
După moda influencerilor, intră cu mare viteză pe piața din România „tradingul” - cursurile și comunitățile de jucători la bursă, cu sau fără studii economice sau experiență.
Nu este o invenție românească, ci o preluare a unei tendințe la nivel mondial. Cursurile sunt gratuite sau plătite, se fac mai mult online și se creează comunități de „traderi” care comentează zilnic evoluția bursei și a piețelor de capital, aplicând aproximativ aceleași scheme pe care le învață în grupurile de care aparțin. Prin cumpărare și vânzare de acțiuni, cu reacții similare, în același timp, aceste grupuri ajung să influențeze bursa, dar până să ajungă acolo, doar 5% dintre „traderi” câștigă la nivel global. Ceilalți pierd banii investiți, încercând să învețe din propriile greșeli.
„Cum să faci bani repede și ușor” - este întrebarea care captează atenția unui număr foarte mare de români, mai ales tineri fără studii și fără experiență. „Tradingul” - jocul cu banii pe burse - este noua „găselniță” a celor care vor să câștige foarte mult neștiind să facă nimic, dar care au încredere în forța lor de a învăța să tranzacționeze bani pe piețele de capital, în urma unor cursuri.
Piața acestor cursuri de „trading” e în creștere, iar numărul „traderilor” ajunge la câteva mii doar în România. Sunt firme care lansează programe de pregătire, de obicei aparținând unui „trader” de succes, dar care lucrează cu mai mulți lectori sau mentori, în programe de pregătire care se pot întinde până la 12 luni. Mentorii pot fi specialiști cu mai puțin succes în jocul la bursă, dar le predau cursanților metode declarate ca fiind sigure și eficiente, din experiența celui care a înființat firma și care garantează pentru câștigul personal din aplicarea acelor scheme, în anumite condiții.
Practic, s-au calculat mai multe variante de evoluție a burselor, în anumite perioade, de la câteva minute pe zi până la câteva zile sau săptămâni, în care se poate repeta evoluția graficelor cu scăderi sau creșteri ale valorii acțiunilor tranzacționate, astfel încât să se poată „paria” pe o anumită evoluție și să se cumpere sau să se vândă acțiuni în acele intervale care garantează - teoretic - un câștig pe respectivele tranzacționări.
Îmbogățire rapidă, după un curs online
În general, cei care organizează cursurile nu promit că după absolvire vor avea succes toți participanții și nici nu le spun cursanților că se vor putea îmbogăți peste noapte sau că prin participarea la curs li se garantează acumularea unui bagaj de cunoștințe suficient pentru a deveni traderi de succes. Dar sunt foarte mulți cei care cred că se pot îmbogăți rapid și că e suficient să participe la un astfel de curs ca să câștige zeci de mii de euro pe lună.
Dar fenomenul nu se oprește aici, la plata unor cursuri din care câștigă trainerii sau firmele care le organizează, nici la „țepele” pe care le reclamă mulți dintre cei care ajung să piardă bani jucând la bursă fără să aibă suficiente cunoștințe. O altă latură a fenomenului este dezvoltarea unei noi industrii care pe de o parte poate influența bursa, iar pe de alta, angajează o importantă parte a talentelor reale din acest domeniu, pentru că există posibilitatea de a juca pe burse banii altora. Există finanțatori care oferă pachete pornind de la 40.000 de dolari celor care sunt dispuși să plătească o sumă mică - de exemplu, pentru 36 de euro se poate cumpăra un astfel de pachet, iar cu 500 de dolari se poate cumpăra unul de 100.000. Astfel, cineva care chiar se pricepe la tranzacționare poate câștiga bani, folosind finanțarea de la o companie pentru care va produce profit.

