x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicușor Dan se joacă de-a candidatura la prezidențiale, în plină criză politică. Culmea alegerilor: înotătorul în apă rece vs primarul care nu a descoperit apa caldă 

Nicușor Dan se joacă de-a candidatura la prezidențiale, în plină criză politică. Culmea alegerilor: înotătorul în apă rece vs primarul care nu a descoperit apa caldă 

de Ion Alexandru    |    17 Dec 2024   •   07:00
Nicușor Dan se joacă de-a candidatura la prezidențiale, în plină criză politică. Culmea alegerilor: înotătorul în apă rece vs primarul care nu a descoperit apa caldă 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat, aseară, intenția de a candida ca independent la alegerile prezidențiale din anul 2025.

Acesta susține că i-a informat pe liderii celor patru formațiuni politice pro-europene în legătură cu acest demers și că este deschis la negocieri. Nicușor Dan nu este însă, deocamdată, sprijinit nici măcar de cei de la USR, care arată că au deja un candidat, în persoana Elenei Lasconi. Iar electoratul PSD va fi foarte greu de convins să voteze cu Nicușor Dan.

„Intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din anul 2025”, a anunțat, aseară, primarul Capitalei, Nicușor Dan. El susține că sunt trei motive pentru care a decis să facă acest demers. Primul, că România are probleme cu corupția, al doilea - că România nu are o direcție clară în care să meargă și, de asemenea, există o opoziție accentuată la nivelul grupurilor socio-culturale. 

Nicușor Dan arată că a informat cele patru partide pro-europene care încearcă, în aceste zile, să formeze un nou guvern în legătură cu intenția sa și că este deschis la negocieri.

Primarul Capitalei precizează că va candida ca independent și nu exclude ca, în cazul în care nu va găsi susținerea necesară din partea celor patru partide politice „mainstream”, să se retragă din această competiție.

USR respinge, la „cald”, această variantă

Nu știm pe ce se bazează Nicușor Dan în acest demers politic, însă este foarte posibil să ia în calcul ultimul „sondaj” al rezultatelor referendumului local din 26 noiembrie 2024, când, în medie, 569.691 de cetățeni au votat „DA” la cele două întrebări puse de primarul general al Capitalei. Însă acest bazin electoral conține atât alegători USR, cât și alegători REPER, SENS și DREPT, precum și votanți PNL.

USR, prin vocea vicepreședintelui Cristian Ghinea, a anunțat, ieri, că partidul nu îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. „Din punctul de vedere al USR, avem un candidat, avem 1,7 milioane de oameni care au votat Elena Lasconi. Nu văd de ce am schimba acest lucru”, susține Ghinea, care a adăugat: „În acest moment, avem un congres care a luat decizia că Elena Lasconi este candidatul la prezidențiale”.

Singuri care și-au oferit sprijinul pentru susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan pentru Palatul Cotroceni sunt cei de la Partidul DREPT, prin vocea fostului eurodeputat Vlad Gheorghe. Este foarte posibil ca și REPER și SENS să se alăture acestui demers. Însă adunând cele 114.500 de voturi obținute de DREPT la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu cele 263.173 obținute de SENS și cu cele 126.401 voturi obținute de REPER, rezultă un total de 504.081 de voturi de care ar putea beneficia Nicușor Dan.

Greu de crezut că se vor găsi alegători PSD care să-l voteze

Nicușor Dan, primarul independent al Capitalei, este un nume care a apărut imediat după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale. El este acceptat de electoratul USR, REPER, DREPT sau SENS și parțial de electoratul PNL. Însă, de cealaltă parte, este complet inacceptabil pentru electoratul PSD, fiind văzut ca unul dintre cele mai detestabile personaje politice în această zonă. Inclusiv referendumul local, organizat odată cu primu tur al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie, a avut drept scop „faultarea” primarilor PSD și PNL de sectoare.

Astfel, Nicușor Dan mai poate spera la înduplecarea celor din USR, care, pentru a-i susține lui candidatura independentă, ar trebui să o arunce peste bord pe Elena Lasconi. Cu ajutorul celor 1.364.831 de voturi obținute de USR la alegerile parlamentare, Nicușor Dan ar putea strânge 1.638.912 voturi.

Este posibil ca primarul general să încerce să capaciteze și sprijinul actualei conduceri a PNL, în ideea susținerii sale drept „candidat de dreapta”. Dacă s-ar întâmpla asta, scorul maxim pe care Nicușor Dan l-ar putea obține, în baza scorurilor partidelor de la alegerile parlamentare, ar fi de 2.882.729. În contrapartidă, scorul pe care l-ar putea obține un eventual candidat PSD, sprijinit de UDMR și de alte forțe politice neparlamentare, s-ar putea situa la cifra de 2.932.527. Asta, în timp ce forțele suveraniste, împotriva cărora forțele pro-europene ar trebui să lupte cu un candidat comun, pot strânge până la 3.118.570 de voturi.

A doua ingerință în alegerile prezidențiale

Este pentru a doua oară când Nicușor Dan bagă capul în poza alegerilor prezidențiale din acest an. Prima dată, a încercat și, într-o oarecare măsură, a reușit să tulbure apele în primul tur, din 24 noiembrie, când a organizat un referendum local în București care avea drept scop să-i lase pe primarii de sectoare de la PNL și PSD fără posibilitatea de a emite autorizații de construire și fără bugete.

Acum, cu acest anunț, Nicușor Dan forțează din nou partidele, în condițiile în care, prin acest demers, nenegociat cu niciuna dintre formațiunile politice pro-europene, creează încă o falie în rândul electoratului acestor partide. 

Problema susținătorilor cu afaceri în spațiul rusesc, neelucidată de potențialul candidat independent la prezidențiale

Nicușor Dan ar intra în campania electorală prezidențială cu o problemă veche, care datează încă din 2020, neelucidată încă, situație care s-a perpetuat și în timpul campaniei pentru alegerile locale din 2024. Conform publicației „Newsweek”, Nicușor Dan și-a lansat candidatura la Primăria Capitalei de anul acesta printr-o campanie agresivă de afișaj outdoor, prin intermediul panourilor deținute de compania Getica OOH SRL.

Această companie este deținută de un offshore controlat de apropiații omului de afaceri Matei Păun, iar directorii companiei l-au mai sponsorizat pe Nicușor Dan și în trecut.

Matei Păun deține mai multe companii, printre care se numără și SC BAC Financial Advisory SRL, care s-ar fi dezvoltat pe piețe controlate de Kremlin și aflată în relații comerciale cu instituții financiare din Rusia.

Mai exact, partenerii de afaceri ai lui Matei Păun au cumpărat pachetul de acțiuni al firmei de panotaj de la un consorțiu condus de banca rusească VTB și de la grupul rusesc Alpha Capital Partners, ambele aflate sub sancțiuni occidentale pentru finanțarea agresiunii ruse din Ucraina. 

Compania Getica OOH SRL este deținută de Ecurdo Limited Cipru, offshore controlat de Jean Rădulescu, Ion Arin Alexandru și Iulian Cosmin Răduțoiu. Primii doi sunt parteneri de afaceri ai lui Matei Păun, fost manager de campanie al lui Nicușor Dan.

×