In Parcul Herastrau, pe spatiile ver-zi au rasarit ca dupa ploaie resta-urante si terase. De la Expo-Flora, transformata in terasa de lux, si pana la bodegi ascunse intre copaci umbrosi, totul miroase a ilegalitate si "carciumizare" excesiva.
MAFIA DRUJBELOR
In Parcul Herastrau,
spatiul verde a fost luat prizonier de restaurantele
si terasele fara autorizatii, majoritatea amenajate pe fostele wc-uri publice. De la Expo-Flora, transformata in terasa de lux, si pana la bodegi ascunse intre copaci umbrosi, totul miroase a ilegalitate si "carciumizare" excesiva. Autoritatile recunosc
si dau vina pe fostele
administratii locale.
Intins pe o suprafata de invidiat de aproximativ 100.000 mp, Herastraul este considerat per ansamblu monument istoric. Analiza oficiala a autoritatilor il coteaza ca fiind un parc foarte bine intretinut. Nu aceasta este insa si imaginea pe care ti-o ofera, o data ce intri pe alei. Aproape la tot pasul te intampina cate o terasa sau un barulet ascuns intre diversele specii de arbori, care au mai rezistat invaziei. De cele mai multe ori, izul care emana din acestea nu este deloc ademenitor. "Este deja de notorietate faptul ca toate carciumile din Herastrau sunt ilegale. Nu au canalizare, nici macar autorizatii sanitare. Mai mult decat atat, legea prevede ca acestea sa respecte o limita de cel putin 15 metri pana la lac. Ori cate respecta acest lucru? Se stie ca toate dejectiile se devarsa in apa lacului, insa nimeni nu ia nici o masura", explica Nicolae Radulesc Dobrogea, presedinte Eco-Civica.
WC = RESTAURANTE DE LUX. In 2001, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat o hotarare care permitea vanzarea toaletelor publice ca "spatii comerciale". Odata demarat procesul de amenajare al wc-urilor publice in restaurante, au aparut noi probleme, ilegalitati, mizerie, dar mai ales fonduri europene in pericol. Primaria Capitalei risca sa piarda din cauza constructiilor ilegale fonduri Phare in valoare de 13,5 milioane de euro, pentru reabilitarea parcurilor Herastrau, Cismigiu, Carol si Tineretului.
Situatia amplasamentelor neautorizate nu le este straina nici autoritatilor. "Pentru a accesa fondurile Phare trebuie sa respectam niste conditii. Tot ce este ilegal in Parcul Herastrau va fi demolat. Sunt unele terase care au obtinut in timp autorizatii ilegale, dar acum este tardiv. Incercam sa le impunem reguli de igiena care sa se ridice la standarde europene", a confirmat ieri situatia din teren primarul general, Adriean Videanu. El a promis o campanie de demolare a constructiilor ilegale din parcuri.
VINA, PASATA. Numai ca socoteala de la primarie nu se potriveste cu cea din Herastrau. Nu numai ca n-au fost demolate constructiile ilegale, dar si-au anuntat prezenta altele, chiar pe luciul apei. Noile locatii, cum este cea de la intrarea dinspre Pescarus, incalca orice regula, insa Virgil Carstea, directorul de la Lacuri si Parcuri din cadrul Primariei Capitalei, se plange ca mai mult de atat nu poate. "Am trimis somatii, domnisoara, n-am ce sa fac. Ma cheama la politie sa dau explicatii. Le vom demola atunci cand primarul general impreuna cu Consiliul General vor hotari acest lucru. De doi ani, de cand sunt director, eu am schimbat multe, domnisoara, am demolat patru terase. Am incercat sa repar ce au gresit altii. Nu pot sa iau de unul singur decizii. Din cele 40 de contracte pe care le am in Parcul Herastrau 15 au expirat, majoritatea fiind constructii pe wc-uri publice. Nu mai vreau sa le prelungesc contractele", ne-a spus Carstea.
Citește pe Antena3.ro
MALUL LACULUI, ZONA CU LIPICI
| |
|