x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O singura victima si sute de suspecti

O singura victima si sute de suspecti

de Adrian Mogos    |    19 Iul 2004   •   00:00

Mihai Teslevici eracunoscut in Lugoj, Timisoara si Arad ca fiind un om cu bani. "Mita", asa cum i se spunea, a fost executat de doi indivizi, chiar in scara blocului in care locuia.N-a avut nici cea mai mica sansa sa scape. Dupa sapte ani, autorii asasinatului nu au fost descoperiti, existand sanse minime ca acest lucru sa se intample vreodata.

In dimineata de 4 septembrie 1997, un cunoscut al lumii interlope din Lugoj a fost gasit impuscat in cap de la spate, chiar in scara blocului in care locuia. Mihai Teslevici avea 27 de ani, fusese student la Facultatea de Constructii din Timisoara, dar a renuntat, in 1991, sa frecventeze cursurile cand era in anul trei. A plecat in Germania, de unde a adus aparate electronice de pocher si si-a inceput o afacere. Firma "Slow but Sure SRL" pe care o avea in Timisoara avea ca obiect exploatarea si intretinerea aparatelor de jocuri electronice. Cu toate astea, legaturile lui cu lumea interlopa din zona erau foarte bine cunoscute, facea afaceri cu masini si nu era strain, se pare, nici de traficul de droguri. Mobilul crimei a fost stabilit clar ca fiind o reglare de conturi.

 

EXECUTIE. In timp ce se indrepta spre apartamentul in care locuia, Teslevici a fost surprins de doi indivizi care, la adapostul intunericului, l-au impuscat. Cand a intrat in casa scarii, Teslevici a intentionat sa aprinda lumina pe scara, moment in care, din spate, au aparut doi indivizi care fara sa spuna nimic au tras. Primul glont l-a ranit undeva in spate. Teslevici a dat sa fuga, dar atacatorii au continuat sa traga. Al doilea glont nu l-a nimerit si a intrat in usa unui batran care locuia la parter. Teslevici a fugit pe scari, moment in care a fost executat cu alte doua lovituri. Unul dintre gloante l-a lovit in maxilar, iar cel de-al doilea in zona inimii. Cei doi indivizi au disparut rapid, lasandu-si victima intr-o balta de sange si horcaind pe trepte. Ciudat a fost si faptul ca in seara respectiva iluminatul public si cel de pe casa scarii nu au functionat. Arma era de fabricatie sarbeasca si era de calibru 7,62 mm, tuburile cartuselor fiind gasite pe trepte. Trebuie precizat faptul ca s-a tras cu amortizor, deoarece vecinii nu au auzit nici un fel de zgomote. Este posibil ca Teslevici sa-i fi cunoscut pe cei doi, deoarece nu s-au auzit certuri, imbranceli, totul a fost foarte linistit.

 

POSIBIL ASASIN. Mama lui Mihai Teslevici incearca si acum sa-i gaseasca pe criminali, dar cu mici sanse de izbanda. Este la fel de neputincioasa, din acest punct de vedere, ca si procurorul care ancheteaza acest caz: "In dupa-amiaza dinainte de a fi omorat mi-a spus ca vrea sa plece in Italia. La patru fara ceva dimineata a sunat telefonul. Era o femeie, vecina cu fiul meu, care mi-a zis ca e mort. M-am dus impreuna cu fiica-mea acolo. Il gasisera vecinii pe scari, impuscat in cap. Politistii au zis ca sunt gloante sarbesti si eu le-am zis ca atunci poate ca l-a impuscat Strecko, un sarb din Iugoslavia, care avea niste afaceri cu Mihaita, dar se certasera de la o masina. Sarbul asta a vandut tot ce avea pe aici pe 1 septembrie, a plecat in Iugoslavia, iar trei zile mai tarziu Mihaita a fost omorat. Eu stiu ca se ocupa de aparate de pocher, le aducea din Germania, apoi facea si service cand se stricau. De droguri si alte chestii eu nu am vazut sau auzit ca ar fi avut de-a face. Si dupa ce a fost omorat am mai avut probleme legate de masina cu Strecko."

 

SUSPECTI. Legat de sumedenia de suspecti, mama lui Teslevici povesteste ca: "Arthur, un prieten de-al lui, avea sa-i dea niste bani, auzisem ceva de 34.000 de marci. Ii mai daduse inainte cred ca vreo 16.000 si mai trebuia sa-i dea restul, dar nu stiu pentru ce. Din cauza asta s-au si batut intr-un bar de aici, Concordia. Nu stiu pentru ce trebuia sa-i dea banii, dar stiu ca au fost in Germania impreuna. Cu o luna, doua inainte sa fie impuscat, tot l-am vazut trist, incepuse sa si slabeasca si cand il intrebam ce se intampla imi zicea sa nu-mi fac griji. Veneau la el prieteni din Bucuresti, Germania, altii il sunau, unii nici nu vorbeau romaneste. Eu nu-l acopar, ce a facut a facut, doar atata vreau sa aflu: cine l-a omorat. Cu un an inainte de crima, au venit doi oameni la poarta impreuna cu un politist si mi-au cerut sa le dau o fotografie de-a lui Mihaita. Le-am dat-o, pentru ca n-am stiut despre ce e vorba si era si politia. Cand m-a sunat si i-am spus, a fost mirat, dar la cateva zile mi-a zis ca erau niste colegi de-ai lui. In vara lui ’97, cu vreo doua luni inainte sa moara, s-a dus la mare si mi-a zis la telefon, fara sa dea nume, "si aici m-au gasit"".

