x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O exemplară lecţie de eroism la Iaşi

O exemplară lecţie de eroism la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    23 Ian 2011   •   19:56
O exemplară lecţie de eroism la Iaşi

Astăzi când s-ar părea că ne-am pierdut pentru totdeauna reperele, când modelele par să vină doar din zona manelelor, a kitschului, a egoismului şi a lipsei de umanitate, când lipsa de compasiune a inundat nu numai casele, ci şi înaltele foruri politice naţionale, o tânără moldoveancă a oferit ţării o pilduitoare lecţie de viaţă.

De două zile, un altar închinat unei tinere eroine a luat fiinţă lângă ruina unui club din campusul studenţesc ieşean Tudor Vladimirescu. Acolo, o studentă de doar 21 de ani şi-a jertfit viaţa pentru a salva o necunoscută. Sorina Mihaela Ferari, cum se numea eroina, a intervenit acolo unde nimeni nu îndrăznea s-o facă, deşi zeci de oameni priveau cum arde ca o torţă un local din inima campusului.

Deşi doar trecea pe acolo, fata de 21 de ani a sărit imediat în ajutorul unei alte tinere care cerea ajutorul pentru a stinge un incendiu ce abia izbucnise. Au intrat amândouă în încăperea plină de fum, pentru a căuta extinctoare. Alexandra Chelaru, de 21 de ani, n-a mai rezistat şi a reuşit să se apropie de uşă, de unde a fost scoasă afară de câţiva bărbaţi. Sorina însă n-a mai găsit calea, poate şi pentru că nu ştia cum arată interiorul, şi a rămas pradă flăcărilor. Câteva minute mai târziu, pompierii i-au găsit trupul carbonizat.

Acum, flăcările continuă să pâlpâie lângă clubul Pub 75. Dar nu pentru a mistui în continuare localul, ci în memoria Sorinei Ferari. Nu doar studenţi, ci şi ieşeni din toate colţurile oraşului trec pe acolo pentru a-i arăta tinerei că gestul ei a însemnat ceva. Iar printre lumânările pe care nici zăpada nu le-a putut stinge se află şi cele ale mamei şi fratelui ei, care au venit să vadă locul în care s-a stins fiinţa bună pe care o iubeau.

Sorina Mihaela Ferari era o tânără căreia viitorul i se arăta luminos. Din Gura Humorului de ori­gine, studia la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi şi era la Drept. "Era în anul II, integralistă şi bursieră. Sorina ne-a dat tuturor o lecţie de eroism cu un final atât de dramatic, încât orice comentariu pare inutil şi golit de sens. Nu putem spune decât că va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre, ale profesorilor şi ale colegilor", a spus rectorul UPA din Iasi, prof. univ. dr Doru Tompea, care a precizat că universitatea va suporta cheltuielile cu înmormântarea.

Joi, pe 20 ianuarie, Sorina tocmai se întorsese la Iaşi de la Gura Humorului, unde locuia doar cu fratele său, pentru că mama lor este plecată la muncă în Italia, iar de tată nu mai ştia prea multe, pentru că părinţii sunt despărţiţi. A mers apoi în Tudor Vladimirescu să mănânce împreună cu două colege şi aşa s-a aflat acolo atunci când i s-a cerut ajutorul.

Nenorocirea care i-a curmat viaţa Sorinei a avut loc seara joi seara. La ora 21:30, când în Pub 75 nu mai era nici un client, cei trei angajaţi au zărit cum ies flăcări şi fum dintr-un tablou electric. În doar câteva secunde, mirarea s-a transformat în coşmar. După cum au descoperit pompierii, imediat au luat foc toate cablurile electrice de jur împrejurul restaurantului, care s-a umplut de fum. A urmat panica, iar toţi s-au înghesuit spre ieşire, fără a avea curaj să intervină pentru a stinge focul. Poate tocmai acesta a fost norocul lor...

Ajunsă afară alături de ceilalţi, Alexandra Chelaru, o angajată la negru, s-a temut, probabil, ca vina pentru incendiu să nu cadă pe ea, aşa că a început să se roage de cei care priveau nenorocirea s-o ajute să caute un extinctor şi să încerce să facă ceva până la venirea pompierilor. Însă toţi au privit-o neputincioşi. Sorina, care doar trecea pe acolo, a fost singura care a răspunse apelului. "Eu pe fata aceea nu am văzut-o niciodată. Era pe stradă, trecea pe acolo. Eu i-am zis unui băiat de pe acolo să vină să mă ajute, dar el a zis: «Eu nu intru, că mi-e frică». Si ea a zis: «Lasă, că intru eu»", şi-a amintit Alexandra Chelaru. Împreună, fetele au intrat în club. Era plin de fum, după cum povesteşte Alexandra, cea care a supravieţuit şi care, în ciuda şocului, este acum în afara pericolului. Au început să caute extinctoare. La un moment dat, s-a auzit zgomot de sticlă, pentru că cei de afară, vrând să le ajute după ce au văzut curajul Sorinei, au spart geamurile ca să iasă fumul. Atunci, însă, a fost cumplit: curentul de aer a ajutat focul, care deodată s-a transformat în vâlvătaie. Nemaiputând să respire şi să vadă nimic, Alexandra s-a apropiat de ieşire, iar câţiva tineri au zărit-o şi au ajutat-o să iasă. Au încercat s-o zărească şi pe Sorina, dar se pare că tânăra n-a mai nimerit calea către uşă şi a rămas pradă flăcărilor. Mai târziu, un coleg a identificat trupul ars în totalitate doar datorită lănţişorului pe care îl purta la gât...

După ce s-a aflat de fapta de eroism, la intrarea în clădirea Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi a fost pusă poza Sorinei cu doliu deasupra, iar colegii şi oficialii instituţiei au aprins mai multe lumânări.

În plus, conducerea Universităţii se gândeşte la înfiinţarea unei burse care să poarte numele Sorinei Ferari. "Gestul pe care Sorina l-a făcut este un act de implicare socială. Ne gândim ca printr-o decizie a Biroului Senat să înfiinţăm o astfel de bursă la Universitate", a spus Sorin Bocancea, preşedintele Universităţii "Petre Andrei".

Şi colegii Sorinei consideră gestul ei ca fiind unul eroic. "Era într-adevăr omul care îşi dădea haina de pe el ca să te ajute dacă simţea că ai nevoie de ajutor. Foarte sociabilă, se implica în tot ce făcea. Nu exagerăm cu nimic când spunem că ceea ce a facut ea este un act de eroism", a afirmat Viorel Huţanu, preşedinte al Ligii Studenţilor de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi şi coleg de an cu Sorina.

Poliţiştii au deschis dosar penal în cazul tragediei de joi seara. "A fost întocmit dosar penal pentru moarte suspectă. În momentul în care se vor finaliza cercetările se va înainta la Parchet, iar procurorul va decide soluţia. Pe lângă activităţile care ţin strict de munca Poliţiei în astfel de cazuri, mai sunt şi alte instituţii care fac verificări şi aşteptăm rapoartele lor de control pentru a fi depuse la dosar", a spus comisarul-şef Ioan Scripniciuc, comandantul IJP Iaşi.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă