x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nepasare si deznadejde la Namoloasa

Nepasare si deznadejde la Namoloasa

de Adrian Mogos    |    19 Iul 2005   •   00:00
Nepasare si deznadejde la Namoloasa

Satenii din Namoloasa care au fost evacuati saptamana trecuta s-au intors la casele lor. In timp ce unii au fost bucurosi sa-si gaseasca casa intreaga si animalele vii, pe altii i-a cuprins disperarea. Primarul face un control medical la Bucuresti, iar viceprimarul nu gaseste bani pentru sacii de plastic necesari colectarii animalelor moarte.

Liesti. Sambata seara. Unii dintre localnicii din Namoloasa care fusesera evacuati din calea apelor au fost cazati in salile de clasa ale scolilor generale de aici. Cu gandul la ceea ce au lasat in urma, oamenii asteapta cu nerabdare sa plece. Zvonurile alimenteaza panica. Nu prea corespund cu ceea ce vad la stiri. Unii dintre ei s-au hotarat, fie ce-o fi, sa plece a doua zi, dis-de-dimineata, spre casa. Poate mai reusesc sa salveze cate ceva. Prefera sa-si riste viata decat sa astepte intr-o sala de clasa decizia autoritatilor de a le permite sa se intoarca acasa.

JOACA. Copiii neafectati de inundatie se bucura de apa prin care mai sunt animale moarte

SPRE CASA. La cele doua scoli din Liesti au fost adusi aproape 300 de oameni. Dorm in salile de clasa pe jos sau pe banci puse doua cate doua. Se acopera cu paturi sau cu haine pe care le-au primit ca ajutoare. Au plecat in pripa de acasa si multi dintre ei nu apucasera sa ia mare lucru. Stau in aceste conditii de trei zile. Trei zile de chin, de disperare. Singura alinare a atat ca oamenii din Liesti au fost alaturi de ei.

Pe langa conservele de pate sau carne si mese calde, au gazduit multi sinistrati. Profesoarele si femeile de serviciu de la scoli le-au gatit si doi proprietari de moteluri din zona le-au adus si ei mancare. "Oameni ca aici nu exista nicaieri", spune o femeie cu un copil in brate. Pe coridor, cativa barbati butonau la un televizor, in speranta ca vor reusi sa vada meciul Romania - Brazilia.

Duminica, la ora 10:00 oamenii nu stiau daca vor pleca spre casa. Directoarea scolii i-a linistit spunandu-le ca autobuzele pentru transport vor veni sigur, dar ca este de preferat sa se plece dupa masa de pranz. Unii au asteptat, altii, nu, si au plecat cum au putut cu carute, sau cu masinile rudelor. La plecare li s-au facut pachete cu hrana pentru orice eventualitate si la 14:00 a inceput imbarcarea in cele zece autobuze venite de la Galati. Sacii de rafie cu haine primite ca ajutoare au fost indesati in spatele fiecarui vehicul si, dupa aproximativ o ora, s-a dat semnalul de plecare.
Oamenii si-au luat ramas bun de la cei care i-au ajutat si le-au multumit. Soseaua spre Focsani, dupa Hanu Conachi, era impracticabila, asa ca s-a decis sa se foloseasca o ruta ocolitoare: Ivesti - Independenta - Maicanesti. Patru ore a durat drumul, cu cateva pauze scurte pentru copii, pentru o tigara. La Maicanesti, inghesuiala mare. Singura cale accesibila spre Namoloasa este digul, care pana in urma cu cateva zile era sa fie inghitit de Siret.

AMIAZA. Inainte sa plece spre casele lasate prada apelor, oamenii au primit din nou hrana calda, haine si conserve sa le ajunga pentru cateva zile

DEZINFORMARE. Pe chipurile satenilor, care se vedeau dupa aproape patru zile acasa, puteai citi fie bucuria pentru ca aflasera ca nu le fusese afectata gospodaria, fie deznadejdea. "Uite, asta este misteriosul Siret. E un mister cum de nu a luat apa digul aici si a venit prin spate. Cred ca au vrut sa scape de noi. Era mai usor de evacuat si de bagat sub ape o singura comuna de 2.000 de oameni, decat Tudor (n.r. - comuna Tudor Vladimirescu) sau Vamesu’. Bine ca n-am plecat cand ne-a zis, ca altfel acum nu mai aveam nimic", spune unul dintre carutasi.
Oamenii nu inteleg cum de a fost posibil sa li se taie curentul inainte de a veni apa si nici de ce nu s-a dat drumul apei prin digul de la Serbanesti. "S-a dus Ghita Buric acolo sa le zica sa dea drumul, ca daca nu, il arunca el in aer. I-au zis ca il baga la puscarie si a plecat, n-a mai avut ce face. Apoi, ne bagau pe toti in sperieti. Cum este posibil sa vina aia de la televiziune si sa arate ca apa trece aici peste case. La Namoloasa, apa nu a fost mai mare de un metru jumate. Ei au dat imagini de la Vadu Rosca si spun ca is de aici. Au mai dat si calea ferata ca e sub ape, dar noi aici nu avem deloc cale ferata. Eu asta n-o inteleg", mai adauga carutasul.

