x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

300 de litri de vin si 1.500 de sarmale s-au consumat la o singura nunta din Gura Raului. Nuntasii au jucat invartite si jipane ardelenesti pana dimineata. Doar pomana programata in sala i-a risipit pe nuntasi la casele lor.
IOANA MOLDOVEANU

In satul Gura Raului din Marginimea Sibiului, cu doua saptamani inainte de cununia religioasa, mirii se duc la Casa Parohiala din sat, la „Datu’ mainii". Semneaza un „protocol al bunei invoiri". Ei semneaza ca nimeni nu-i obliga sa se cunune, iar gradul de rudenie le permite. Preotul Mircea Petrica spune ca acest protocol mai exista doar in cateva sate din Ardeal. Saptamana urmatoare, dupa Sfanta Liturghie, preotul anunta cununia religioasa a celor doi.

Ioana, 19 ani, si Florin Manta, 24 ani, s-au casatorit dupa ce au semnat protocolul, asa cum zice datina. Sambata dimineata, Ioana Sim si-a cerut iertare cu lacrimi in ochi de la parinti si apoi s-a pregatit pentru oficierea dragostei sale pentru Florin, barbatul al carui nume il va purta de acum inainte.

La ora 8:00, Florin si Ioana au spus „Da" in fata secretarului de la Primarie. Mireasa s-a grabit sa ajunga la coafor, in Sibiu, dupa care s-a intors acasa, sa imbrace rochia alba. Rudele fetei au impodobit Marul: intr-o paine au infipt o creanga de mar, impodobita la randul ei cu cate trei mere, nuci si biscuiti.

Creanga se pune, dupa obicei, in fata altarului, pe o masa acoperita de un stergar negru. O traditie al carui sens il mai stiu putini. Marul era odinioara garantia ca mirii erau curati trupeste. In a opta zi dupa nunta, ei trebuiau sa vina la biserica cu nasii pentru a le fi citita rugaciunea „Calea Primara". „Pana atunci traiau in curatie, nu aveau relatii trupesti", explica parintele. Oamenii numesc acum „Calea Primara" vizita mirilor la nasi de a doua zi dupa cununie.

„Mai, mandra, frumoasa esti!"

Cei doi miri au plecat fiecare de la casa lor insotiti de rude si prieteni. Doua alaiuri de oameni pusi pe sarbatorit.

Mireasa, papusa cu ochi de copil, merge dupa muzicanti cu capul usor plecat, la bratul nanasei. Din cand in cand, ridica privirea si zambeste satenilor ce au iesit la porti sa o admire. Prin noroiul ulitei, o vaca se intoarce agale de la pascut.

„Mai, mandra, frumoasa esti,/ Ca nu te stiu de-a cui esti,/ Nici ce mama ti-ai avut,/C-asa faina te-o facut!", striga cei zece cavaleri care conduc alaiul miresei catre biserica. In spatele lor, zece degete danseaza pe clapele unui acrodeon.

In fata bisericii, alaiul miresei se intalneste cu cel al mirelui. Muzicantii din fata fetei imbina notele muzicale cu saxofonistii care au insotit alaiul mirelui. Florin Manta, 24 de ani, si Ioana Sim, 19 ani, pasesc catre altar, unde preotul le pune pirostriile si ii cununa in fata lui Dumnezeu. „Viata pasnica, dragoste si intelegere. Daca inimile voastre sunt sincere, Hristos se va descoperi voua", incheie preotul slujba de cununie.

Invartita cate trei, joc de la Sibiu

Dupa slujba, alaiul de nuntasi cu muzicantii in frunte ii conduce pe insuratei la sala de nunti din Gura Raului, o comuna la 18 kilometri de Sibiu. Mirii si petrecaretii intra in sala dupa ce se feresc cu mainile de „norocul tare" cu care ii boteaza o batrana din usa, scuturand un manunchi de busuioc inmuiat in apa sfintita.

Florin si Ioana beau o cupa de sampanie si le trantesc de pamant pentru a goni ghinionul. Nuntasii se impart in doua: cei tineri la mesele din stanga, iar cei mai in varsta la cele din dreapta. Mesele de peste 50 de locuri erau imperecheate fiecare cu cate doua randuri de banci, de o parte si de cealata.

Un om mic de statura si zambaret da semnul de incepere a petrecerii anuntand in microfon: „Sa mancam, sa bem, sa-l laudam pe Dumnezeu!". Toata lumea se ridica in picioare si ingana „Tatal nostru". Costel Sasu, barbatul cu microfon, este vornicul, cel care „conduce nunta", dupa dorinta sarbatoritilor: anunta cand se fura mireasa si strange darul sau „cinstea".

