x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Nu conteaza motivele rapirii"

"Nu conteaza motivele rapirii"

07 Apr 2005   •   00:00

Portretele ziaristilor romani au fost afisate ieri pe coloana Trone din Place de la Nation, la Paris, intr-o actiune de solidaritate initiata de organizatia Reporters sans Frontieres (RSF) si de cotidianul francez Liberation.

"Am aflat mai multe despre acest caz complicat, care are ramificatii pana la Bucuresti", a spus secretarul general al RSF, Robert Menard. "Nu exista nici o legatura intre acest caz si rapirile precedente. Nu conteaza insa motivele rapirii, trebuie sa continuam sa ne mobilizam", a adaugat el. Portretele celor trei jurnalisti sunt in prezent afisate alaturi de cele ale lui Guy-Andre Kieffer si Frederic Nerac, jurnalisti disparuti in Coasta de Fildes, respectiv Irak. "Suntem fericiti ca putem face acest gest de solidaritate, pentru ca stim cat este de important", a adaugat Antoine de Gaudemar, directorul cotidianului Liberation, care are o jurnalista rapita in Irak din 5 ianuarie.

Pe de alta parte, Robert Menard avertizeaza presa romana sa nu abuzeze de informatii neoficiale legate de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.

"E nevoie de negocieri, nu de concursuri de stiri fierbinti. Nu e treaba Guvernului, ci a fiecarui cetatean, a mass-media, a tuturor", a spus Menard.

Francezii au sustinut ca, dincolo de viata jurnalistilor, e si dreptul tuturor de a fi informati.

"Daca n-ar mai fi jurnalisti in Irak, ar trebui sa ne multumim cu informatiile venite de la americani sau teroristi?! Aceasta incercam sa spunem. Responsabilitatea revine presei. Pe terenul acesta nu trebuie sa existe concurenta, curse pentru exclusivitati, ci doar solidaritate, pentru ca maine se poate intampla acelasi lucru si altei redactii", a afirmat Menard. El a mai spus ca informatia trebuie transmisa cu mare atentie, pentru ca in joc sunt viata reporterilor, sentimentele familiilor, ale colegilor.

"Daca breasla jurnalistilor e adulta, trebuie sa dea dovada de solidaritate. Redactiile sa discute si sa stabileasca in comun cum sa trateze informatia", a sustinut secretarul general al asociatiei Reporters sans Frontiers.
×
Subiecte în articol: eveniment