x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special N-am nici o teamă şi nu mă simt acuzat

N-am nici o teamă şi nu mă simt acuzat

de Diana Rotaru    |    21 Iul 2010   •   00:00
N-am nici o teamă şi nu mă simt acuzat
Sursa foto: www.madalinamanole.ro/

Atmosfera e tensionată, familiile sunt de neîmpăcat. Eugenia Manole, mama Mădălinei, îl acuză pe ginerele său. Tatăl Mădălinei doreşte să afle ce s-a întâmplat în acele zile cu fiica lor. Tiberiu Baroianu, vărul artistei, este cel care oferă o poziţie cât de cât echilibrată în urma acestei tragedii. El face apel, într-un interviu acordat OTV, la Puiu Mircea să iasă şi să discute cu ei referitor la ultimele luni din viaţa artistei, aşa cum au căzut de comun acord în urma parastasului.

Întrebat despre acuzele care i se aduc de Ion Manole, Petru Mircea refuză să creadă acest lucru. "Treaba mea este să o plâng pe Magda, soţia mea, în perioada asta. Durerea este foarte mare. Nu pot să cred că a spus tata (n.r. - socrul său) aşa ceva. Nu am nici o teamă şi nu mă simt acuzat." Despre fiul său, Petru Jr, soţul artistei se arată îngrijorat. "Copilul are 1 an şi o lună. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că e mic îşi nu are în suflet durerea mea. Trăiesc cu spaima că va trebui să-i povestesc într-o zi. Cum o să-i spun copilului ce s-a întâmplat? Sunt îngrozit. Trăiesc cu tristeţea că băieţelul meu nu va mai spune «mamă» niciodată", a declarat, pentru Cancan, Petru Mircea.

De altfel, vărul artistei dezvăluie faptul că între Ion Manole şi Petru Mircea a existat întotdeauna o relaţie foarte bună, chiar şi acum, în ultimele zile, cei doi au comunicat foarte bine în ce priveşte ultimele pregătiri de înmormântare ale artistei. Legat de relaţia pe care Puiu o avea cu soacra sa, vărul artistei confirmă faptul că între ei mereu au existat relaţii tensionate şi că, într-adevăr, mătuşa sa l-a acuzat pe acesta de moartea fiicei sale, însă consideră că toate aceste cuvinte ale Eugeniei Manole pot fi puse pe seama şocului survenit în urma aflării tristei veşti.

Divergenţele dintre Puiu şi soacră. În seara zilei în care Mădălina şi-a curmat viaţa, Tiberiu Baroianu şi Eugenia Manole au plecat înspre vila din Otopeni a artistei. Aici, îşi aminteşte Tiberiu, mătuşa sa a început să îi acuze pe Puiu şi cuscra sa, fiind în stare de şoc. De altfel, acesta conchide că întâlnirea din acea seară a fost şi momentul în care Puiu a înţeles tacit că trebuie să stea la distanţă de ea, pentru a nu porni un scandal mediatic. "Am aflat de la televizor de tragicul eveniment. Nu ne-a anunţat Puiu. Am ajuns seara târziu cu mama Mădălinei la Otopeni. Era în jurul orei 20:00. Mama Mădălinei a dorit să mai intre în casa fetei şi, într-adevăr, a avut o explozie de durere. Săraca. Cine e mamă poate îşi închipuie cum e! Mama lui Petru, fiind pe scări, ne-a replicat de ce am venit cu circul ăsta aici. Am rugat-o să îşi păstreze calmul. Ulterior au înţeles şi s-au retras în bucătăria casei, lăsând-o să-şi manifeste regretul. Când i-a văzut pe el şi pe soacră, mama Mădălinei le-a spus: «Criminalilor, ticăloşilor, mi-aţi omorât fata!». Din acel moment, ei au înţeles că nu e bine să fie alături de ea, pentru că lucrurile ar fi putut degenera."

Relaţia dintre cuscri. Tiberiu Baroianu susţine că în ultima perioadă relaţia dintre cuscri a fost tensionată, pornind chiar de la faptul că nepotul lor, Petru Jr, a stat multă vreme la Botoşani, deşi familia Manole s-a arătat dispusă să aibă grijă de el, fiind la Ploieşti, mult mai aproape de casa din Otopeni a fiicei lor. Părinţii nu ştiu dacă a fost decizia fiicei lor sau a soţului acesteia.

