x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Avertisment oficial: medicament banal, dar mortal

Avertisment oficial: medicament banal, dar mortal

de Monica Cosac    |    18 Mai 2021   •   07:10
Avertisment oficial: medicament banal, dar mortal

Paracetamolul, un medicament considerat banal și inofensiv, deoarece poate fi cumpărat de oricine, din orice farmacie, fără să fie nevoie de o prescripţie medicală, poate fi extrem de periculos, chiar letal, dacă este luat în cantități mai mari. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a publicat, pe site-ul instituției, noi atenționări cu privire la riscul de supradozaj în cazul unui medicament care conține două substanțe pentru tratamentul durerii, între care și paracetamol cu eliberare prelungită. Astfel, specialiștii recomandă ca oamenii să sune la 112, dacă au înghițit mai multe pastile decât doza recomandată din acest medicament, chiar dacă nu apar semnele specifice intoxicației cu paracetamol. 

 

Este vorba despre medicamentul Doreta EP 75 mg/650 mg, comprimate cu eliberare prelungită (clorhidrat de tramadol/paracetamol), iar avertismentul privind riscul de supradozaj și de afectare hepatică severă vine chiar din partea producătorului, în comun acord cu Agenția Națională a Medicamentului, odată cu noi recomandări de gestionare a acestor cazuri. 

 

La îndemâna sinucigașilor

Medicamentul Doreta este, practic, o combinație de două substanțe analgezice (folosite contra durerii), tramadol și paracetamol, care acționează împreună, și este utilizat în tratamentul durerii moderate sau severe, inclusiv la copiii cu vârste peste 12 ani. „Principala problemă de siguranță în cazul tratamentului cu paracetamol o reprezintă toxicitatea hepatică în urma supradozei, care poate fi letală în lipsa unui tratament adecvat”, se arată în informarea ANMDMR, în care se precizează că paracetamolul este și „medicamentul cel mai frecvent utilizat în scop de autoagresiune cu intenție”. 

Riscul de apariție a intoxicației cu paracetamol depinde atât de doză, cât și de factorii de risc ai pacienților. Practic, se recomandă să nu se depășească doza recomandată pe prospect – care, în cazul Doreta EP 75 mg/650 mg, este de maximum 4 pastile pe zi - însă, în cazul unor persoane care au şi alte afecţiuni ale ficatului sau rinichilor, ori consumă alcool, dozele periculoase pot fi mult mai mici. 

 

Cărbune medicinal și 112

Cazurile de supradozaj cu medicamentul Doreta EP 75 mg/650 mg comprimate cu eliberare prelungită au evoluție imprevizibilă, avertizează specialiștii, deoarece „concentrația plasmatică maximă se poate atinge mai târziu și poate persista timp de câteva zile”. Prin urmare, tratamentele utilizate în cazurile de supradozaj cu paracetamol cu eliberare imediată „nu sunt adecvate pentru tratarea cazurilor de supradozaj cu paracetamol cu eliberare prelungită”. „Dacă se confirmă sau se suspectează supradozajul, pacientul trebuie îndrumat imediat către asistență medicală de urgență. Acest lucru este valabil și pentru pacienții fără simptome sau semne de supradozaj, din cauza riscului de deteriorare hepatică întârziată. Contactați serviciul de urgență (tel.: 112) pentru recomandări privind tratamentul supradozajului”, se precizează în informarea de pe site-ul ANMDMR. De asemenea, trebuie administrat cărbune medicinal, cât mai curând posibil.

Totodată, pentru a evita supradozajul accidental, pacienții trebuie sfătuiți să nu utilizeze niciun alt medicament care conține paracetamol sau clorhidrat de tramadol. Important este că pe piață există peste 100 de produse care conțin paracetamol, chiar dacă au altă denumire.   

 

Principalii factori de risc de hepato-toxicitate sunt vârsta, malnutriția, consumul de alcool, utilizarea altor medicamente în același timp, boala hepatică cronică și insuficiența renală. 

 

Cum se manifestă intoxicația cu paracetamol

Intoxicația poate să apară și la 3 – 5 grame de paracetamol și are mai multe stadii: 

- stadiul inițial (0 – 24 ore după ingestie): anorexie, greaţă, dureri abdominale, letargie, transpiraţii.

- stadiul intermediar (24 – 48 ore): dureri în zona ficatului, dureri abdominale generalizate, tahicardie, hipotensiune arterială, ușoară îngălbenire a pielii. 

- stadiul hepatic (3 – 4 zile după ingestie): encefalopatie hepatică (confuzie, letargie sau chiar comă), vărsături, icter, sângerări, hipoglicemie, dureri lombare, rinichi sensibili la palpare, pancreatită.

- stadiul final (5 – 14 zile după ingestie): deces posibil în 4 – 18 zile, prin insuficienţă hepatică fulminantă sau evoluţie favorabilă. Refacerea ficatului poate dura și 3 luni.

×