De Pastile acesta, romanii nu si-au mai facut traditionalele stocuri de alimente. Cu toate acestea, am reusit sa cheltuim aproape 197 milioane de euro pe mancare, bautura si dulciuri. Transportul catre casele parintesti si locatiile de vacanta, precum si sejururile au ridicat la 208 milioane de euro
afacerea Pastilor.
Anul acesta, Pastile nu a fost o afacere spectaculoasa. "Din ce am vorbit cu producatorii, vanzarile au fost sub asteptari la preparatele din carne, lapte sau branza. Chiar si vanzarile de carne de miel au fost mai slabe decat anul trecut", a declarat Sorin Minea, presedintele
ROMALIMENTA. El spune ca 2006 este un an atipic, dominat de invazia pietei negre si de scaderea puterii de cumparare. "Venim dupa o iarna relativ grea, cu facturi mari la intretinere si tarife majorate la electricitate, gaze si combustibil, care umfla preturile si diminueaza puterea de cumparare a populatiei. Nu cred ca a scazut efectiv consumul, dar multi s-au indreptat probabil catre produsele mai ieftine provenite de pe piata neagra", a apreciat Minea.
MIEL SI PUI. Producatorii din domeniu au scos la vanzare in preajma Sarbatorilor de Pasti circa trei milioane de miei. Cum un miel are in jur de 8 kilograme, la un pret mediu de vanzare de 150.000 de lei vechi kilogramul, putem aprecia ca mieii pascali ne-au scos din buzunar peste 100 milioane de euro.
Producatorii de carne de pasare nu au inregistrat nici ei cresteri spectaculoase ale vanzarilor. "S-a schimbat comportamentul de consum. Daca inainte, oamenii faceau stocuri in perioada Sarbatorilor, acum isi acopera doar consumul zilnic pentru ca se pot duce la magazin si pot cumpara ce, cat si cand vor", considera Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, a estimat ca in Saptamana Mare s-au vandut circa 3.500 de tone de carne de pasare. Tinand cont ca un pui congelat are 1-2 kilograme si se vinde la un pret mediu de 50.000-60.000 de lei, putem aprecia ca friptura de pasare ne-a costat circa 3 milioane de euro.
OUA. La oua, cerea a fost insa mare, vanzarile avicolelor crescand in Saptamana Patimilor cu 40%-50% comparativ cu o saptamana obisnuita. Dar cum si oferta a fost foarte mare, producatorii au fost nevoiti sa lase la pret, a spus Gheorghe Antochi. Insa ieftinirea oualor la poarta fermei nu s-a resimtit la consumatorul final, pretul din magazin fiind tot de vreo 3.000 de lei vechi bucata. Cum piata oualor pascale este evaluata la 45 milioane de bucati, putem aprecia ca romanii au mai cheltuit alte circa 3,85 milioane de euro.
PAINE. O persoana consuma, in medie, o paine de 300 de grame zilnic, adica in cele trei zile consumul se ridica la circa 65 milioane de paini. La un pret mediu de 6.000 de lei vechi, rezulta ca dam vreo 11 milioane de euro pe paine.
BAUTURA. Vanzarile de licoare bahica au crescut cu 30%-40%. "Sunt preferate vinurile rosii, consumul acestora crescand de doua ori mai mult decat intr-o luna normala", a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului. In luna cu Pastile, in Romania se consuma ceva mai mult de 10 milioane de sticle de vin de 75 de mililitri. La un pret mediu de 100.000 de lei vechi sticla, rezulta ca pe vin s-au dus alte 28 de milioane de euro.
Dar au fost destui care au "amestecat" vinul cu bere. "S-au consumat cam 1,3 milioane de litri de bere", ne-a precizat Vifor Versescu, reprezentantul micilor berari din Romania. Daca tinem cont de faptul ca aproximativ 60% din bere a fost bauta acasa, preferat fiind PET-ul, si luam in calcul un pret mediu de 30.000 de lei vechi pe litru, putem aprecia ca am cheltuit peste un milion de euro pe "gulerata".
