x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nu doar rege - cel mai mare entertainer al tuturor timpurilor

Nu doar rege - cel mai mare entertainer al tuturor timpurilor

de Mihaela Biliovschi    |    08 Iul 2009   •   00:00
Nu doar rege - cel mai mare entertainer al tuturor timpurilor
Sursa foto: /AFP PHOTO

Un ultim show. Un memorial unic, de clasă, prezentat live, organizat pe tiparul unui spectacol Grammy, extrem de bine regizat, vedete care au făcut parte din viaţa lui, cu sentimente şi cuvinte despre Michael.



5029-96445-502396149501795882micutcopy.jpgŞi, oricât de mult ar comenta unii despre calitatea şi organizarea memorialului, trebuie să ne întrebăm un singur lucru: cum ar fi vrut Michael să se despartă de lume. Răspunsul e cât se poate de clar. Concluzia, familia şi organizatorii au făcut o treabă excelentă prin organizarea memorialului, în ciuda tuturor piedicilor, a îngrijorărilor, a conflictului dintre dorinţa familiei de a-şi plânge fiul, tatăl, fratele în cadru privat şi cea  a fanilor, de a-şi lua la revedere de la idolul lor în mod public.

În dimineaţa zilei de marţi, cu câteva ore înainte de începerea ceremoniei de omagiere a lui Michael Jackson, mulţimea de la Staples Center părea sub control şi, mai mult, era calmă. Oamenii puteau fi văzuţi îmbrăţişându-se, consolându-se, parcă pregătindu-se sufleteşte pentru ceea ce avea să urmeze. Tot marţi dimineaţă au aflat şi de faptul că sicriul regelui pop va fi adus în sală, unde va fi ţinut până la sfârşitul serviciului funerar şi omagiului.

S-A ÎNTORS LA SCENĂ, ÎN SICRIU

Ce înseamnă viaţa: în faţa scenei pe care a cântat şi dansat în urmă cu două zile înainte de a-şi da duhul, pe scena unde s-a pregătit pentru ceea ce putea deveni cel mai mare spectacol al vieţii lui, marţi, Michael Jackson a fost aşezat în faţa aceleiaşi scene pentru a oferi familiei, prietenilor, apropiaţilor şi fanilor din lumea întreagă ocazia de a-i spune adio.

Pe scena pe care Michael muncea să pună în practică un spectacol de neuitat, primul spectacol live la care copiii lui puteau să participe, să-şi vadă tatăl făcând ceea ce ştia el mai bine, aici fiica lui a prins microfonul, a vorbit despre tatăl ei, aducând lacrimi pe feţele tuturor celor ce-au urmărit Memorialul Michael Jackson. Paris Jackson a cerut să vorbească tocmai când Janet se pregătea s-o facă. Fetiţa, în vârstă de 11 ani, a spus: "Din momentul în care m-am născut, tata a fost cel mai bun tată pe care ţi-l poţi imagina. Şi am vrut doar să spun ... că îl iubesc ... atât de mult." A fost singurul moment în care cei doi fraţi ai ei, copiii lui Michael, s-au întristat până la lacrimi, şi au îmbrăţişat-o pe  mătuşa Janet.

Copiii au fost cei care au amintit lumii ceea ce a fost Michael. Tată. Fiu. Fiinţă umană ce-a căutat perfecţiunea în timp ce s-a luptat cu netrebniciile din jurul lor. În acest context, reverendul şi prietenul de familie, Al Sharpton, s-a adersat copiilor în timpul cuvântării lui: "Nu a fost nimic ciudat în legătură cu tatăl vostru, ci lucrurile cu care a avut el de-a face au fost ciudate."

Întregul memorial a fost un eveniment cu încărcatură emoţională extrem de grea. Încă din momentul în care familia Jackson s-a pornit de la Forest Lawn Memorial, aducând sicriul lui Michael la Staples Center şi până în clipa în care cutia a fost ridicată din mijlocul scenei şi dusă spre o destinaţie necunoscută, lumea a stat în loc.

Ceea ce s-a petrecut însă marţi, a fost un eveniment de neimaginat din toate punctele de vedere: emoţional, logistic, uman.

Sicriul a fost ridicat de către fraţii lui Michael şi prieteni, toţi purtând celebra mănuşă albă consacrată de Michael,  mănuşa fiind purtată pe mâna cu care au prins mânerul sicriului. Bărbaţii din familie şi prietenii au purtat fie cravată galbenă, fie trandafir galben la buzunar.

