x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O bomba pe roti omoara 16 oameni

O bomba pe roti omoara 16 oameni

25 Mai 2004   •   00:00

EVENIMENT

O catastrofa infioratoare a zguduit ieri Buzaul. In zori, in jurul orei 5:30, un camion inmatriculat in judetul Dolj, care transporta o cantitate despre care s-a crezut initial ca este azotat de amoniu si a suferit o avarie, a luat foc, dupa ce, se pare, asa dupa cum au constatat echipele de ancheta, s-a rasturnat pe carosabil, drept pentru care s-a solicitat interventia pompierilor. Evenimentul s-a produs la cateva sute de metri de comuna Mihailesti, intre aceasta localitate si comuna Florica. Pompierii de la Grupul „Neron Lupascu" din municipiul Buzau s-au deplasat in zona cu doua autospeciale pentru a stinge incendiul izbucnit la camion, dar in jurul orei sus citate s-a produs o cumplita deflagratie. In urma exploziei, pina la orele amiezei s-a aflat pe cai mai mult sau mai putin oficiale ca s-au inregistrat 16 morti, intre care 7 pompieri, doi jurnalisti ai Antena 1, iar restul sateni sau participanti la trafic. S-au inregistrat de asemenea 11 raniti si doi militari in termen dati disparuti, date confirmate ieri la orele pranzului de ministrul delegat pentru Administratia Publica, Gabriel Oprea. Puternica deflagratie a produs un crater cu un diametru de 15 metri si o adancime de 8 metri, iar din autovehiculul care transporta substanta nu a mai ramas nimic.

IMAGINI MACABRE. Peste tot se gaseau bucati din cadavrele victimelor, membre, viscere sau capete disparate fiind gasite de sateni la sute de metri distanta, prin vie. O comisie de ancheta formata din pompieri, politisti, specialisti de la Inspectia Muncii, alti oficiali, incerca ieri sa stabileasca macar in parte care au fost circumstantele in care s-a produs tragicul eveniment. In plus, explozia a produs si pagube materiale insemnate cladirilor din jur, unii dintre localnici scotand bucati din metalele rezultate din deflagratie din propriile case. Doi dintre raniti, intre care si seful de post din comuna Mihailesti au ajuns in stare grava la Spitalul Floreasca. Pentru acesta Ministrul Internelor si Administratiei a trimis la Buzau un elicopter care a aterizat pe stadionul Metalul, dar cand ranitul a trebuit imbarcat, s-a constatat cu stupoare ca targa, aparatele si paramedicii nu incapeau in aparat, astfel ca politistul a ajuns la Bucuresti tot cu ambulanta.

Ieri dupa amiaza, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca, Adrian Fumu, a avansat o prima ipoteza despre cum s-a ajuns la un asemenea deznodamint. „Tirul, care apartinea firmei Mih Trascom Dolj, continea 20 de tone de azotat de amoniu, incarcat de la Dolj Chim si destinat unei societati agricole din Piatra-Neamt. Aceasta substanta, la 216 grade disociaza si explodeaza. Fortele de interventie trebuiau sa faca in asa fel incat aceasta temperatura sa nu se atinga. Daca totusi se ajunge intr-o asemenea situatie, este mai bine ca zona sa fie izolata si incarcatura sa fie lasata sa explodeze, pentru ca nici o alta interventie nu este eficienta."

Firul evenimentului, minut cu minut

In zorii unei zile ploioase care nu anunta nimic deosebit, un tir cumparat in leasing apartinand unei firme de transport din Craiova tranzita judetul pe Euro 85. Autovehiculul societatii Mih Trascom SRL fusese incarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu destinat unei societati agricole din judetul Piatra-Neamt. Intre Florica si Mihailesti, se pare ca soferul a adormit si a pierdut controlul vehiculului, masina s-a rasturnat, iar la scurt timp a izbucnit un incendiu. Imediat au fost chemati politistii, pompierii si aproape concomitent reprezentantii presei locale si centrale. Toate acestea se intamplau in jurul orei 5:15, atunci cand pe telefoanele mobile ale jurnalistilor apareau primele semnale din partea pompierilor si politistilor.

Corespondenta Antena 1 Elena Popescu si colegul ei Ionut Barbu s-au urcat in graba in Matizul tanarului cameraman, care a demarat catre Mihailesti. Mai intai, Elena a sunat la postul de radio la care lucra anuntand ca nu poate intra in direct, la ora 8. A primit misiunea sa mearga la Mihailesti si sa documenteze materialul. Ei au ajuns primii la locul accidentului. Cateva minute mai tirziu, echipa Pro TV se grabea si ea sa ajunga la Mihailesti. Soferul Cielo-ului si Vali Gheorghe, reporterul acreditat la astfel de evenimente, nu s-au grabit atat de tare pentru ca, spre norocul lor, aveau doar informatia conform careia un tir ardea la Mihailesti si nu sunt victime. Ceea ce pentru un jurnalist nu este atat de important incat sa calce prea tare pedala de acceleratie. Asa se face ca Vali Gheorghe si colegul lui au ajuns la locul sinistrului dupa producerea evenimentului.

