x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parlamentul modifică legea protecției consumatorilor. Apare cazierul comercial, „lista neagră” pe care riscă să se regăsească, timp de trei ani, orice firmă

Parlamentul modifică legea protecției consumatorilor. Apare cazierul comercial, „lista neagră” pe care riscă să se regăsească, timp de trei ani, orice firmă

de Ion Alexandru    |    19 Dec 2022   •   08:00
Parlamentul modifică legea protecției consumatorilor. Apare cazierul comercial, „lista neagră” pe care riscă să se regăsească, timp de trei ani, orice firmă

Prin noul proiect de lege privind protecția consumatorilor, inițiat de 40 de senatori și deputați social-democrați, se urmărește „protejarea consumatorilor la achiziționarea de produse, astfel încât să nu le fie afectată viața, sănătatea sau interesele economice ale acestora”.

Conform parlamentarilor citați, actele normative din domeniul protecției consumatorilor prevăd un regim sancționator foarte mic, „fapt ce a demonstrat că operatorii economici nu sunt descurajați în a continua să eludeze prevederile legale și, mai grav, cu repercusiuni asupra consumatorilor”. În concret, proiectul de lege impune introducerea unor noi prevederi, cum ar fi cazierul comercial, abaterea repetată, uzura excesivă sau cifra de afaceri. 

Legea, care a trecut de Senatul României, la mijlocul săptămânii trecute, instituie, practic, o „listă neagră” pe care orice agent economic care nu respectă noile prevederi riscă să se afle pentru o perioadă de trei ani.

Spre exemplu, pentru încălcările în mod repetat ale drepturilor consumatorilor, operatorii economici sancționați pentru abaterile din domeniul protecției consumatorilor vor fi consemnați în cazierul comercial pentru o perioadă de trei ani de la întocmirea documentului de control. Doar anularea documentului de control de către o instanță de judecată poate conduce la radierea sancțiunii din cadrul cazierului comercial.

 

Noi interdicții și obligații

 

Astfel, pe lângă interzicerea comercializării de produse, bunuri imobile sau prestarea de servicii care pot pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor, se interzic și producerea, importul și comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute. Mai mult, se va interzice comerțul cu produse sau prestarea de servicii care nu îndeplinesc condițiile legale sau a căror proveniență nu este dovedită cu documente.

Se va interzice, prin acest act normativ, modificarea termenului de valabilitate sau a datei de minimă durabilitate înscrise pe produs, pe etichetă sau pe ambalaj ori a materiilor prime a căror durată de consum este depășită ori nu are elemente de etichetare. 

O prevedere nou introdusă este aceea conform căreia operatorii economici sunt obligați să acorde despăgubiri consumatorilor pentru pagubele suferite, pe baza documentelor doveditoare, dar și să răspundă reclamațiilor consumatorilor în maximum 15 zile de la primirea acestora. De altfel, legea prevede că operatorii economici trebuie să dețină un sediu pe teritoriul României, astfel încât să pună la dispoziția autorităților abilitate toate documentele necesare pentru acțiunile de control.

 

Concurs anual, finanțat de Guvern

 

Proiectul de act normativ mai propune, de asemenea, reglementarea unui concurs, sub denumirea de „Alege! Este dreptul tău!”. Mai exact, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, împreună cu Ministerul Educației, organizează și finanțează anual acest concurs național, pe teme de protecția consumatorilor.

Mai mult, finanțarea concursului este asigurată de ANPC și Ministerul Educației, în baza unui protocol de colaborare și se indexează anual. Cele două instituții guvernamentale pot, de asemenea, să încheie parteneriate și cu asociațiile de consumatori.

Un alt punct interesant introdus în lege este acela că acțiunile în justiție introduse de asociațiile de consumatori împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile și interesele legitime ale consumatorilor vor fi scutite de plata taxei de timbru. Iar Parchetul va putea interveni în acțiunile civile introduse, în care sunt implicate interesele consumatorilor.

 

Proiectul exceptează pagubele generate de accidentele nucleare

 

În lege se mai reglementează faptul că produsele periculoase, falsificate sau contrafăcute vor fi confiscate și urmează să fie distruse ori valorificate în baza OUG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, prin lege, în proprietatea privată a statului, sau ale OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

De asemenea, veniturile încasate ilicit de către operatorii economici ca urmare a comercializării acestor produse se preiau automat la bugetul de stat, prin acțiune a organelor abilitate ale Ministerului Finanțelor.

În final, proiectul stipulează că prevederile prezentei legi nu se aplică pagubelor generate de produsele puse în circulație anterior datei intrării în vigoare a acesteia, dar nici pagubelor rezultate din… accidente nucleare.

 

Camera Deputaților trebuie să dea votul final în februarie 2023


Banca Națională a României nu a avizat acest proiect de lege, propunând, în principal excluderea din actul normativ a serviciilor financiare prestate de instituțiile aflate sub monitorizarea sau supravegherea BNR.

La rândul său, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că această propunere legislativă nu poate fi adoptată în forma propusă, deoarece prezintă „deficiențe majore, care ar putea genera dificultăți semnificative de aplicare”. Consiliul Concurenței nu este nici el de acord cu proiectul, în special cu prevederea conform căreia se instituie pentru operatorii economici obligația de a deține un sediu pe teritoriul României, deoarece „reprezintă o limitare a dreptului de a presta servicii în conformitate cu Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”.

Consiliul Economic și Social (CES) a avizat favorabil proiectul de lege, cu observații. Identic a procedat și Consiliul Legislativ.

În data de 14 decembrie, Comisia Juridică a Senatului a transmis Plenului un raport favorabil, cu amendamente, iar în aceeași zi, legea a fost supusă la vot. Din cei 95 de senatori prezenți, 73 au votat pentru adoptarea legii. Doar doi parlamentari au votat împotrivă, iar alți 20 (din care 19 de la USR) s-au abținut de la vot.

Camera Deputaților este for decizional, iar Comisia pentru Industrii și Servicii are termen să depună raportul final până în data de 6 februarie 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×