MICHAEL CÂNTASE "SMILE" PENTRU PRINŢESA DI

Părinţii lui Michael, Joe şi Katherine, au fost aşezaţi în primul rând, aproape de sicriu, alături de cei mai apropiaţi membri ai familiei. Nici unul dintre aceştia nu a vorbit, spre deosebire de fratele Jermaine, care a luat cuvântul de câteva ori şi care a cântat, cu vocea-i sublimă, melodia pop preferată a lui Michael: "Smile", scrisă de Charlie Chaplin şi compusă de John Turner şi Geoffrey Parsons pentru coloana sonoră a filmului "Modern Times". Michael Jackson a cântat "Smile" în timpul ultimelor concerte din turneul HIStory şi l-a dedicat memoriei Prinţesei Diana.

SUSPANS PÂNĂ ÎN ULTIMA CLIPĂ
Nu am crezut că acest lucru se va întâmpla decât în ultima clipă, când CNN a anunţat şi confirmat, în dimineaţa de marţi, că trupul lui Michael va fi adus pentru memorialul de la Staples Center, am fost aproape sigură că este o informaţie falsă. Spre mirarea tuturor, atât familia, cât şi poliţiştii din Los Angeles, prietenii şi organizatorii - firma AEG, au realizat o treabă fantastică. Peste 3.000 de poliţişti, o treime din totalul forţelor de ordine ce aparţin Los Angeles-ului, s-au asigurat şi au luat măsuri pentru ca evenimentul să se desfăşoare fătă incidente. Ceea ce s-a şi întâmplat, din informaţiile avute până la această oră. Transportul sicriului de la Casa Mortuară la Staples Center s-a făcut foarte lejer, fără probleme, datorită bunei organizări asigurate de autorităţile Los Angeles-ului. La această dată nu se ştie unde va fi dus cadavrul şi nici când va avea loc înmormântarea propriu-zisă.

Nu am crezut că familia va face un asemenea efort, de a se aşeza în faţa publicului, de a se sacrifica pentru a oferi lumii o şansă de a-şi lua adio. Prezenţa copiilor lui Michael a fost cu atât mai surprinzătoare, mai ales cunoscând faptul că Michael i-a protejat excesiv, i-a ţinut departe de ochii publici, cu măşti pe faţă.

REACŢIA FANILOR: "ERA NECESAR"

Un eveniment extenuant, dar necesar. O bătrână ce tocmai a ieşit din clădirea AEG, se dăstăinuie în faţa reporterului CNN: "Până acum câteva ore nu puteam să cred că el chiar nu mai este. Acum, după ce am văzut sicriul, am conştientizat că da, Michael Jackson a murit. Nu mai este printre noi." Vorbele femeii sunt un etalon pentru ceea ce au simţit, poate, majoritatea celor care au participat, fizic sau virtual, la serviciul funerar Michael Jackson. O tânără se mândreşte că a vândut tot de prin casă numai ca să fie prezentă aici, cu toate că n-a apucat bilet de participare la memorial. "Doar să fiu aici, aproape de el, e destul pentru mine," a spus fata. O altă fetiţă, venită cu mama ei, povesteşte pe canalul de ştiri CNN cum a  făcut ea rost de bilet. "Am dat anunţ în ziar că m-am înscris pentru a obţine un bilet însă nu am fost selectată. O doamnă a citit şi m-a sunat să-mi dea biletul ei, a spus că ea nu poate veni", a adăugat copila foarte bucuroasă.

Oamenii au venit în Los Angeles de peste tot din lume, chiar dacă nu au avut bilet la eveniment, au preferat să fie prezenţi oricum. În Statele Unite, elevii şi-au laut pauză de la cursuri pentru a privi serviciul memorial închinat memoriei lui Michael Jackson. La Washington, ecrane mari de televizor au fost, la unison, blocate pe ceremonie. Cu sonorul la maximum, în restaurante, pentru a lumea să poată privi sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui muzicii pop.

