x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nu-l vede oricine - Mosule, fii tare! Papusi

Nu-l vede oricine - Mosule, fii tare! Papusi

de Roxana Ioana Ancuta    |    03 Dec 2006   •   00:00
Nu-l vede oricine - Mosule, fii tare! Papusi

Alex Bittman, norocosul care l-a vazut pe Mos Nicolae; Daria Craciun, rapusa de somn, inaintea venirii lui. Revolutia jucariilor incepe. Zapada inca n-a cazut, dar se simte mirosul iernii si visam deja la sarbatori si la cadouri...

Alex Bittman, norocosul care l-a vazut pe Mos Nicolae; Daria Craciun, rapusa de somn, inaintea venirii lui. Revolutia jucariilor incepe. Zapada inca n-a cazut, dar se simte mirosul iernii si visam deja la sarbatori si la cadouri...

S-ar putea ca Mos Nicolae (MN) sa fie putin gelos pe frate’sau, Mos Craciun (MC), pe care mai toti copilasii il prefera. Acum, daca ar fi sa fie asa, adica gelos pe Mos Craciun, Mos Nicolae ar trebui sa se gan-deasca la mai multe aspecte: in afara de faptul ca fratele mai mare, se stie, este mai darnic, are sacul mai plin cu jucarii sau alte cadouri pe care le pune sub bradul impodobit, MC socializeaza cu copiii cand are ocazia, se organizeaza serbari in cinstea lui, ii lasa pe micuti sa-l traga de barba, sa-i puna fel si fel de intrebari, sa-i studieze vestimentatia, sa stea pe genunchii lui, iar copiii, in schimb, il rasplatesc cu poezioare sau cantecele despre iarna. Mos Nicolae de ce nu face asa? De ce nu se lasa si el vazut? Am auzit ca sunt cazuri in care copiii au reusit sa-l vada. Dar, desigur, astea sunt doar exceptii, pentru ca, de obicei, copiii stiu despre MN ca vine numai pe furis sa puna daruri in ghetute, ca intra pe geam sau pe sub usa si ca "se vorbeste" mereu cu alt mos, Mos Ene, sa-i adoarma pe copiii, tocmai cand le e lor lumea mai draga, pentru ca el sa poata "opera" in liniste si nestingherit in cizmulitele micutilor.

Si-apoi, mai e o treaba care s-ar putea sa nu fie tocmai in favoarea lui. Este cel care mai pune-n ghete si cate-o nuielusa. "Pentru copiii care au fost rai", spune el. Dar copiii nu sunt rai, sunt doar copii, uneori mai nazdravani decat ii tin nervii pe parinti. In concluzie, MN n-ar trebui sa aiba resentimente vizavi de frate’sau, in primul rand pentru ca fac parte din aceeasi familie, deci trebuie sa se bucure fiecare de succesul celuilalt, si in al doilea rand pentru ca MC este mult mai darnic cu copiii decat este el. C’est la vie! Oricum, toata lumea ii asteapta pe cei doi cu mare nerabdare si cu mare drag si ar fi minunat daca ambii Mosi ar face in asa fel incat sa ajunga pe la fiecare copil, mai bogat sau mai sarac, pentru a le face o bucurie.

Ponei cu biberon. Mos Nicolae are privilegiul de a-i vizita primul pe copii. Cand se apropie sarbatorile de iarna, copiii intai la el se gandesc si nimic nu-i opreste din sporul lor la curatat si lustruit ghetute, incaltari pe care le asaza frumos langa usa. Pe vremuri, MN era foarte darnic in dulciuri si fructe exotice. In zilele noastre, MN trebuie sa faca fata, cateodata, unor cereri venite din partea copiilor, mult prea sofisticate. Ca exemplu, Daria, fetita Narcisei Suciu si a lui Daniel Craciun. Ce-i drept, si ea o admiratoare mai mare a lui MC, dar cu toate astea, se gandeste mereu si la MN. Ea s-a pregatit din timp pentru evenimentul "invazia jucariilor din ghetute". I-a scris lui MN o scrisorica de suflet.
Daria. Este nerabdatoare "sa-l primeasca" pe Mos Nicolae in ghetutele ei.