"Soacra a fost unul din elementele care au dus la această relaţie mai tensionată între Mădălina şi Petru şi, probabil, şi la stările pe care le-a avut Mădălina. Fiul lor în ultima jumătate de an a stat la Botoşani, la părinţii lui Petru. Ne întrebăm de ce a stat o perioadă atât de lungă la Botoşani, în condiţiile în care mama Mădălinei s-a oferit şi ea să îl ia. Era mai aproape de Otopeni, putea să îl vadă, putea chiar să stea cu ei la Otopeni. Aceste lucruri nu s-au întâmplat şi nu ştim ce de." În aceste condiţii, părinţii Mădălinei declară în presă că doresc să obţină custodia nepotului lor, dacă se va dovedi că Petru Mircea este autorul moral al sinuciderii.

Tentativa de sinucidere, ascunsă şi de părinţi. O mărturie interesantă a lui Tiberiu este legată de prima tentativă de sinucidere a Mădălinei, cea din luna mai, din care reiese clar cum familia, cunoscând acest aspect, a încercat să o ajute, însă a fost foarte discretă chiar şi faţă de rudele primare. Un lucru pe care acum îl regretă cu toţii.
"În luna mai a fost un alt văr de-al nostru împreună cu părinţii la ei acasă. La momentul acela, s-au înţeles să nu divulge nişte lucruri. Nu au găsit-o deloc pe Mădălina într-o stare bună. Ea, săraca, discuta cu vărul meu şi era deprimată, nu ştia ce să facă, în ce direcţie să o apuce. Vărul a încercat să o încurajeze, să o facă să continue! Părinţii au ştiut că a mai avut o tentativă de sinucidere. S-au ferit şi de noi. Nu au vrut să ne spună nici nouă. Acum toţi regretă. Dacă am fi ştiut, probabil, cine ştie..."

Nu îl acuzăm pe Puiu. În ce priveşte vina pe care i-o poartă sau nu lui Petru, Tiberiu transmite, pe această cale, mesajul părinţilor. Nu îl învinovăţesc pe Puiu, ci doar aşteaptă nişte răspunsuri. Nu doresc să creadă că ar putea fi autorul moral al sinuciderii.
"Părinţii nu i-au cerut explicaţii. Doar mama, îndurerată, îi cerea explicaţii. Îl întreba ce a făcut cu fata ei. Erau nişte lucruri spuse la durere, în timpul unor accese de furie. Nu ceva discutat cu calm şi aşezare, ca să înţelegem şi noi ce s-a întâmplat. Nu pot să cred că Puiu a făcut intenţionat. Mi se pare straniu că nu a ajutat-o să iasă din acest impas, în care ea, săraca, se găsea. Asta am vrea să ştim. Ce a făcut el ca ea să iasă din acest impas."


Ion Manole: "Mădălina ne-a spus să stăm liniştiţi că nu vrea ceartă şi că Puiu ştie ce face"
Luni seară, părinţii s-au întors acasă. Au fost plecaţi la mănăstiri ca să-şi liniştească sufletele sfâşiate de atâta suferinţă. Sănătatea mamei artistei este în continuare şubredă. Nimeni nu a reuşit să afle ce a împins-o exact pe cântăreaţă să facă acest gest.

Tatăl, Ion Manole, spune din nou că a încercat să îşi ajute fata. "Ce mă doare cel mai mult este că i-a fost refuzată asistenţa medicală, iar acum fata mea e în mormânt. Noi am fost la ea şi am spus că vom aduce un doctor ca să vadă ce are. Am fost refuzaţi, iar ea ne-a spus să stăm liniştiţi că nu vrea ceartă şi că ştie Puiu ce face", a adăugat el.
Şi vărul artistei, Tibi Baroianu, spune că Mădălina se schimbase în ultimele luni: "Înainte venea des la părinţi, la Ploieşti, aproape săptămânal. În ultima perioadă, nu. Mai grav, nici părinţii nu se mai duceau acolo. Vorbeau doar la telefon". Mătuşa Mădălinei, Maria Căpăţână, reia istoria zilei de 13, când Ion Manole şi soţia sa se pregăteau să-i ducă fetei lor un buchet de crizanteme. "Pe 13 iulie, părinţii au vorbit cu ea la telefon.

A rămas că se vor duce la ea a doua zi, că era ziua ei. Au cumpărat tortşi 43 de crizanteme. A doua zi dimineaţă, mama ei călca hainele cu care plecau. Era în bucătărie şi tatăl s-a dus la ea. Aflase de la televizor şi i-a spus că nu mai pleacă la Bucureşti, că fata lor a murit", încheie Maria Căpăţână.

La mormântul cântăreţei, aflat în Cimitirul Bolovani din Ploieşti, continuă pelerinajul. Zeci de persoane, tineri, bătrâni, ploieşteni sau din alte zone, care au îndrăgit-o pe Mădălina Manole, vin şi aprind câte o lumânare sau depun buchete, coroane de flori.

●Laura Calciu

×
Subiecte în articol: special observator