x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nota SRI privind focarele de gripa aviara

Nota SRI privind focarele de gripa aviara

23 Mai 2006   •   00:00

Zona de apariţie a foca-rului principal de gripă aviară, care - din cauza disfuncţiilor in activitatea organismelor cu atribuţii in materie, coroborate cu alte cauze subiective - a generat numeroase focare secundare (inclusiv in zone urbane) şi a pus in pericol starea de sănătate şi securitatea alimentară a popula-ţiei, se situează pe un culoar secundar de migraţie al păsărilor sălbatice (cunoscut pănă in prezent ca principalul vector de propagare a virusului de tip H5, actuala perioadă nefiind, insă, una de migraţie) şi nu are in proximitate un număr semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenţă al faunei din categoria menţionată.

Click pentru a mari
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI

Zona de apariţie a focarului principal de gripă aviară, care - din cauza disfuncţiilor in activitatea organismelor cu atribuţii in materie, coroborate cu alte cauze subiective - a generat numeroase focare secundare (inclusiv in zone urbane) şi a pus in pericol starea de sănătate şi securitatea alimentară a populaţiei, se situează pe un culoar secundar de migraţie al păsărilor sălbatice (cunoscut pănă in prezent ca principalul vector de propagare a virusului de tip H5, actuala perioadă nefiind, insă, una de migraţie) şi nu are in proximitate un număr semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenţă al faunei din categoria menţionată.

Comisia de monitorizare a păsărilor migratoare constituită in judeţul Braşov nu a identificat, pănă in prezent, probleme legate de sănătatea păsărilor migratoare in zona Bălţilor Rotbav - Vadu Roşu şi in zona limitrofă a răului Olt (localităţile Feldioara, Măieruş, Dumbrăviţa).

Dat fiind specificul focarului principal (reprezentat de firmele PATIPROD S.R.L. şi DRAKOM SILVA S.R.L., ambele din Codlea) - ferme avicole, exploataţii de tip inchis - şi faptul că, anterior, in cadrul acestora nu s-au inregistrat mortalităţi semnificative la efectivele de păsări, nu poate fi exclusă ipoteza apariţiei focarului in urma unor importuri de păsări.

O asemenea posibilitate este susţinută de insuficienţa controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea in ţară a păsărilor, achiziţionate pentru popularea fermelor.
  • S.C. PATIPROD S.R.L. Codlea a achiziţionat de la firma VERBA TRANS S.R.L. Braşov (aparţinănd lui Vasile Citre) 41.860 pui de curcă (de o zi), care fuseseră importaţi, in data de 17 ianuarie a.c., de la firma AVIAGEN Kft. din localitatea Babolna Meszaros (Ungaria).

    Aceeaşi societate comercială a mai cumpărat 8.000 pui de curcă in data de 10 martie a.c. şi 14.560 in 24 martie a.c. de la firma NADUDVAR IMPEX S.R.L. din Oradea (administrator Vass Peter Istvan).

    Deoarece, in perioada 23-28 aprilie a.c., in cadrul fermei PATIPROD S.R.L. au murit circa 29.000 pui de curcă, reprezentanţii firmei au luat legătura cu medicul veterinar Iuliu Pop care şi-a declinat competenţa afirmănd că, „nu se pricepe decăt la pui de găină". Ca urmare, reprezentanţii firmei au luat legătura cu specialişti de la AGRICOLA INTERNAŢIONAL Bacău care le-au recomandat să „scape" de pui. Pănă in data de 28 aprilie a.c., reprezentanţii firmei PATIPROD au ingropat păsările intr-o groapă săpată la 300 m in afara perimetrului fermei.

    In data de 18 mai a.c., specialişti ai D.S.V.S.A. Braşov au ridicat 5 corpuri ale păsărilor (curci) din groapa respectivă care, după efectuarea probelor de laborator, s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare.

    Referitor la moartea celor 29.000 de pui de curcă reprezentanţii PATIPROD au justificat acest aspect prin suprapopularea halei de creştere şi căderea reţelei electrice a fermei.
  • In data de 24 martie a.c., firma DRAKOM SILVA S.R.L. Codlea a importat de la firma LIAHARENSKY PODNIK din localitatea Nitra, Slovacia, 48.500 de pui vii de carne, importul fiind insoţit de documente sanitar veterinare potrivit cărora „păsările erau sănătoase". Conform specialiştilor braşoveni din domeniul vamal, actele au fost verificate atăt la vama de intrare in ţară, căt şi la Biroul vamal Braşov, care a realizat operaţiunile de vămuire propriu-zisă.

    Transportul păsărilor a fost realizat cu autotirul inmatriculat in Slovacia cu nr. NR 821 DR (declaraţie vamală de import nr.19952 pentru valoarea de 47.803 RON).

    Ulterior, patronul firmei, Vasile Dărdală, a comercializat, fără acte de provenienţă, păsări vii către Adrian Acsinte (patron al S.C. ACSIPRO S.R.L. Făgăraş), care la răndul lui a văndut o parte dintre aceştia numitului Constantin Cincu din municipiul Făgăraş. Cel din urmă a văndut puii achiziţionaţi mai multor familii din localităţile limitrofe municipiului Făgăraş.

    In perioada 2-12 mai a.c., de la ferma S.C. DRAKOM SILVA S.R.L. Codlea au fost transportate la S.C. PROTAN S.R.L. Codlea (specializată in incinerarea cadavrelor animale) circa 200 tone cadavre de pui.
  • In noaptea de 18 mai a.c., la Complexul de creştere a păsărilor din localitatea Săntimbru, judeţul Alba, s-a inregistrat o creştere a mortalităţii la 6% in răndul puilor de pănă la 51 de zile - importaţi din Olanda - (de la 3%, inregistrat in noaptea de 14 mai a.c.).

    Inspectorii D.S.V.S.A. au prelevat probe pe care le-au trimis, in regim de urgenţă, la Institutul Naţional de Diagnosticare şi Sănătate Animală din Bucureşti, iar ulterior au recurs la incinerare.

    Pe lăngă măsura interzicerii temporare a repopulării complexului, D.S.V.S.A. Alba a recurs la instituirea regimului de carantină in cadrul complexului (s-au izolat ferma şi abatorul şi s-a interzis comercializarea stocurilor de carne), in cazul descoperirii virusului gripei urmănd a se trece la aplicarea măsurilor impuse de lege.

    *

    Printre soluţiile vehiculate in mediile de specialitate pentru stoparea rapidă a extinderii şi in alte zone a gripei aviare se numără:
  • dispunerea, de către A.N.S.V.S.A., a unor restricţii la importurile de păsări in viu şi produse de carne din ţările unde au fost semnalate focare de gripă aviară;
  • intensificarea legăturilor intre A.N.S.V.S.A. şi Oficiul Internaţional de Epizootii, pentru a obţine in timp real informaţii despre suspiciuni de gripă aviară in diverse state, astfel incăt să poată fi adoptate măsuri in consecinţă (inclusiv de restricţionare a importurilor din zonele respective);
  • stabilirea de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a arborelui epizootologic al virusului H5N1 identificat la focarele prezente, pentru compararea datelor astfel obţinute cu cele izolate in focarele din 7 octombrie 2005-20 aprilie 2006.

    19.05.2006
    Sursa: www.sri.ro
  • ×
    Subiecte în articol: special pasarilor s.r.l