DISPERARE. Pentru unii copii din Namoloasa, vacanta s-a transformat in cosmar. Casele in care locuiesc sunt inca inundate

DEZAMAGIRE. Localnicii care au ramas sa lupte cu Siretul nu inteleg cum este posibil ca multi dintre barbatii in putere din comuna sa fuga cand au auzit ca vin apele, in loc sa stea si sa incerce sa salveze ce se putea slava sau sa ajute la dig. Valentin este un tanar din Namoloasa Sat, care n-a dormit aproape deloc de cand s-a dat alarma. Nu intelege cum de cei care conduc comuna sunt atat de neintelegatori la nevoile lor: "N-au vrut sa ne dea apa de baut. Nu zic de apa minerala, zic de apa normala, sa dam la vite sau sa facem mancare. M-am dus la
Primarie sa cer si au zis ca nu-mi da nimic, ca nu sunt trecut pe lista. Mi-au zis ca am stat si n-am facut nimic, da’ cand am umblat trei zile si trei nopti pe diguri cu apa, cum a fost? Da’, ce lista trebuie pentru apa? Bine ca iau consilierii tot. A venit Copos si a dat bani in stanga si in dreapta si ne-a intrebat dupa aia cu cine votam".
Multi dintre sateni cred ca s-a dorit inundarea comunei pentru a salva altele: "Daca pleca toti din Namoloasa, baga dinamita si voia sa se termine tot. Au zis ca mai bine ii spalam pe toti, ca comuna n-are profit. Aici is aproape doua mii de oameni", mai spune el. Langa el, o femeie aproape ca a lesinat. Casa Getei Marin este inca inundata. Copilul, care este cu ea, plange pe bancuta, in timp ce sora ei incearca sa o consoleze cumva.

SEARA. Sinistratii din Namoloasa spera sa fie ultima noapte in care vor dormi prin clasele scolii din Liesti. Nadajduiesc sa nu-si vada casele distruse

NEPUTINTA. Curent electric in comuna nu este, dar satenii au fost informati ca abia peste o saptamana vor avea. O masina de interventie a trecut prin sat sambata, insa spre dezamagirea multora "meseriasii au stat pe masini si nu lucrau nimic, nici macar echipament n-aveau". Pe de alta parte, oamenii legii nu sunt cu nimic mai prejos. "Politistii miros toti a jar. Se duc la troita acolo, chiar la intrare in Targ si isi fac cate o pulpita, un gratar. Numai smecherasi", spune o femeie. Primarul Valerian Todita este, conform spuselor viceprimarului, la Bucuresti la un tratament pentru ca are probleme de sanatate. O parte a satenilor il considera bun gospodar, altii il acuza ca nu face nimic: "Nu poate sa mearga, are ceva. El e medic veterinar si ca veterinar venea cu masina si se uita din masina la animale si le dadea tratament".

Stefan Vlad, viceprimarul, nu poate sa faca fata situatiei. Cele 50 de case afectate de apa sunt mult prea mult pentru el. In Namoloasa Sat, partea comunei cea mai afectata, apa este pana peste brau. Ion Stoica are casa chiar aici. S-a intors de mai putin de o jumatate de ora si se chinuia singur sa scoata malul din camere. I-au murit cainii, puii de iepuri, pasarile, dar au scapat cele cateva oite pe care le dusese intr-o iesle. Nu stie cum o sa reuseasca cu o pensie de 3 milioane sa-si refaca gospodaria. O ulita mai incolo, apa s-a retras. Ici, colo, cate un hoit de animal inecat. Vicele spune ca n-are bani la bugetul local sa cumpere saci de plastic.
Containere in care sa fie adunate animalele moarte nu exista. Totul este lasat in seama autoritatilor de la Galati. Din punctul lui de vedere, solutia pentru salvarea comunei este "sa asteptam pe cei de la Sanepid, de la Prefectura". Nu are nici un plan coerent pentru a-i ajuta pe cei aflati la nevoie. Declaratia oficiala a viceprimarului a fost: "Poate sunt ceea ce starea este cu moralul. Pot sa fie pareri. Dar eu nu cred ca organu’, ca acele brese sa fie facute. Gradul de, adica cei care v-au spus. A fost inclusiv ministru’ Blaga, notiunea timpului, am fost pe sector sa vad cu inundatii.
Masurile, unele este sa vina directia si sa facem, e apa potabila, sau nu e. Deci, avem". L-am rugat pe domul vice sa ne puna in legatura cu un consilier local, cu care sa putem sta de vorba, in speranta ca vreunul din opozitie are ceva de spus. Raspunsul a fost prompt: "N-avem opozitie, suntem toti din PSD".

DECLARATIE


"Poate sunt ceea ce starea este cu moralul. Pot sa fie pareri. Dar eu nu cred ca organu’, ca acele brese sa fie facute. Gradul de, adica cei care v-au spus. A fost inclusiv ministru’ Blaga, notiunea timpului, am fost pe sector sa vad cu inundatii. Masurile, unele este sa vina directia si sa facem, e apa potabila, sau nu e. Deci avem"
Stefan Vlad
viceprimar Namoloasa

FARA APA


"N-au vrut sa ne dea apa de baut. Nu zic de apa minerala, zic de apa normala, sa dam la vite sau sa facem mancare. M-am dus la primarie sa cer si au zis ca nu-mi da nimic, ca nu sunt trecut pe lista. Da’, ce lista trebuie pentru apa?"
Valentin
localnic din Namoloasa
×
Subiecte în articol: eveniment oamenii namoloasa