x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O Margaretă care şi-a cunoscut drumul

O Margaretă care şi-a cunoscut drumul

de Dana Andronie    |    Catalina Iancu    |    23 Noi 2007   •   00:00
O Margaretă care şi-a cunoscut drumul

Nu doar o poveste, ci o minune...
"Margareta la 15 ani? O adolescentă cu totul specială, apariţie telegenică, ţinută, atitudine de invingătoare, o voce unică şi o bucurie imensă de a cănta!", işi aminteşte Ileana Pop, cea care a descoperit-o pe Păslăriţa.


Nu doar o poveste, ci o minune...
"Margareta la 15 ani? O adolescentă cu totul specială, apariţie telegenică, ţinută, atitudine de invingătoare, o voce unică şi o bucurie imensă de a cănta!", işi aminteşte Ileana Pop, cea care a descoperit-o pe Păslăriţa.


A debutat in 1958, la Casa de Cultură Griviţa Roşie, unde a fost acompaniată de Paul Ghenţer. Ileana Pop a fost omul potrivit la locul potrivit. A văzut ce diamant frumos se ascunde in Margareta: "Amintirea acelei zile, cănd in studioul B al televiziunii din Strada Moliere, Margaretei i se cerea să cănte, melodie după melodie, a revenit şi in găndul ei cu puţin timp in urmă, intrebăndu-se după ani, cine era persoana care apăsănd pe butoanele pupitrului de sunet ii cerea intregul repertoriu... Eram eu fermecată de fetiţa cu codiţele in vănt, moda pe care a lansat-o fără să vrea şi de ochii ei tulburători de frumoşi de culoarea violetelor! Aşa incepe povestea care durează de-o viaţă cu o Margaretă puternică, perseverentă şi incăpăţănată foc, o Margaretă care a ştiut intotdeauna care-i este drumul. Un drum, pe care şi l-a croit singură, dar cu increderea şi indrumarea noastră, conştienţi fiind de faptul că se năştea o stea. In drumul ei mereu ascendent nu a uitat insă, nici un moment, să se alăture celor care ştiu să dăruiască semenilor in necaz şi nevoi puţină linişte, un zămbet sau timp din timpul lor. Margareta a fost şi a rămas un suflet mare. Bucuria oamenilor este bucuria ei".


CINE A ŞLEFUIT DIAMANTUL. Chiar de la debut a fost solicitată să apară la televiziune. A colaborat cu Alexandru Bocăneţ, Tudor Vornicu, Titus Munteanu, Dumitru Moroşanu, Paul Urmuzescu, Tudor Mărăscu, Aurora Andronache, Dan Mihăescu, Ovidiu Dumitru, Doina Atanasiu, Ioana Bogdan, Mariana Şoitu, Marijean Gherghinescu, Sanda Balaban, Carmen Dobrescu sau Bety Mondanos. Acest "curs intensiv" i-a fost de mare folos in America, acolo unde a trecut, ea insăşi in spatele camerei de luat vederi.

In epoca de pionierat a Televiziunii Romăne, Valeriu Lazarov a indrăznit să o aducă pe Margareta Păslaru la o sală de repetiţii. Avea de gănd să o bage in emisie chiar in acea seară. "Căntase o piesă italienească, care se numea «Questa picollisima serenata».


NU A DEZAMaGIT! "Nu se dădea uşor bătută. La vreun an după lansarea ei, mi-a spus că vrea să scrie textele căntecelor, multe din piese fiind străine. N-am luat-o in serios, dar am inceput să-i citesc cu atenţie textele, observănd atăt stăngăcii, căt şi idei poetice bune. După o vreme, mi-a spus că vrea să şi compună. Nu m-a dezamăgit niciodată. N-a făcut nici concesii, nici cadouri pentru a fi distribuită in programe de divertisment, in teatru sau pentru a pleca in străinătate. A fost cinstită cu ea insăşi", afirmă Lazarov.

"Se spune că amintirile sunt nestematele vieţii, dacă insă povestea noastră trece pragul prezentului după 40 de ani, cum o putem numi? O minune, desigur! Margareta noastră ne-a umplut inimile cu bucurie şi măndrie, iar succesele ei au făcut-o să strălucească peste timp", mărturiseşte Ileana Pop.


EXIGENTÃ...
"Niciodată nu mi s-a părut că ar fi dificil de lucrat cu Margareta. Ştia ce vrea, ştia ce să ceară. Exigentă cu ea, nu putea fi altfel cu ceilalţi. Nu ştiu să fi intărziat vreodată. Venea cu ore inainte, ore pe care ni le acorda nouă, intregii echipe!"
Ileana Pop


SINCERITATE
"Perfecţionismul meu este ca o maladie. Cred că intotdeauna se poate mai bine! Este chinuitor, dar m-am născut cu acest «defect» de fabricaţie! Neliniştea mea nu numai că a fost inţeleasă de arhitecţii Ghiţulescu, părinţii mei spirituali, dar au trăit-o alături de mine jumătate de secol"
Margareta Păslaru


Doar muzica... Diamant fermecat

"Dacă ai ghici/ De căte ori/ Te-am aşteptat/ Şi am oftat/Dac-ai ghici/ Căte scrisori/ Ţi-am scris/ Dar m-am temut/ Şi-apoi le-am rupt/ Dac-ai ghici// Atunci mi-ai crede/ M-ai inţelege/ Şi cine ştie/ Poate-ntr-o zi/ Şi tu m-ai iubi//." Aţi ghicit? Este Melodia Anului 1994, scrisă şi compusă de Margareta Păslaru. "Cine ştie" la ce s-a găndit in anii in care a fost plecată? Piesele "Acasă mi-e găndul" şi "Ce dor imi e să fiu acasă iar" ne oferă răspunsul. "Timpul" a adus-o "La un pas de fericire". Ne-a dus "Romanţa soarelui", "Doar muzica", "Harap-Alb", "Diamant fermecat" şi a implorat toamna să ne lase pomii verzi. Acestea sunt doar căteva dintre melodiile pe care le puteţi găsi pe CD-ul de colecţie al Margaretei.

×
Subiecte în articol: special