Finanțatori pot fi de bună credință sau nu
Și aici este o „loterie”, pentru că sunt finanțatori foarte greu de verificat, iar unii încasează profitul și nu mai plătesc ceea ce i se cuvine „traderului” și banii sunt imposibil de recuperat, în lipsa unui contract ferm și legal între părți. Dar sunt și finanțatori care fac plățile, pentru că mizează pe multiplicarea câștigului, atunci când respectivul îi generează profit. Fiecare finanțator are reguli proprii atât pentru recrutare, cât și pentru procentul din profit pe care îl oferă „traderului”. Se poate ajunge la un câștig de până la 90% din ceea ce „traderul” a reușit să câștige tranzacționând banii finanțatorului. Banii se retrag și se declară la Fisc, iar pe sumele câștigate se plătesc taxele și impozitele, anual. E perfect legal și în România, plățile sunt înregistrate electronic și se pot verifica, iar unii chiar au ajuns să câștige de la câteva mii până la câteva zeci de mii de dolari sau de euro pe lună din această activitate.
Doar 5% au succes pe termen lung
Ceea ce trebuie să ia în considerare cineva care vrea să se apuce să facă „trading”, fie cu banii proprii, fie fiind finanțat, este că 80-90% din totalul „traderilor”, la nivel global, înregistrează pierderi și doar 5% au câștig constant pe perioade de mai mulți ani. Posibilitatea de câștig există, dar până la a ajunge bogat din „trading” sunt foarte multe lucruri de învățat - iar același lucru spun și cei care oferă cursuri în acest domeniu, fie gratuit, fie cu plată.
Un curs plătit, care implică mentorat și practică, mai întâi pe variante Demo, apoi „live”, pe bursa reală, costă peste 1.000 de euro și poate dura cel puțin o lună, timp în care se participă zilnic la discuții, demonstrații și analize pe care le fac „trainerii” și mentorii, în programele de mentorat. Există cărți, site-uri dedicate domeniului, testimoniale, canale de YouTube cu lecții și explicații, demonstrații practice și grupuri de discuții online unde fiecare comunitate de „traderi” și de cursanți dezbate evoluția bursei și posibilitățile de câștig, prin aplicarea unor scheme de succes. În general, „traderii” folosesc aproximativ aceleași scheme și metode, iar multe dintre ele sunt preluate de pe piața internațională, unde fenomenul este în expansiune. Unii dintre formatori și le atribuie, explicând că au rezultat în urma experienței lor de mai mulți ani, dar se pot regăsi aceleași metode, cu aceleași explicații și pe grupurile internaționale de „trading”.
AI ar putea învăța să tranzacționeze
Ceea ce rezultă apoi din tranzacționările mai multor „traderi” în același fel este chiar influențarea bursei, iar ulterior ar putea fi preluată de Inteligența Artificială fiecare schemă aplicată în anumite situații, astfel încât să se ajungă, peste câțiva ani de analiză AI, la tranzacționări făcute de roboți și eliminarea factorului uman din jocul pe bursă.
Partea care avantajează deocamdată „traderii” pricepuți este că AI ar trebui să ajungă la capacitatea de a analiza simultan atât evoluția graficelor, cât și pe cea a contextului geopolitic, a știrilor, a impactului unor fenomene sociale asupra economiei etc., pentru a integra informațiile și a face tranzacții în câștig. Până la acel moment, factorul uman este mai important, pentru că are capacitatea de a analiza informațiile în context așa cum deocamdată nu o poate face AI.
Partea de analiză este cea mai importantă pentru „traderii” care se încadrează în acel procent de 5% de succes, dar pentru a ajunge la performanța de a „paria” corect pe creșterea sau scăderea acțiunilor unei companii într-un anumit interval de timp, pe baza analizei, este nevoie de vaste cunoștințe de economie, geopolitică, sociologie, psihologie și de anticiparea reacției piețelor de capital la anumiți factori, ceea ce nu poate face un tânăr fără experiență care a absolvit un curs online și a-nvățat o schemă de „trading” raportată la grafice cu perioade repetitive.