x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Neobişnuitul Iisus din Orlando

Neobişnuitul Iisus din Orlando

de Vlad Teodorescu    |    03 Feb 2008   •   00:00
Neobişnuitul Iisus din Orlando

“Holy Land Experience” este singurul loc din lume unde entertainment-ul se îmbină în cel mai natural, dar şi controversat mod cu educaţia religioasă. Un parc de distracţii cu subiect biblic!

Experiment - Vineland Road, Orlando



“Holy Land Experience” este singurul loc din lume unde entertainment-ul se îmbină în cel mai natural, dar şi controversat mod cu educaţia religioasă. Un parc de distracţii cu subiect biblic!


International Drive, celebra stradă pe care s-au adunat aproape toate magazinele şi curiozităţile din Orlando; Universal Studios, un uriaş platou de filmare unde magia filmului capătă realitate; Disney Land, acolo unde cu toţii, de la unul la o sută de ani, dăm în mintea copiilor şi ne mai şi lăudăm cu asta. Ei bine, toate aceste posibilităţi de distracţie, care au dus faima oraşului Orlando în toată lumea şi-au găsit în ultimii ani un concurent neaşteptat în piaţa atât de disputată a distracţiei. Este vorba despre complexul “Holy Land Experience”, unde se spune că te poţi distra cu... Dumnezeu!

Pentru a ajunge la neobişnuitul aşezământ, laşi în urmă centrul oraşului, te înscrii pe autostrada ce taie Orlando de la Nord la Sud (unde eşti tu, Videne-tată?!) şi virezi uşor la primul “exit” spre Vineland Rd., strada al cărui nume te duce cu gândul mai degrabă la o cramă cu butoaie şi carafe în care vinurile binecuvântate se limpezesc în voie. Spre surprinderea unora, locul spre care par a duce toate drumurile nu are nimic în comun cu licoarea bahică, sau poate doar scena în care se joacă sfânta taină a împărtăşaniei. Dar cine păşeşte în “Holy Land Experience” nici nu doreşte altceva, fiindcă se aşteaptă la o revelaţie religioasă, care – spun cei mai mulţi vizitatori – se produce negreşit.

Pentru câteva ore, cei aproximativ 1.500 de oameni care aleg să petreacă o zi în campus îşi închipuie că sunt cu adevărat în Ierusalimul biblic de acum 2.000 de ani. “Trecători” îmbrăcaţi în haine de epocă şi încălţaţi cu espadrile îi învaţă să spună câteva cuvinte în ivrit, “salom” şi “mazel tov” fiind cele mai uzuale expresii care îmbogăţesc bagajul de cunoştinţe. Lecţiile nu se opresc aici, există asistenţi de la care poţi deprinde cum să pui corect coroana de spini, “cu ţepii în jos ca să doară mai puţin” şi îndrumători pentru cititul Bibliei cu intonaţie corectă.

În afară de admirarea celei mai complete colecţii de Biblii din afara Vaticanului, piesa de rezistenţă a vizitei ce poate dura până la opt ore în “Holy Land Experience” este, de bună seamă, spectacolul de varietăţi. Mai apropiat de music-hall decât de o piesă de teatru jucată în stil clasic, show-ul se compune din mai multe tablouri care pot fi fi schimbate de la o zi la alta, singura permanentă fiind alegoria vieţii, a crucificării şi a învierii lui Iisus. Vizitatorii sunt martorii naşterii Mântuitorului, sunt invitaţi să urmărească viaţa, să urce împreună Golgota, să fie martori la crucificare şi apoi la miracolul reînvierii. Celelalte spectacole cu subiect religios se joacă prin rotaţie, totul culminând cu piesa interactivă din care copiii află povestea lui David şi a lui Goliat “prinzând” astfel imediat pilda biblică indusă subliminal.

 

Profitul trece prin stomac. Trebuie spus că la “Holy Land Experience” nu doar latura spirituală este tratată cu un cuvenit respect, ci şi cea materială. Fiind administrat pe rând de câteva fundaţii non-profit, aşezământul a cunoscut pe parcursul celor şase ani de activitate mai multe momente în care a fost în pragul falimentului reuşind – spun actualii managerii – să scape prin grija divină de situaţiile în care urmau să închidă porţile. Chiar în ultimul an, implicarea unei reţele private de televiziune cu specific religios a fost considerată o minune de la Dumnezeu prin care au reuşit nu numai să-şi plătească datoriile de 8 milioane de dolari (!), ba şi-au umplut şi contul cu sumele necesare unui marketing de performanţă. Conştienţi că Cel de Sus îţi dă, dar nu-ţi bagă şi în pungă, conducătorii afacerii au dezvoltat şi o adevărată maşină de făcut bani în interiorul complexului. Există astfel o stradă care reproduce în cele mai mici amănunte o zonă comercială a Ierusalemului de acum 2.000 de ani şi de unde se pot achiziţiona tot felul de amintiri. DVD-uri şi CD-uri cu subiect biblic pentru preţuri între 9 şi 29 de dolari; bijuterii cu perle la 79 de dolari sau coliere din lemn de zece ori mai ieftine; echipament de soldat roman la doar 15,99 sau păpuşi vorbitoare “mesagerii soartei” pentru 30 de dolari.

Amintirile pot fi şi personalizate, astfel că se poate face o poză alături de personajul biblic preferat. Sau disponibil pe moment. În absenţa lui “Jesus” deosebit de carismatic (dar scump la vedere) care reuşeşte să polarizeze pe loc privirile tuturor vizitatoarelor, Moise este personajul ce ar conduce detaşat într-un eventual clasament al popularităţii şi al amintirilor pe suport digital.