„Haideti, mai feciori, la joc/ Cum se joaca la Sibiu/ Invartita cate trei", incurajeaza solistul de la microfon petrecaretii. Parintii miresei, imbracati in portul alb-negru ardelenesc, se ridica pentru a da exemplu celorlalti. Perechile se ridica de la masa, se leaga unul de altul in cercuri de cate trei-patru si incep sa se invarta rapid.

28 de gaini pentru supa de taietei

Pe masa se aduc crenvursti si un pahar de tuica de prune. La bucatarie, intr-un lighean cat roata de tractor, o femeie amesteca nesul pentru 300 de meseni. Femeia, ajutata de rudele mirilor, a gatit toata saptamana pentru noaptea nuntii. Au taiat 28 de gaini pentru supa cu taietei de casa. O incalzeste pe plita in cinci oale, de 20 litri fiecare. Un pusti blond, ciufulit, de 11 ani, s-a strecurat pe sub masa mirilor si a sterpelit pantoful din piciorul miresei. „Daca nunul n-o vrut sa ia bodyguard sa pazeasca pantoful, acum sa-l plateasca", negociaza vornicul cu pustiul pretul pentru recuperare. Nasul scoate din buzunar 500.000 de lei si-i inapoiaza miresei pantoful murdar de noroi.

Florin nu s-a dezlipit toata noaptea de aleasa inimii lui si nici un fecior n-a reusit sa ia mireasa in brate si sa fuga cu ea.

Matusile miresei

Matusile miresei, trei si toate imbracate in negru, nascute fiecare intr-un august, se prezinta cu acelasi nume: Maria. Se distreaza copios. Maria Stanciu are 70 de ani, dar intrebata se opreste cu numaratul anilor la 50. Se baga sub masa si inteapa mesenii cu furculita. Se pune cu fundul in bratele celor de langa ea, „sa stie ca am fost la nunta". Da paharul de bere peste cap. „Imi place berea", afirma si umple paharul din nou.

Matusile sunt cu ochii scai dupa toti nuntasii. Se uita la ei de sus in jos si se pun una pe alta la punct cu ultimele noutati: cine cu cine mai traieste, cine cu cine se mai cearta. Piure, mazare si friptura. Matusile isi umplu farfuriile si mananca cu pofta. „Sunt vesele, au iesit si ele in lume. Sunt vaduve", explica cu zambetul pe buze o femeie de la masa alaturata.

„15 milioane de la nasul! Sa traiasca!"

Muzica se opreste si vornicul striga darurile miresei pentru nanasi si mire: un covor, un material de costum, un cadou pentru fata nasilor, unul pentru sora mirelui, altul pentru bunica sa. Primeste si vornicul o camasa, dupa obicei.

Matusile au lasat de mult furculitele in farfurie. Aplauda si rad, nici ele nu stiu de ce. Ies la joc. Un baci le invarte in hora. Matusile se intorc la masa stergandu-si cu un servetel sudoarea de pe frunte. Beau o cafea.

Luminile se sting. Artificiile lumineaza tortul pe cinci etaje asezat de ospatari pe masa mirilor. Nuntasii aplauda, se canta „Multi ani traiasca", se ciocneste. Mirii se bat cu frisca precum in filmele cu Stan si Bran, spre amuzamentul mesenilor. Este ora doua. La trei, se servesc sarmalele, in foi de varza, fara bulion. Muzica se opreste. Un tanar bate cu o lingura intr-o cratita, semn ca a sosit momentul cand se „striga cinstea".

Vornicul umbla cu o caldare prin dreptul fiecarui nuntas si strange banii cu care tinerii casatoriti vor porni in viata: „15 milioane de la nanasul! Sa traiasca!", „O mie de euro de la sora mirelui din Germania! Sa traiasca!", „Un cadou de la bunica miresei! Sa traiasca!".

In 30 de minute, caldarea s-a umplut pe jumatate de bancnote de 500.000 si 1.000.000 de lei. Trei baieti tineri au adunat intr-un colt cadourile de la batrani, care nu au avut de unde sa dea bani. Mirii, impreuna cu nanasii, se ridica de la masa si se retrag in casa celor din urma pentru a numara banii. S-au strans 260 de milioane de lei. Odata ce si-au facut datoria, batranii se ridica de la mese si se indreapta spre casele lor. Tinerii raman la joc, pana dimineata, cand sala de nunti trebuia sa fie libera pentru ca era organizata o pomana.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×
Subiecte în articol: special masa nunta miresei