x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parintele cardiologiei

Parintele cardiologiei

18 Oct 2004   •   00:00

MARTIRII BISTURIULUI

Armata banateana a lui Esculap a aruncat in lupta nume mari.
TIBERIU KISS

La 30 decembrie 1944, in baza unui text de lege, semnat de Regele Mihai I al Romaniei, era infiintata Universitatea de Vest din Timisoara care, printre multe alte facultati, a cuprins-o si pe cea de "Medicina Umana". Doua saptamani mai tarziu, pe data de 17 ianuarie 1945, prin semnatura ministrului sanatatii de la acea vreme, dr. Dumitru Bagdazar, facultatea de medicina a devenit institutie de sine statatoare, transformandu-se, cu timpul, in Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara...

HALATELE ALBE. La ora actuala, toti "martirii bisturiului" au fost asezati la loc de cinste, pe holurile UMF Timisoara. Nume ca Pius Branzeu, Stefan Gavrilescu, Constantin Zosin, Iosif Bulbuca, Ana Aslan se afla zilnic pe buzele studentilor medicinisti. Si acestea sunt doar cateva nume! Cert e ca aceasta generatie de aur a UMF Timisoara a scos de pe bancile scolii alte mari personalitati ale lumii medicale, care sa le duca munca mai departe: Stefan Dragulescu, Constantin Luca, Gheorghe Gluhovschi, Ioan Romosan, Ioan Munteanu, Radu Cristodorescu, Hortensia Ionita, Constantin Caloghera...

CREATORUL CARDIOLOGIEI. Prof. dr. Stefan Gavrilescu este, fara nici cea mai mica urma de indoiala, initiatorul si creatorul cardiologiei timisorene moderne, prin organizarea unei clinici moderne, compartimentate modular. Astfel, s-a reusit practicarea, in mod curent, a cateterismului cardiac si a investigatiei angiografice, a electrostimularii tranzitorii si a testelor ergonomice. In cercetarea stiintifica, intr-o prima etapa, preocuparile parintelui cardiologiei banatene s-au indreptat spre patologia cardiaca, cu accent pe boala coronariana, hipertensiunea arteriala, explorarea hemodinamica. Au urmat, mai apoi, o serie de cercetari in domeniul diabetului zaharat, in ceea ce priveste depistarea bolii, tratamentul cu sulfamide hipoglicemiante si arteriopatia precoce a bolii coronariene.

REZULTATE. In cadrul activitatii de la Clinica de Cardiologie din Timisoara, profesorul Gavrilescu a obtinut o serie de rezultate notabile, care sunt mentionate, la ora actuala, intr-o serie de manuale de specialitate. Alaturi de dr. Constantin Sterian, parintele cardiologiei timisorene a realizat primul cateterism cardiac. A urmat, mai apoi, o alta premiera - o defibrilare electrica, cu un defibrilator original, inventie proprie. In 1972, prof. dr. Stefan Gavrilescu face prima inregistrare hisiana din Romania si prima electrostimulare externa, din nou, cu un aparat, marca proprie. Cinci ani mai tarziu, alaturi de dr. Constantin Luca si dr. Stefan Dragulescu, profesorul Gavrilescu realizeaza o noua premiera: primul implant de stimulator cardiac si prima explorare ecocardiografica.

In anul 1954, nefrologul Constanin Zosin a conceput si coordonat constructia primului aparat de hemodializa renala din Romania. Centrul de Hemodializa, infiintat ulterior, reprezinta finalitatea unei munci de pionierat si a unor aspiratii de decenii.

PIUS BRANZEU, CHIRURGUL DESAVARSIT

Toti "martirii bisturiului" au fost asezati la loc de cinste, pe holurile UMF Timisoara. Nume ca Pius Branzeu, Stefan Gavrilescu, Constantin Zosin, Iosif Bulbuca, Ana Aslan se afla pe buzele tuturor. Si acestea sunt doar cateva nume, deoarece generatia de aur a scos de pe bancile scolii alte mari personalitati ale lumii medicale, care sa le duca munca mai departe.

Unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat scoala de medicina timisoreana a fost, pe departe, prof. dr. Pius Branzeu. Personalitate stiintifica si medicala remarcabila, cunoscuta si apreciata, atat pe plan national, cat si international, dr. Branzeu a reusit, intr-un timp record, sa determine recunoasterea si impunerea clinicii chirurgicale timisorene. Scolit in Franta, la Strasbourg, in perioada 1928-1939, profesorul Pius Branzeu a reusit, gratie tezei sale de doctorat, sa obtina premiul "Louis Sencert", distinctie mult ravnita de medicii de pretutindeni, care se acorda o data la trei ani pentru cea mai buna lucrare de chirurgie. Pe parcursul activitatii sale profesionale, parintele chirurgiei banatene a devenit, rand pe rand, membru al Academiei de Stiinte Medicale (1969), membru emerit al Uniunii Medicale Balcanice (1976) si membru titular al Academiei Romane (1990).

Interesant este faptul ca, desi marea majoritate a lucrarilor sale stiintifice constituie cartea de capatai a studentilor medicinisti, profesorul Pius Branzeu a avut si alte pasiuni in afara de anatomia umana. In 1931, pe cand era student la Strasbourg, dr. Branzeu a avut o expozitie personala de pictura, intitulata "Tetes de patrons". Pe holurile facultatii de medicina franceze, chirurgul timisorean a expus portretele a 16 profesori, lucrate in laviu, in stilul "cubic analitic", o tehnica in voga, la vremea respectiva. In aceeasi perioada, profesorul Pius Branzeu a obtinut, la campionatul universitar de atletism din Franta, medalia de bronz la saltul in inaltime!

In alta ordine de idei, profesorul Constantin Zosin este cea mai marcanta figura din domeniul nefrologiei banatene. A devenit conferentiar, in anul 1948, la Clinica Medicala Terapeutica din Timisoara, institutie condusa de prof. Ana Aslan. In cei 40 de ani de activitate medicala, prin mainile dr. Zosin au trecut 35 de promotii de studenti.

Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)

Pionierii

Nu se moare de batranete, ci de boala

Adversarul lor a fost moartea

Doctori la cap

Copilaria pediatriei

Cavalerul condamnat de comunisti

Babes, parintele a 50 de microorganisme

Mostenirea uitata a familiei Minovici

Persecutatul

Parintele cardiologiei

Modele

Transplantatii

Inspiratii
×