Tot bani frumoşi se scot şi din mâncare, gustări, apă plată sau răcoritoare exotice. Acestea se găsesc peste tot şi nu ai cum să le ocoleşti nici lângă Stâncile de la Marea Moartă, nici în Golgota colţ cu Via Dolores. În plus, vizita durează aproape o zi întreagă, iar afişele cu textul “Aveţi grijă să vă hidrataţi în permanenţă” chiar au acoperire date fiind temperaturile şi umiditatea extrem de ridicate ce se fac simţite aici pe tot parcursul anului. Mâncarea servită este în mare parte cu specific mediteranean, gătită în special din carne de curcan sau miel, dar organizatorii nu se dau în lături să îmbie vizitatorii cu covrigeii de post “pretzel” sau cu “păcătoşii”, dar atât de savuroşii hot-dogs.

 

Show american, coregrafie românească. Indiferent cât de spectaculoase ar fi decorurile, de inedite şi de rare Bibliile din colecţie, de apetisante mâncărurile şi reci băuturile, atracţia principală la “Holy Land Experience” rămâne tot spectacolul. Conceput în primul rând pe gustul americanilor, din scene nu foarte complicate şi uşor de reţinut de toată lumea, show-ul prezentat în ultimii ani pare să fi ajuns acum la un grad de “uzură” ce reclamă schimbarea. Coincidenţa a făcut că în imediata apropiere a complexului turistic să fie una dintre cele mai importante academii de balet din America, “Central Florida Ballet”, al cărei fondator propietar şi director este fostul prim-solist din trupa lui Oleg Danovschi, balerinul Vasile Petruţiu.


Un alt eveniment despre care cei angrenaţi cred că a depăşit nivelul coincidenţei a fost faptul că “Jesus”, pe numele său de “mirean”, Les Cheveldayoff, să afle de existenţa academiei şi despre performanţele sale abia după ce a văzut un documentar despre şcoala românului pe CNN. Într-o primă etapă, Les şi-a înscris cele trei fetiţe în grupa mică de balet. Apoi a cooptat în ansamblul cu care prezenta show-urile cei mai buni studenţi ai lui Petruţiu. De aici şi până la ideea ca românul să semneze coregrafia spectacolelor din 2008 nu a mai rămas decât un pas pe care managerii de la “Holy Land Experience” nu vor ezita să-l facă. Astfel, din această stagiune, la succesul unuia dintre cele mai cunoscute parcuri de distracţie din Florida îşi va pune umărul, talentul şi măiestria un român plecat de la şcoala de balet din Cluj.

 

Dansând cu Centurionii. Recunosc, până când nu am văzut pe un post local de televiziune un reportaj despre aşezământul din 4655 Vineland, nu m-am gândit să vizitez şi acest parc de distracţii, mai ales că “piesele grele” din Orlando le văzusem deja. Polemica iscată în jurul aşezământului unde un “Jesus” îmbrăcat ca acum 2.000 de ani, dar purtând microfon wireless sub coroana de spini creează un spectacol interactiv ce poate lăsa cu gura căscată nu numai un copil ci şi un adult, mi-a trezit un legitim interes. “Tot ceea ce pot să-ţi promit, îmi spune Les, este că vei vedea cu ochii tăi cum Biblia prinde viaţă şi că vei ieşi de aici un alt om decât cel care erai până acum.”

Unii spun că este o blasfemie, alţii că au avut o revelaţie mistică pe parcursul zilei petrecute alături de Moise, copiii sunt cei mai impresionaţi de săbiile Centurionilor, mamele rămân cu imaginea lui Jesus, iar taţii îşi vor aduce aminte cu plăcere de friptura de curcan. Unii acuză spectacolul că este gândit dintr-o perspectivă prea catolică sau că este un loc unde musulmanii, de exemplu, sunt discriminaţi. Alţii vin pentru a nu ştiu câta oară de la mii de mile depărtare. În fond, “Holy Land Experience” nu promite un pelerinaj la locurile sfinte, ci, aşa cum o arată şi denumirea, un experiment. Depinde de credinţa fiecăruia ca acesta să fie unul reuşit sau nu.

Material realizat cu sprijinul MiniPRIX şi JTI România

“Este o răspundere uriaşă să-l joci pe Jesus”

Les Cheveldayoff interpretează rolul lui Iisus încă din anul 2001, de la deschiderea aşezământului în Orlando. Ideea a aparţinut unui predicator din New Jersey, reverendul Martin Rosenthal, un evreu devenit dintr-o dată baptist, care se consideră în prezent ca fiind un “evreu messianic”, adică un evreu care crede în Iisus, fapt contrar credinţei iudaice în care s-a născut. Astfel că, încă de la început, nu numai ideea de a crea un parc de distracţii cu subiect biblic a iscat o adevărată controversă în comunitatea creştină din Florida, dar şi “cazierul” religios al întemeietorului a avut darul să inducă suspiciuni cu privire la adevăratul scop al “Happy Land”-ului. Tată a trei copii, carismaticul Les Cheveldayoff este un familist convins şi a ajuns să-şi joace rolul şi în viaţă, nu numai pe scenă. “De când îl joc pe Jesus, întreaga mea viaţă s-a schimbat. Nu sunt un sfânt, dar mă străduiesc după perceptele biblice.” Cât priveşte reverendul Rosenthal, în urmă cu doi ani, acesta a plecat brusc, aşa precum a şi apărut, declarând senin că “a venit vremea s-o ia din loc!”. De atunci nu a mai dat nici un semn de viaţă.

 
×