Pana sa aflam si noi dezideratele fetitei, Daria ne-a dat emotii, pentru ca, ea insasi avea emotii si n-a vrut sa ne vorbeasca de la bun inceput. A cerut putina pauza ca sa-si pregateasca speach-ul. Credea ca va fi "in direct". Pana la urma a prins curaj. "Este primul an in care-i scriu lui Mos Nicoale. L-am rugat sa-mi ia un ponei roz, cu biberon". Gratie reclamelor tv, copiii au de unde sa-si aleaga viitoarele jucarii. "Vreau si o papusa «spioanele», un costum de spioana si un catel adevarat". O papusa "spioana" s-ar mai gasi, dar s-ar putea sa-l puna ceva pe ganduri si pe drumuri pe MN costumul acela de spioana pe care si-l doreste Daria. "Mi-am pregatit doua perechi de ghete", spune Daria.

Intrebari pentru Mos. "Daca l-as vedea pe Mos Nicolae as avea emotii, dar l-as intreba ce parere are despre mine, daca am fost cuminte sau nu. Am incercat de cateva ori sa-l pandesc, sa-l astept pana apare, dar n-am reusit. Nu rezist. Adorm", spune dezamagita Daria.

De la psihologi. Este adevarat ca nu toti parintii au posibilitatea materiala sa ofere copiilor tot ce-si doresc "de Mos". Dar asta nu-i impiedica pe copii sa viseze. Desi traditia spune ca de Mos Nicolae nu obiectele sunt cele care primeaza, ci dulciurile, Mos Craciun fiind responsabilul cu jucariile, pustii de azi nu mai discern intre cei doi Mosi si le cer amandorura la fel de mult! Psihologii spun ca, daca micutii isi doresc ceva supersofisticat si scump, care depaseste cu mult bugetul familiei, li se poate explica situatia pur si simplu astfel: "Mos Nicolae aduce daruri multor copii si probabil pana a ajuns la noi a ajuns la fundul sacului. Dar uite, ti-a lasat totusi ceva si a spus ca la anul va fi mai atent cu darurile si ti le va pastra tie pe cele mai multe". Minciuna? Da, dar tot psihologii spun ca este folositoare, pentru ca, oricum jucariile n-ar fi bine sa fie daruite in exces de Mos Nicolae! De ce? Pentru ca atunci copilul amesteca sarbatorile. Specialistii subliniaza ca, pe cat posibil, jucariile si obiectele de imbracaminte sa fie lasate pentru Craciun. Trebuie sa se faca o departajare: daca Mos Nicolae este prea incarcat, deja copilul nu mai gusta cu aceeasi intensitate din bucuria desfacerii cadourilor de Craciun!
Alex Bitman isi asteapta PSP-ul!
Mitul lui Mos Nicolae care nu se arata niciodata in public l-a spulberat si Alexandru (8 ani), baiatul cel mare al lui Dan Bittman si al Lilianei Stefan. "Ce i-as spune daca l-as vedea pe Mos Nicolae? Pai l-am vazut deja. L-am cunoscut. Ce i-am spus? Mmm... pai, i-am multumit pentru cadouri. A venit in fiecare an la noi acasa. Ce sa spun despre el? E mai tanar decat Mos Craciun. Anul asta nu prea stiu ce vreau sa-mi aduca. Inca nu m-am gandit. Mi-a adus mereu multe jucarii. Si acum vreau jucarii, numai ca altfel. Adica, sa nu mi le aduca pe aceleasi". Normal! Dupa cateva minute de conversatie pe care am avut-o cu flacaul lui Bittman, baiatul s-a hotarat asupra jucariei "principale" pe care o vrea in ghetute. "Un PSP". Ce-i ala!? "E un Play Station portabil. E mic. Pot sa-l iau chiar si la scoala, pentru ca are cativa cm lungime si tot atata latime", spune Alexandru care-si va pregati sase perechi de ghetute pentru marele eveniment.

×