Inaintea celor doi, la scurt timp a ajuns echipa TVR, care, de asemenea, nu s-a grabit prea tare. Practic, Antonia Ionita si Dorin Ionita au scapat ca prin minune, fiind insa cea de-a doua echipa care a ajuns la Mihailesti. Reporterul Sansa si Radio Focus Buzau Mihai Bunaziua si fotoreporterul Ciprian Sterian au plecat si ei mai tarziu, considerand de asemenea ca evenimentul nu era atat de important, incat sa ajunga imediat. Un alt jurnalist, Catalina Jingoiu, pana de curand corespondent Antena 1, ar fi putut fi in locul prietenei ei, Elena Popescu, daca ar fi continuat colaborarea. Explozia s-a auzit de la 30 de kilometri distanta si a produs serioase pagube materiale.

CNA transmite condoleante Antenei 1

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) isi exprima regretul profund pentru disparitia tragica a jurnalistilor Elena Popescu si Ionut Barbu in accidentul din comuna Mihailesti, se arata intr-un comunicat al institutiei. CNA transmite condoleante familiilor indoliate si postului de televiziune Antena 1.

Explozia a fost inregistrata de statia seismica Buzau

Puternica explozie produsa ieri dimineata a fost inregistrata si de aparatele de masurare ale statiei seismice din Buzau. Potrivit lui Adrian Ailenei, cercetator la Institutul National de Fizica Pamantului, deflagratia nu poate fi comparata cu un cutremur. „Forta acestei explozii a fost mult prea mica pentru a putea vorbi despre o pozitionare a sa pe scara Richter. In primul rand, in cazul exploziilor este vorba de un alt tip de unde decat cele seismice, care produc cutremurele. Semnalul acestor unde provocate de explozii, alunecari de teren, diverse tipuri de prabusiri sau chiar aterizari este radical diferit de cel al undelor tectonice, de exemplu, si de o intensitate incomparabil mai mica, asa ca nu se pot masura in acelasi mod", a declarat telefonic Adrian Ailenei. Cercetatorul a adaugat ca cel mai cunoscut exemplu de cutremur produs din alte cauze decat cele tectonice sau vulcanice s-a inregistrat pe 25 aprilie 1974 in timpul unor masive alunecari de teren de-a lungul raului Mantaro din Peru. Alunecarile au fost echivalente cu un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter si a ucis 450 de oameni.

Guvernul va acorda ajutoare financiare

Guvernul Romaniei a luat nota „cu durere" de bilantul tragic al exploziei produse pe raza comunei Mihailesti, judetul Buzau. Premierul Adrian Nastase va sustine, in cadrul sedintei Guvernului din aceasta saptamana, acordarea de alocatii financiare de sprijin pentru toti care au avut pierderi umane si materiale, in urma tragicului eveniment. Guvernul Romaniei isi exprima intreaga compasiune si transmite sincere condoleante familiilor celor disparuti in explozie si aduce „un ultim, pios omagiu pompierilor militari, politistilor si jurnalistilor postului de televiziune Antena 1, care si-au pierdut viata la datorie". (Silviu Sergiu)

Bilant final - 16 morti si 10 raniti

"Cand am ajuns la Mihailesti si am vazut dezastrul, am avut senzatia ca sunt la Balotesti, imediat dupa accidentul de avion din 1995", a precizat comisarul-sef Gelu Drajneanu, adjunctul directorului Inspectoratului General al Politiei Romane. Conducerea Politiei, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, precum si alti demnitari au plecat, ieri-dimineata, la fata locului. Comisarul-sef Drajneanu ne-a declarat ca, in jurul orei 15:30, operatiunea de cautare si salvare la fata locului s-a incheiat. "Am rascolit pamantul si am ridicat cadavrele a 16 victime, reusind totodata sa salvam 10 raniti. In prezent, sub comanda procurorului, desfasuram ancheta pentru a stabili, printre altele, daca autotrenul ce transporta azotatul de amoniu indeplinea toate reglementarile de transport", a conchis adjunctul sefului Politiei Romane. (Ion Alexandru)

Doua variante de ocolire a locului dezastrului

Ca urmare a exploziei de la Mihailesti, circulatia rutiera a fost deviata pe DJ 102 H cu intrare din DN 2 la km 76+000 pana la intersectia cu DN 1 B, localitatea Mizil.

Ca variante ocolitoare se mai recomanda:
  • a) Urziceni - DN 1 D pana la intersectia cu DN 1 B (Albesti) si in continuare pe DN 1 B pana la Buzau;
  • 2031 intersectia cu DN 2 C (Pogoanele) - intersectia cu DN 2 Costesti.

    Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a luat deja primele masuri prin aprovizionarea cu balast si piatra sparta pentru refacerea drumului. Lucrarile efective vor fi demarate imediat dupa finalizarea anchetei la fata locului de catre organele abilitate.

    Articole realizate cu sprijinul redactiilor "Sansa buzoiana" si Radio Focus

    SUMAR EVENIMENT

    Cazuti la datorie

    O bomba pe roti omoara 16 oameni

    Aici s-a deschis poarta infernului

    Carnagiul de pe E85 s-a mutat in spitale

    Pompieri si jurnalisti, cazuti la datorie

    Un lant de erori umane a provocat explozia fatala
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment buzău produs