x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omar Hayssam, arestat sa taca

Omar Hayssam, arestat sa taca

11 Apr 2005   •   00:00

Autoritatile tac intelectual si superior. Mai sparg rar tacerea, facand anunturi seci, conform carora rapitii sunt vii. Eroul principal sta "la Bastilia" si nu-l pune nimeni sa spuna la foc automat tot ce stie, iar Parchetul si serviciile speciale ne infraneaza curiozitatile pe motiv ca gandesc in liniste si profund pentru binele tuturor.

  • de ELIZA POPA, MIRUNA PASA
  • RASPUNSURI. Astazi, la Curtea de Apel, se va decide daca Hayssam (centru) va fi eliberat din arestul preventiv
    Omar Hayssam a fost retinut martea trecuta, anuntul fiind facut de Presedintie, cu justificarea implicarii omului de afaceri siriano-roman in cazul rapirii celor trei ziaristi romani in Irak. A doua zi, dupa un circ sinistru condimentat cu tinerea acestuia ore-n sir intr-o duba, judecatorii au emis un mandat de arestare pe numele acestuia.

    De atunci, conform spuselor avocatului Spanu, care-l reprezinta pe inculpat, Omar - arestat, totusi, pentru infractiuni pur economice, dar suspectat oficial de implicare intr-o rapire - nu a fost pus sa dea nici o declaratie, "nici macar pe foaie alba", in legatura cu acuzatiile ce i se aduc. Declaratiile avocatului nu au fost contestate, pana la acest moment, de nici un oficial al statului roman ori de vreun reprezentant al organelor de ancheta. Mai mult decat atat, Ministerul Public anunta ca, intr-un stat de drept ca Romania, "din cauza complexitatii si problematicii operationale, in acest moment nu pot fi furnizate date suplimentare". Cu alte cuvinte, in contextul in care ai de salvat niste compatrioti si-l tii in palma pe suspectul nr. 1, pe care-l arestezi ca pe Al Capone, fara nici o legatura cu subiectul principal, tu, stat roman, il lasi sa zaca la beci si nici nu-l intrebi de sanatate. Nu cumva Omar a fost arestat taman ca sa taca?

    TERMEN. Curtea de Apel Bucuresti va decide in cursul zilei de astazi daca omul de afaceri Omar Hayssam ramane sau nu in arest preventiv. El a fost adus ieri-dimineata la Curtea de Apel Bucuresti incatusat si incercuit de mascati. A reusit totusi sa spuna reprezentantilor presei ca nu are vreo legatura cu rapirea celor trei ziaristi si ca nici nu are habar cine i-a sechestrat pe acestia. Judecatorii au ascultat pledoariile apararii si acuzarii cu privire la legalitatea si la oportunitatea incarcerarii omului de afaceri pentru fapte vechi de patru ani si cercetate inca din 2002.

    OPINII. Avocatii sirianului, dar si Hayssam au incercat ieri sa arate instantei ca omul de afaceri nu are legatura nici cu tranzactiile din cauza carora a fost arestat. Potrivit Parchetului General, afaceristul, impreuna cu alte patru persoane ar fi cumparat in regim de leasing 22 de capete de camion pe care le-a vandut apoi rudelor sale din Siria si Egipt, neplatind insa ratele. Ei au sustinut ca firmele implicate in presupusa inselaciune nu apartin afaceristului si ca acesta nu a negociat si nu a semnat vreodata un document in legatura cu respectivele tranzactii. "Pana cand am fost retinut acum o saptamana, nu am stiut nimic despre aceste contracte, nu m-a intrebat nimeni nimic si nu m-a anchetat nici un procuror", a sustinut afaceristul. De asemenea, au fost invocate in aparare problemele psihice ale sirianului, dar si faptul ca Hayssam este un cetatean onorabil care nu poate sa reprezinte vreun pericol pentru ordinea publica.

    CONFRUNTARE. Sirianul a contrazis si una dintre declaratiile potrivit carora el ar fi coordonat intreaga afacere si ar fi incercat ascunderea adevarului in timpul anchetei. Este vorba despre sustinerile unui fost colaborator, Mihai Precupetu, care il acuza pe Hayssam de implicare in inselaciune si de faptul ca a incercat sa-l influenteze inainte de audiere. "Nu l-am vazut pe Precupetu si nu am vorbit cu el de mai bine de trei ani. Sunt dispus oricand la o confruntare cu el si cu reprezentantii firmelor pagubite." Potrivit avocatilor omului de afaceri, Precupetu si-a schimbat declaratia in martie 2005 pentru ca asa a inteles sa colaboreze cu autoritatile.

    Presedintia confirma: Ziaristii sunt in viata

    CONFIRMARE. Cotroceniul recunoaste oficial, pentru prima oara, ca jurnalistii romani traiesc
    Cei trei ziaristi romani rapiti in Irak sunt in viata, iar autoritatile de la Bucuresti sunt "destul de optimiste" in legatura cu starea acestora.

    Acestea sunt singurele informatii certe pe care celula de criza de la Palatul Cotroceni le-a furnizat ieri prin vocea purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. "Din toate informatiile de la ora actuala, jurnalistii sunt in viata si elementele pe care le detinem ne fac sa fim destul de optimisti fata de starea lor", a declarat aceasta.

    Dincolo de aceste informatii altele nu pot fi furnizate pentru ca ar dauna actiunii de recuperare a acestora, a precizat Saftoiu, dand astfel de inteles ca jurnalistii ar fi inca in mainile rapitorilor. Purtatorul de cuvant al Presedintiei a facut referire permanent la cei trei ziaristi, nu si la cetateanul american care ii insotea la Bagdad, Mohamed Munaf.

    APEL. Adriana Saftoiu a adresat un apel la rabdare catre mass-media, precum si pentru verificarea tuturor informatiilor pe care le au. Ea a precizat ca, desi in acest moment "situatia este de asa natura" incat nu se poate raspunde la toate intrebarile, lamuririle vor fi date la final, dupa recuperarea celor trei jurnalisti.

    REVENIRE. Declaratia facuta ieri de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale este prima la nivel oficial dupa o tacere de sase zile. Martea trecuta, Adriana Saftoiu anunta ca Omar Hayssam a fost retinut de catre procurorii Parchetului ICCJ, inainte ca Parchetul sa faca un anunt oficial in acest sens: "Mentionam ca alte actiuni conexe se deruleaza la Bucuresti si Bagdad. Orice alte informatii suplimentare in acest moment pericliteaza actiunea de recuperare a jurnalistilor romani rapiti", preciza atunci purtatorul de cuvant al Presedintiei. Seara tarziu, ea a revenit si a explicat de ce a facut Presedintia anuntul si nu Parchetul, invocand legatura dintre omul de afaceri sirian si rapirea celor trei ziaristi romani in Irak. (Oana Stancu)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment hayssam omar omar hayssam legătură