Exista un documentar pe Discovery despre cum va arata planeta dupa disparitia oamenilor. Viitorul imaginat de realizatorii documentarului are un prezent. Acesta se numeste Cernobil. Acum 25 de ani, explozia unui reactor nuclear de la Centrala Atomoelectrica aflata la numai trei kilometri de orasul Pripiat a transformat zona intr-un peisaj apocaliptic. Dupa multa birocratie, am primit acceptul Guvernului ucrainean de a vizita zona, impreuna cu alti colegi. Distanta de aproape 100 km intre Kiev si Cernobil se parcurge cu greutate, din cauza drumurilor din tara vecina. In urma dezastrului nuclear provocat de explozia reactorului, a fost infiintata o zona de protectie in care au acces doar cateva mii de oameni. Cei mai multi dintre ei, aproape 3.000, lucreaza inca la centrala nucleara, dar fac naveta dintr-un orasel aflat la cateva zeci de kilometri distanta. In Cernobil sunt aproape 4.000 de oameni, angajati ai Guvernului, care trebuie sa previna raspandirea materialului radioactiv in afara zonei. Toti poarta uniforme militare de camuflaj, incat ai senzatia ca te afli intr-o garnizoana militara strict secreta. Fiecare are propriul aparat de masurare a radioactivitatii, iar cand acesta ajunge la nivelul de 3 mSv (milisieverti – unitatea de masurare a cantitatii de radiatii pe care corpul uman o absoarbe), angajatul trebuie sa plece de la locul de munca, chiar daca programul sau nu s-a sfarsit. Prin comparatie, corpul uman absoarbe intr-un an din surse naturale acceasi cantitate de radiatii.
In zona Cernobilului mai exista o categorie aparte de locuitori, aceia care au decis sa se reintoarca. Aproximativ 1.200 de oameni traiesc acum in unele sate din preajma orasului. 180 dintre acestia au refuzat sa plece in urma exploziei. Singura lor problema este ca nu mai pot practica agricultura.
Zona de protectie are trei randuri de controale. La primul se verifica toate documentele, la al doilea se mai face o inspectie. Al treilea punct de control se afla la intrarea in orasul Pripiat, construit special de sovietici pentru angajatii centralei nucleare. Zeci de mii de oameni au parasit orasul a doua zi dupa explozia reactorului, lasand in urma tot ce aveau.
Urmele URSS si ale parasirii in graba a zonei sunt vizibile si astazi, chiar daca vegetatia a pus stapanire pe oras. Aleile si strazile abia mai sunt vizibile din cauza copacilor si arbustilor. Mistretii si lupii, neavand nici un dusman natural, s-au inmultit si exista riscul la orice pas printre blocurile naruite sa dai nas in nas cu jivinele. Pripiat, de unde s-a furat in timp fier, chiar daca era radioactiv, este plin de graffiti facute de tineri care, ignorand radiatia si salbaticiunile, reusesc sa treaca de gardul de sarma ghimpata si sa scape de vigilenta paznicilor.
Inceputul dezastrului:
26 aprilie 1986. Reactorul nuclear numarul 4 a explodat, cauzand cel mai mare dezastru nuclear din istorie. La scurt timp si-au facut aparitia trei brigazi de pompieri, adica 28 de oameni de la Centrala Atomoelectrica si din orasele Cernobil si Pripiat, ultimul special construit pentru angajatii centralei. Cei 28 au fost primii care au ajuns la incendiu, dar si primele victime. Toti cei 28 de pompieri au murit dupa doua saptamani intr-un spital din Moscova. Nu stiau nimic despre radiatii, nu aveau nici un fel de protectie si au fost expusi unor cantitati imense de emisii nocive. Li s-a dedicat un monument denumit "Cei care au salvat lumea" si construit in fata statiei de pompieri din Cernobil. La cateva ore de la explozie, 130.000 de oameni au fost mutati. Cernobil si Pripiat au devenit orase-fantoma.
Zona de restrictie
500.000 de oameni din fosta Uniune Sovietica au fost trimisi sa munceasca la stingerea incendiului, la decontaminarea zonei si la constructia unui sarcofag care sa inveleasca ramasitele reactorului. Au fost denumiti "lichidatorii". In prezent, exista o zona de restrictie totala in jurul centralei nucleare de 2.044 de kilometri patrati, aproape o treime din suprafata judetului Constanta. Zona de restrictie se afla pe teritoriile regiunilor Kiev si Jitomir. 3.000 de muncitori mai lucreaza inca la centrala nucleara, unii dintre ei la noul sarcofag care urmeaza sa fie finalizat in 2015, cu sustinere financiara de la Banca Europeana de Reconstructie si tari donatoare. Regiunea Jitomir se afla la granita cu Belarus, dar acolo nu exista o zona similara de restrictie, desi sunt doar 15 km de la Cernobil.
Interdictii si teste
In zona de excludere este absolut interzis sa locuiasca cineva. Se poate sta acolo jumatate de zi, cel mult una intreaga. De asemenea, este interzis sa lucrezi permanent in Cernobil. Tot personalul "Agentiei Cernobilinterinform" (Agentia de Stat de Informatii, Cooperare Internationala si Dezvoltare, aflata in subordinea Ministerului pentru Situatii de Urgenta din Ucraina) lucreaza in doua tipuri de schimburi: 15 zile de munca cu 15 zile de pauza sau patru zile de munca cu trei de pauza. Personalul agentiei care lucreaza aici, dar si cel de la centrala fac teste de radioactivitate de doua ori pe zi si tot de doua ori, dar pe an, merg la spital pentru verificari amanuntite.