x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adio, nevăzători la volan! Permisele auto vor fi anulate mai ușor. Mai multe verificări la persoanele cu dizabilități sau cu tulburări psihice

Adio, nevăzători la volan! Permisele auto vor fi anulate mai ușor. Mai multe verificări la persoanele cu dizabilități sau cu tulburări psihice

de Monica Cosac    |    11 Dec 2023   •   08:20
Adio, nevăzători la volan! Permisele auto vor fi anulate mai ușor. Mai multe verificări la persoanele cu dizabilități sau cu tulburări psihice

După ce mai mulți șoferi cu certificate de nevăzători au fost amendați de polițiști în trafic, un grup de parlamentari propune schimbarea regulilor, astfel încât autoritățile responsabile să-i poată depista mai ușor pe cei care fac abuzuri folosindu-se de certificatele de handicap.

Astfel, comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap vor trebui să verifice dacă cei încadrați astfel au permis auto valid și, în anumite situații, să propună Poliției Rutiere anularea lui, potrivit unui proiect de lege pus recent pe masa senatorilor. De asemenea, psihiatrii riscă amenzi de până la 100.000 de lei dacă nu anunță polițiștii dacă o persoană depistată cu tulburări psihice are capacitatea de a deţine permis de conducere.

Propunerea legislativă, pusă în dezbatere la Parlament de trei senatori PNL – Nicoleta Pauliuc, Daniel Fenechiu și Claudia Banu - și susținută de alți peste 20 de colegi de partid, vizează modificarea și completarea mai multor acte normative și vine în contextul în care „se întâmplă o serie de evenimente rutiere provocate de către persoanele care au permis auto, dar sunt încadrați în diferite stadii de handicap sau diagnosticați cu o serie de boli psihice care demonstrează incapacitatea fizică de a conduce mijloace auto”.   

Ca exemplu, inițiatorii menţionează situația din cursul acestui an când, în urma unor verificări făcute în judeţul Olt, au fost depistate zeci de persoane care primesc indemnizații pentru nevăzători, dar deţin şi permise de conducere valabile, iar unele dintre acestea au primit și amenzi pentru abateri în trafic în timp ce conduceau autovehicule.

„Situaţia a ieşit la iveală în urma informaţiilor transmise de DGASPC Olt şi de Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule. 78 de persoane deţin permise de conducere auto valabile şi încasează, simultan, indemnizaţie pentru handicap de vedere”, se arată în expunerea de motive, unde se precizează că lipsa unor reglementări în legislaţia specifică a creat o procedură disfuncţională, care conduce la două tipuri de situații în cazul indemnizaţiilor de handicap pentru nevăzători. 

Una este situaţia în care persoanele și-au pierdut vederea, dar nu a fost solicitată anularea permisului de conducere, iar o alta vizează cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc autovehicule – adică nu au probleme de vedere atât de grave -, dar primesc indemnizaţie pentru handicap grav. 

În ce situații sunt obligate comisiile de evaluare să anunțe poliția

Prin urmare, în propunerea legislativă depusă la Senat, este vizată modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât persoanelor cu dizabilități ce au încadrări incompatibile cu șofatul să li se poată anula permisul de conducere.

Concret, sunt completate obligațiile actuale ale comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Mai exact, proiectul de lege stipulează ca, atunci când este emis certificatul de handicap cu valabilitate nelimitată pentru cei cu afecțiuni ireversibile și care nu pot urma programe de recuperare, această comisie să verifice, printre altele, dacă persoanele pe numele cărora este emis certificatul au diverse categorii de permise auto valide și să propună Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române anularea lor, dacă acest lucru se impune.

De asemenea, comisia de evaluare „revocă sau înlocuieşte măsura de protecţie stabilită, în condiţiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat, cum ar fi cazul în care în funcţie de gradul de handicap al adultului, acesta beneficiază de permis auto valid”.

Totodată, angajații direcţiilor generale de asistenţă socială care fac evaluări la domiciliul persoanelor cu handicap grav vor trebui să verifice dacă acestea au dreptul sau nu de a conduce un vehicul.

Dacă nu vor respecta aceste noi reguli, membrii comisiilor de evaluare și angajații DGASPC vor risca amenzi cuprinse între 500 de lei și până la 100.000 de lei.

Capacitatea psihică de a deţine permis, transmisă de psihiatru

Alte modificări prevăzute în proiect vizează Legea sănătății mintale (L. 487/2002). Mai exact, dacă în urma evaluării sănătății mintale a unei persoane psihiatrul constată existența unor tulburări psihice, pe lângă obligațiile actuale, medicul va trebui să aducă la cunoștința reprezentanţilor Poliţiei Române, prin serviciile rutiere, „dacă persoana respectivă are capacitatea psihică de a deţine permis de conducere”.

Medicii psihiatri care nu vor respecta noile obligații riscă sancțiuni constând în amenzi ce vor crește progresiv, pentru fiecare încălcare a prevederilor legale, de la 2.000 lei până la 100.000 lei. 

 

Modificări și la Codul Rutier

Proiectul legislativ modifică, totodată, și OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier), astfel încât să permită poliţiștilor de la Rutieră să se sesizeze și să elimine unele situaţii care pot prezenta pericol social ridicat, spun inițiatorii proiectului.

Practic, este introdusă o nouă formulare, în care este specificat clar că examinarea medicală pentru a certifica starea de sănătate și calitățile fizice necesare unui conducător auto se face și în conformitate cu prevederile legilor privind persoanele cu handicap și sănătății psihice (Legea 448/2006 și Legea 487/2002 – modificate mai sus).

Tot în Codul Rutier se introduce și precizarea că bolile incompatibile cu calitatea de conducător auto trebuie stabilite de Ministerul Sănătății, ca și în prezent, însă doar după ce va fi consultată Direcția Rutieră din IGPR.

 

Noile prevederi, spun inițiatorii, vor facilita autorităților responsabile accesul la anumite informaţii, pentru a elimina persoanele fizice care fac abuzuri folosindu-se de certificatele de handicap sau adeverințele de diverse boli.

×