 

15 MINUTE. Ciudat este faptul ca in traseul pe care l-au stabilit anchetatorii ca l-a urmat victima, lipseste o perioada de 15 minute. "A plecat de la noi de la restaurant spre casa. Era cu masina care avea rezervorul plin. Din cate stiu eu crima a avut loc in jurul orei patru fara un sfert. De la noi a plecat pe la trei, s-a dus la un magazin de unde si-a luat niste cornuri si iaurt, apoi a plecat spre casa, urma sa plece la Timisoara. Pana acasa nu facea cu masina mai mult de trei minute, la care daca se adauga timpul de la cumparaturi, tot lipseste un sfert de ora. Eu cred ca in timpul asta el s-a intalnit cu cineva si dupa aceea s-a dus acasa. La 3.30, sotia unui vecin de-al sau a venit de la turci si nu observase nimic ciudat in fata blocului sau in scara", spune cumnatul lui Teslevici.

 

NECUNOSCUT. Crima a ramas pana acum cu autor necunoscut, cu toate ca au trecut aproape sapte ani. Anchetatorii au plecat de la bun inceput de la ideea ca a fost o executie in stil mafiot, neexcluzand si ipoteza conform careia Teslevici se ocupa cu traficul de droguri si ca a "uitat" sa returneze anumite sume. S-a vehiculat ca ar fi fost vorba de o suma uriasa, aproape 200.000 de marci. Colonelul Iosif Panduru de la IPJ Timis declara in 1997 ca dupa modul in care s-a procedat a fost sigur vorba de un asasinat comis la comanda sau de o reglare de conturi in stil mafiot. Tot el mai afirma ca politia din Timis "nu s-a mai confruntat cu astfel de cazuri". Firma Slow but Sure SRL din Timisoara functiona doar cu un singur angajat, un prieten, Viorel Gales. Pe varianta legata de traficul de droguri se merge si in continuare, cu toate ca informatii noi in acest dosar, conform spuselor procurorului care se ocupa de caz, nu au mai aparut si este posibil sa nici nu mai apara.

 

DESCOPERIRE

Unul dintre gloante a trecut prin usa lui Iosif Erdei, a spart geamul de la hol si s-a oprit intr-un perete: "M-a trezit un zgomot de geam spart. Am luat un facalet si am iesit sa vad ce e. Nu era nimeni, m-am intors, cand, pe scari am vazut un om culcat pe burta. Mi-am zis ca e beat si m-am dus sa vad cine e. Cand m-am apropiat, am vazut ca ii curge sange. Am mers pana la un vecin care era politist si l-am anuntat. Intre timp, au venit si altii si politistul a zis sa nu ne atingem de nimic ca omul e mort. Atunci am vazut ca era vorba de baiatul ala care statea la doi." 

 

IN LUME

Septembrie 2000 - Decapitarea lui Gongadze

Georgi Gongadze, editor-sef al publicatiei on-line Ukrainska Pravda, care critica coruptia la nivel inalt din Ucraina, a disparut in septembrie 2000. Trupul sau decapitat a fost gasit in noiembrie 2000. In aceeasi luna au iesit la iveala inregistrari audio facute de un fost membru al serviciilor secrete, continand fragmente dintr-o conversatie a presedintelui Kuchma cu inalti oficiali ucraineni, in care se discuta posibilitate eliminarii lui Gongadze. Biroul procurorului general a anuntat ca Ihor Honcharov, un inalt oficial din cadrul politiei, care sustinea ca detine informatii despre modul in care oficiali ai Ministerului de Interne au indeplinit ordinele cu privire la rapirea lui Gongadze, a decedat in urma leziunilor la coloana vertebrala, suferite pe cand se afla in custodia politiei. Aceasta veste a iesit la lumina printr-un articol din The Independent, un mare cotidian britanic. Jurnalistii au obtinut documente confidentiale din Ucraina, care indicau repetata obstructionare a demersurilor in cazul Gongadze. Pe langa asta, procurorul general a anuntat la un moment dat ca ofiterii de investigatii interogheaza un suspect care a recunoscut de bunavoie ca l-a ucis pe Gongadze. Toata lumea, mai ales cunoscatorii manevrelor pe care autoritatile ucrainene le-au practicat in acest caz, au fost suspiciosi cu privire la acest anunt. Unul dintre numeroasele exemple ale obstructionarii cazului de catre autoritatile ucrainene a fost interzicerea accesului expertilor FBI la dovezile adunate in timpul anchetei initiale din aprilie 2002. Bizara conduita, dupa ce FBI fusese invitat tocmai de aceste autoritati sa le sfatuiasca si sa asiste la ancheta. Initial, agentii FBI ajutasera la identificarea ramasitelor victimelor.

×
Subiecte în articol: special teslevici