cu soare cu dinţi, la bunica. An de an aşteptam cu sufletul la gură să ningă şi să vină vacanţa de iarnă. Mi-amintesc că de prin noiembrie începeam să număr zilele. Nu m-aş fi gândit că va veni o vreme când îmi va fi foarte dor de vremurile acelea, nu aş fi bănuit că singurele vremuri lipsite de griji sunt acelea când părinţii îţi pot purta de grijă. Plecam la bunici imediat ce primeam vacanţa. Bunica ne aştepta mereu cu mâncare făcută în cuptorul de lângă casă şi, de când începeam să urcăm dealul spre casa ei, începea să se simtă miros de brânzoici. Mâncam pe nerăsuflate, apoi  începeam «să privim în jur». Nici nu vă închipuiţi cât de frumoasă mi se părea casa bunicilor, cu toate ungherele întunecate, cu cărţile vechi, fotografiile uitate prin sertare, cu fel de fel de lucruri care făceau podul casei un adevărat univers. Organizam «expediţii» şi, pentru noi, fiecare lucruşor vechi pe care-l găseam, spunea o poveste", povesteşte Paula Seling. Povestea Paulei este povestea mai tuturor copiilor care s-au putut bucura de vacanţe la bunici, de înţelepciunea şi de bunătatea bătrânilor cu sprâncene de promoroacă! Pentru toţi copiii, vremea vieţii la bunici este vremea când sufletele lor sunt parcă nişte saltimbanci. Nişte clovni! Când totul e o glumă, când totul e poveste! Şi gândurile saltă! Iar iarna... iarna parcă aduce o vreme şi mai bună. O fi frig afară, dar în suflete se aşterne liniştea şi pacea! Şi vine bucuria! Şi peste toate acestea... vin colindele! Corindele! Se naşte Iisus!

ZILE ALESE
"În ziua de Ajun, de pe la ora două după-amiază nu prea mai circulau maşini pe drum şi începea să se adune puţină zăpadă peste cea deja bătătorită şi drumul devenea o superpârtie de sanie. Dar noi nu aveam vreme acum, căci bunica avea nevoie de ajutor, eu eram cu mâinile până-n cot în aluat şi încercam să fac să «asude grinda», cum spunea bunica mea. Atunci puteam să ştiu că aluatul e bine frământat şi că pâinea, cozonacii şi brânzoicile vor creşte şi vor fi cele mai gustoase. Tot pe-atunci începeau să curgă colindători şi, mai la început, aceştia erau copii de oameni săraci de la marginea satului, unii elevi de-ai mamei mele, care era profesoară de matematică şi fizică în sat. Erau tare simpatici, că nici nu ştiau pe ce lume trăiesc, iar bunica avea grijă să le dea de mâncare şi de băut, de merinde, poate şi câte o haină uneori. Mai târziu mergeam cu bunica la biserică, la slujbă, şi, când ajungeam acasă, începeau să vină colindători «râuri, râuri». Atunci am auzit majoritatea colindelor pe care le cânt şi astăzi", spune Paula.


Pentru suflet

Pe CD-ul de Colecţie al Paulei Seling puteţi asculta colinde alese, cântece de stea deosebite, melodii cunoscute de majoritatea dintre dumneavoastră. "Colindăm, Colindăm", "Izvor Izvoraş", "O, ce veste minunată", "Colind", "Sus la Poarta Raiului", "Cerul şi Pământul"... Colinde alese, cu texte frumoase, pline de trăiri. Alte cântece speciale, specifice perioadei Crăciunului sunt: "Colo-n susu", "Colo-n josu", "Pe un podeţ de Raiu", "Florile Dalbe", "Poveste din Viflaim", "Steaua sus răsare", "Trei păstori", "Ziurel de Ziuă". Când veţi sta lângă brad şi-n jurul vostru va mirosi a cozonac şi bucate alese, nu uitaţi că totuşi bucuria mare este Naşterea Domnului! O naştere care ne dă speranţe în fiecare an, care ne face mai buni.
O sărbătoare care ne încarcă cu energie, cu credinţă, cu gânduri bune. Ia mai ascultaţi voi CD-ul Paulei! "Auzit-am auzit", "Praznic luminos", "Moş Crăciun", "La Viflaim colo-n jos", "Ce-aţi văzut păstori", "De Naşterea Ta Iisuse"... Colinde... pentru suflet!

"Ningea cu fulgi uriaşi, ramurile copacilor se rupeau sub greutatea nămeţilor. Drumul din sat, de la părinţii mei până la spital, era însoţit de colindele care răsunau în toate satele şi în toate casele pregătite de sărbători după obiceiul locului"
Maria Seling, mama Paulei Seling

"Tot pe-atunci începeau să curgă colindători şi, mai la început, aceştia erau copii de oameni săraci de la marginea satului, unii elevi de-ai mamei mele, care era profesoară de matematică şi fizică în sat. Erau tare simpatici, că nici nu ştiau pe ce lume trăiesc, iar bunica avea grijă să le dea de mâncare şi de băut, de merinde, poate şi câte o haină uneori. Atunci am auzit majoritatea colindelor pe care le cânt şi astăzi"
Paula Seling

×
Subiecte în articol: special bunica seling