SERVICIU FUNERAR CU RUGĂCIUNI ŞI LACRIMI

A fost un serviciu funerar, pentru că a început cu o rugăciune şi s-a încheiat tot cu un cuvânt adresat Celui de Sus, când preotul Lucious Smith a cerut oamenilor din întreaga lume să se prindă de mîini şi să plece capul în rugăciune. Michael a fost comemorat marţi nu doar de cei prezenţi la Staples Center, ci de oameni din întreag lume. CNN live a transmis imagine în "real time" din Las Vegas, din Londra, din Atlanta, Neverland, Harlem şi Times Square din New York, Gray -Indiana.

BARACK OBAMA FACE ISTORIE

Eveniment pe CNN. Pentru prima dată după nominalizarea lui Barack Obama drept candidat la preşedinţia Americii, CNN aproape că a ignorat orice ştire privitoare la preşedintele Americii, concentrându-se doar pe difuzarea live a memorialului şi, mai apoi, pe comentarea evenimentului în prezenţa invitaţilor care l-au cunoscut sau au avut de a face cu Michael Jackson. Larry King a fost invitat să participe alături de familie la ceremonia publică de la Staples Center. Acesta a declarat, la ieşirea din  sală că, deşi nu-i plac înmormântările, a ales să participe la acest serviciu memorial la invitaţia familiei Jackson. El a mai spus că l-a surprins imens faptul că sicriul lui Michael a fost adus în sală. King a comentat că nu a mai experimentat aşa un eveniment în toată viaţa lui.
 
IMAGINI LIMITATE DIN MULŢIME
Programul memorialului a început cu un cântec coral, "Nu mai plângeţi, îl vom vedea pe Rege", timp în care sicriul a fost adus în faţa scenei. Mulţimea din sală a rămas mută. Din când în când câte o voce a explodat, strigând "Michael, te iubim!". Probabil special instruite, televiziunile care au transmis Memorialul Live nu au arătat imagini din rândul publicului prezent şi, extrem de rar, au arătat imagini ale publicului aflat fie la New York, Las Vegas sau Atlanta, pentru a evita incitarea mulţimii.

MICHAEL LA 10 ANI, UN OM CU INIMA FRÂNTĂ
Între cei care şi-au exprimat tristeţea pierderii lui Michael s-a aflat şi Berry Gordy, fondatorul Motown, care l-a întâlnit pe Michael pentru prima dată când acesta din urmă avea vârsta de 10 ani. "Michael avea o calitate pe care noi n-am putut-o înţelege pe deplin, dar toţi ştiam, el era special. În afară că el cânta şi dansa ca James Brown şi Jackie Wilson, el a cântat o melodie din repertoriul lui Smokey Robinson, numită "Cine te iubeşte". A cântat cu tristeţea şi pasiunea unui om care a trăit cu inima frântă întreaga lui viaţă ... când Michael îşi cânta melodiile, puteai să simţi fericirea în sufletul lui pentru că asta iubea să facă.... Michael Jackson a îndeplinit tot ceea ce visa să facă. La 10 ani, avea pasiunea de a deveni cel mai mare entertainer din lume şi era dispus să muncească să devină ceea ce, între-adevăr, a devenit: regele pop. De fapt, cu cât vorbesc mai mult despre Michael, cu atât mai mult cred că numele "regele pop" nu este destul de mare pentru el. Cred că el, pur şi simplu, este "cel mai mare entertainer care a trăit vreodată." 

Vocea memorabilă a ceremoniei, în ciuda încărcăturii emoţionale din timpul interpretării melodiei "Smile" de către Jermaine, a fost a cântăreţei Jennifer Hudson. Actriţa şi cântăreaţa americană a avut o voce absolut superbă în interpretarea melodiei "Will you be there" (Vei fi acolo?), interpretată cu toată fiinţa ei, cu toată dragostea pentru Michael, adevărate sentimente.

ÎN GUINNESS WORLD RECORD, CEL MAI CARITABIL

Baschetbaliştii americani şi prietenii lui Michael, Kobe Bryant şi Magic Johnson au apărut pe scenă împreună. Kobe a amintit fanilor că Michael nu doar a spart recordurile prin artă, ci şi prin caritate, Michael a fost înregistrat în Guinness Book a recordurilor mondiale pentru cele mai multe acte caritabile făcute de o vedetă pop. Se estimează că Michael a donat, de-a lungul carierei sale, între 300 şi 500 milioane de dolari firmelor de caritate. La această cifră se adaugă cele 20 de procente din averea sa, lăsate prin testament.

