x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parfumul - Frumosul sublimat in efemerul unei clipe

Parfumul - Frumosul sublimat in efemerul unei clipe

de Oana Vataselu    |    25 Feb 2007   •   00:00
Parfumul  - Frumosul sublimat in efemerul unei clipe

De-a lungul secolelor, parfumurile au atatat si au sedus simturile, castigand tot mai multi adepti, ajungand sa fascineze o lume intreaga.

Astazi, parfumul reprezinta ceva obligatoriu pentru oricine se doreste a fi sic. Magia mistica a parfumului incanta, ajungand astfel sa retinem acel miros o clipa sau… o viata. Mirosul ne poate transporta intr-o secunda la mii de kilometri distanta si inapoi in trecut, reinviind scene uitate...

Egiptenii au fost cei care au introdus parfumul in cultura lor, apoi chinezii, hindusii, israelitii, arabii si grecii. Parfumul s-a bucurat insa de succes in secolul al XVII-lea, mai ales in Franta. La curtea regala, parfumul nu era folosit numai pe piele, ci si pe mobila si haine.

In secolul al XVIII-lea s-a inventat apa de colonie care se amesteca in apa pentru baie si in vin, pentru inmiresmarea gurii.

Simt al memoriei si al dorintelor, cum spunea Rousseau, parfumul ajunge sa tradeze personalitatea unui individ. Fiecare parte a trupului face ca parfumul sa fie unic. Starile emotionale ii schimba tonul, chiar si ce mancam sau bem. Dar, odata ales parfumul, unde il aplicam ca sa captivam olfactiv? Daca ar fi sa urmam sfatul faimoasei Coco Chanel, parfumul se pulverizeaza in locurile unde dorim sa fim sarutati.

PIONIER. Ce loc mai bun decat Franta si-ar putea gasi o organizatie profesionala din industria parfumurilor? Recent, Societatea Franceza a Parfumierilor (SFP) a primit in randul specialistilor sai un roman. Octavian Sever Coifan a reusit sa rupa gura targului, fiind primul parfumier roman ce a pasit in lumea parfumierilor profesionisti. La 29 de ani, romanul a reusit sa se impuna nu numai ca parfumier, ci si ca scriitor. "Lucrarile mele, in special prima enciclopedie a parfumurilor in limba romana, se afla la loc de cinste in patrimoniul SFP, fond unic in lume, ce regrupeaza lucrarile dedicate parfumurilor si industriei de frumusete din ultimele sute de ani. Spre sfarsitul anului preconizez lansarea unei lucrari pe tema istoriei parfumurilor in tarile est-europene", ne-a declarat Coifan.

Lasa-te vrajit de miresme si porneste intr-o calatorie fascinanta. Uita de celelalte simturi, pentru a-l descoperi pe cel mai misterios si mai tacut, chintesenta a emotiilor, salas al amintirilor. Parfumul - legatura dintre cer si pamant - este deopotriva taina, dragoste, frumos" Octavian Sever Coifan "Parfumul. Mica enciclopedie"

Parfumul este o impresie fugitiva, dar studiul lui poate dura o viata: ore epuizante de deslusire a formulelor, de combinatii si reincercari de esente, multe piste false intr-un singur scop - dezlegarea tainei de constructie a unui mare parfum..." Octavian Sever Coifan "1.000 de parfumuri Universul parfumeriei"
×
Subiecte în articol: tentaţii parfumul