x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ocroteste casatoria

Ocroteste casatoria

29 Mar 2004   •   00:00

A murit precum Mantuitorul, rastignit pe cruce de necredinciosi, in Persia. Simon Zilotul este considerat protectorul casatoriilor, iar moastele sale se gasesc la Biserica Podeanu, in Bucuresti.

Este unul dintre cei 12 Apostoli ce I-au insotit pasii Mantuitorului. Traditia crestina spune ca Simon Zilotul - ravnitorul de Dumnezeu - nu este nimeni altul decat mirele de la Cana Galileii. Nunta sa a fost binecuvantata si, pentru el, Mantuitorul a facut din apa vin. Proaspat casatorit, Simon a fost cutremurat de minunea savarsita de Iisus. S-a despartit de familia abia intemeiata pentru a-L urma pe Mielul Domnului. Biblia il numeste Zilotul pentru a-l deosebi de Simon Petru si de un alt Simon, succesor al Sfantului Iacob la Episcopia Ierusalimului. A fost prins si rastignit de necredinciosi in orasul Snanir, din Persia.

Ascunse

"Fiecare biserica are in Sfantul Altar moastele unui sfant. Orice liturghie se savarseste cu ajutorul sfintelor moaste. Exista sfantul antimis, o icoana pe panza care are la spate un buzunaras in care se pun sfintele moaste. Fara acestea doua nu se poate face nici o liturghie", ne spune parintele Vasile Ailoaiei, preotul Bisericii Podeanu. Moastele Sfantului Simon Zilotul au fost aduse din Insula Creta de Prea Sfintitul Valerian Zaharia, fost episcop al Oradei, si sunt compuse din bucati, dintr-una dintre mainile Sfantului. Episcopul a fost pensionat fortat de comunisti, din cauza vorbelor sale care se indreptau impotriva nedreptatilor savarsite de acestia. Uneori ii permiteau sa slujeasca la Biserica Amzei sau la Manastirea Antim. Cand nu i se mai ingaduia nici asta, episcopul Zaharia isi oficia liturghia acasa, intr-o camera unde nimeni nu avea acces. Aici batranul slujitor al Domnului avea propriul lui altar. Aici tinea ascunse, asteptand vremuri mai bune, moastele Sfantului Apostol Simon.

Si-a gasit refugiu la Biserica Podeanu, unde a locuit peste 21 de ani. La inceputul anilor ""90, preotul Vasile Ailoaiei a primit repartitie de la Patriarhie la aceasta biserica. Noul preot al Bisericii Podeanu l-a "adoptat" pe batranul slujitor al bisericii pentru a-i lumina ultimii ani de viata. Dumnezeu a hotarat sa-l cheme la El la 13 martie 1996, in Postul Pastelui. Prin testament, fostul episcop a lasat mostenire moastele Sfantului Simon Zilotul Bisericii Podeanu si preotului Vasile Ailoaiei. "Am fost si noi uimiti sa vedem ce avem aici, caci nu am stiut niciodata nimic", marturiseste preotul Ailoaiei.

Femeia cu viziuni

Parintele Vasile a avut odata o enoriasa, una mai speciala. Inainte sa vina la Biserica Podeanu, tanara femeie visa Casa Domnului; ii stia fiecare coltisor, fiecare icoana. A vazut moastele inainte de a sti ce sunt si unde sunt. Cand a ajuns in Biserica visata, condusa cine stie de ce sau de cine, fata a simtit ca este mai aproape ca niciodata de Dumnezeu. Parintele Vasile a fost la inceput mai rezervat, dar ea insista si ii spunea ca vede o aura in jurul oamenilor si moastele Sfantului scaldate de razele unei lumini. In fiecare dimineata fata trecea pe la Biserica, in drumul sau spre Centrul de dializa, ea suferind de diabet. Intr-o dimineata, preotul a gasit-o foarte speriata, plangand. Nu mai vedea lumina! Parintele a linistit-o. De frica hotilor, moastele sunt puse, seara, intr-un seif. In dimineata cu pricina preotul, ocupat cu reparatiile bisericii, uitase sa le puna in locasul lor de peste zi. Fata avea un suflet curat. Parintele este si acum impresionat de trairile pe care le-a avut tanara femeie in Biserica pe care o pastoreste. A fost o minune...


Ruga pentru nunta

Sfantul e considerat protectorul casatoriilor. Cei ce vor sa nu mai fie singuri trebuie sa i se adreseze asa: "Sfinte Apostole, Tu, mirele din Cana Galileii, ocroteste prin puterea ta toate familiile si indeparteaza toate neintelegerile vietii casnice, ajuta-i pe tinerii care doresc sa intemeieze familii crestine sa scape de orice legatura pusa asupra lor cu rautate si ura si asculta-i pe toti cei care se roaga pentru nunta cinstita si fara de pacat(...)". Preotul Vasile Ailoaiei a fost alaturi de tinerii indurerati, care nu-si gaseau perechea.

Si i-a sfatuit. Prin rugaciuni indelungate, adresate Sfantului Simon Zilotul, foarte multi dintre acestia si-au gasit jumatatea si linistea. Acum din familiile acestor tineri, pe vremuri nefericiti, s-a format marea familie a enoriasilor Bisericii Podeanu. Dar Sfantul ii ajuta si pe cei bolnavi. O alta minune a sa, infaptuita aici, la Biserica Podeanu, se leaga de un om caruia, atunci cand a sarutat pentru prima oara moastele, i-a revenit simtul mirosului, de care fusese lipsit vreme de douazeci de ani.


COSTIN ANGHEL

CONTINUARE: A vindecat bolnavi, a inviat un mort

×