O prezenţă neaşteptată şi surprinzătoate chiar şi pentru invitaţi, a fost tânărul chitarist John Mayer, care a interpretat melodia "Human nature" la chitară. Mai tîrziu acesta a declarat, pentru Larry King, că a fost invitat de familia Jackson. Mayer a mai spus că Michael Jackson i-a influenţat cariera şi dragostea pentru muzică.

BROOKE SHIELDS ŞI-A ÎMPĂRŢIT AMARUL CU MICHEL
Cu siguranţă una dintre cele mai apropiate prietene ale lui Michael Jackson, actriţa Brook Shields, şi-a revărsat sentimentele cum nu a făcut-o niciodată. Cariera sa a început, literalmente, la vârsta de 11 luni, iar la 16 ani devenise cea mai recunoscută vedetă la nivel mondial. Brooke a împărtăşit aceeaşi durere cu Michael: lipsa unei copilării, sacrificate în dezvoltarea unei cariere, ambii împinşi de părinţi în faţa publicului. Cu lacrimi în ochi, cu mâinile tremurânde, cu voce de copil, Brooke a povestit relaţia ei cu Michael. "Am avut o legătură, şi poate a fost din cauză că amândoi am înţeles ce înseamnă să fii în lumina reflectorului de la o vârstă foarte fragedă. Noi doi trebuia să fim adulţi de foarte tineri, dar când eram împreună, eram doi copii mici care se distrează."

USHER, PRINTRE LACRIMI, A ATINS SICRIUL
Singura persoană care a atins sicriul lui Michael Jackson în timpul memorialului a fost artistul şi actorul american Usher. Şi el la rându-i prieten apropiat al lui Michael, a cântat, printre lacrimi, melodia "Gone too soon" (Plecat prea curând). Melodia a fost compusă de Michael Jackson în memoria lui Ryan White. Acesta din urmă a murit de SIDA, după ce a primit boala în urma unei transfuzii de sânge în timpul unei operaţii. White a fost exmatriculat din şcoală din cauza bolii, după care şi-a dedicat restul vieţii luptând pentru victimele bolnave de SIDA. Ryan White a murit la vârsta de 18 ani.

REVENIRE TRIUMFĂTOARE. NU MOARTE
"Eram aici, eram chiar aici, în urmă cu mai puţin de o săptămână, iar Michael a fost cu noi, şi dansatorii, şi cântăreţii, şi banda, şi coregrafii, şi designerii, şi echipa, am fost toţi aici, şi aceasta este familia. Aceasta era casa noastră. Iar când familia Jackson ne-a rugat să ajutăm să facem acest Memorial, am ştiut că trebuie să îl facem aici, şi că va trebui să invităm lumea să ni se alăture aici, în casa lui Michael," a spus Kenny Ortega, directorul a ceea ce trebuia să fie Michael Jackson Concert Tour în Londra. "Michael şi cu mine am fost aici, în ultimele detalii ale organizării şi noi toţi am ştiam, toţi am văzut, vă promit, a fost întoarcerea sa triumfătoare către lume. A fost în acelaşi timp, cred eu, cea mai mare realizare personală. Le-am făcut pe toate chiar aici, în acest loc", a mai anunţat Ortega înainte de a introduce echipa cu care Michael s-a pregătit pentru concertul din Londra.

Două dintre cele mai preferate cântece ale lui Michael, "Heal the World" şi "We are the world" au fost interpretate în finalul Memorialului. Copiii lui Michael s-au alăturat familiei şi prietenilor pe scenă şi au cântat împreună. Doar părinţii lui Michael, Katherine şi Joe Jackson, au lipsit de pe scenă şi din imagini, probabil la solicitarea specială a acestora.

UN ÎNCEPUT. FĂRĂ MICHAEL, DESPRE MICHAEL

După unii, Memorialul de la Staples Center a fost un circ. Pentru familie, pentru prieteni, pentru fani şi pentru omul simplu, Memorialul a fost o modalitate simplă, realizată din suflet de cei care au avut respect pentru regele pop, cel mai mare entertainer al tuturor timpului, de a-şi lua la revedere. A fost un început. Începutul lumii fără Michael. Începutul de vindecare a rănii din sufletul celor cărora le pasă. Începutul celebrării vieţii şi operei lui Michael Jackson. 

×