BENZINA. Fuga de acasa a romanilor a pompat in vistieria benzinariilor aproape 300 de miliarde de lei vechi, potrivit estimarilor analistilor, cu aproximativ 5,5% mai mult decat anul trecut. Datorita aprecierii leului, cresterea in euro a vanzarilor de carburanti a fost de 10%, pana la 8,6 milioane euro.
DULCIURI: 50 DE MILIOANE DE EURO
|
Veniturile producatorilor de cozonaci au depasit anul acesta 41 de milioane de euro. "Producatorii romani au scos pe piata anul acesta 18 milioane de cozonaci", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie si Produse Fainoase - Rompan. Greutatea medie a unui cozonac este de 600 de grame, iar pretul mediu este de 8 lei. Mai mult, vanzarile la ciocolata (foto) au fost de trei ori mai mari decat anul trecut, per total estimandu-se a ajunge la circa 9 milioane de euro.
|
Vacante de 3 milioane de euro
Mai bine de 1,5 de euro au cheltuit romanii pentru vacantele de Pasti in strainatate, in timp ce la pensiunile rurale au dat peste un milion de euro. Daca ii socotim si pe cei care au optat pentru vacantele la mare sau in statiunile balneare, cheltuielile romanilor depasesc trei milioane de euro.
"De Pasti, pentru destinatiile externe, estimarile arata o crestere de circa 30%-40% fata de anul trecut", a declarat Traian Badulescu, consilier de presa al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.
Peste 5.000 de romani si-au petrecut vacanta de Pasti in strainatate, cele mai cautate locuri fiind Grecia, Spania, Turcia, Bulgaria. "In Insula Rhodos au plecat 280 de turisti cu cele doua curse charter. In Cipru si-au perecut sarbatorile 200 de romani, si tot atati au plecat in Malta", ne-a declarat Ciprian Enea, consultant marketing & PR in domeniul turismului. Agentiile au organizat doua curse charter pentru Egipt, care au transportat circa 280 de turisti romani. "La Ierusalim au plecat 100 de persoane, spre Creta a fost un charter cu 140 de locuri, iar in Turcia au calatorit cam 200 de persoane de sarbatori", a mai spus Ciprina Enea. Circa 30 de autocare au transportat turisti catre Grecia, ceea ce inseamna ca in jur de 1.500 de tursti si-au petrecut Pastile in aceasta tara.
Turistii care au ales Paralia Katerini (Grecia) au platit in medie circa 150 de euro pentru patru zile cu mic dejun, astfel ca romanii au cheltuit aici peste 250.000 de euro. Pentru Creta, la un pret mediu al sejurului de 400 de euro cu cinci nopti de cazare, chletuielile turistilor au depasit 55.000 de euro. Cei 200 de turisti care au optat pentru o vacanta in Cipru au scos din buzunar aproape 100.000 de euro. In total, cheltuielile romanilor care au petrecut sarbatorile in strainatate depasesc 1,5 milioane de euro.
Sarbatori traditionale
Pensiunile rurale au ocupat locul fruntas in topul preferintelor turistilor care au ramas in tara de Pasti. "Cele mai cautate zone au fost Bran-Moeciu, unde am avut un grad mediu de ocupare de 80%, Neamt, Suceava, Sibiu si nordul Olteniei. Am avut cereri si pentru Delta Dunarii", ne-a declarat Marilena Stoian, presedintele ANTREC. Pentru trei nopti de cazare intr-o pensiune din Maramures turistii au platit circa 250 de lei noi, in timp ce in Bran-Moeciu tarifele au oscilat intre 65 si 210 lei noi/noapte. Pentru pensiune completa turistii au mai dat 60 de lei pe zi. La un tarif mediu de 400 de lei noi pentru un sejur de trei zile, cei circa 10.000 de turisti care au petrecut Pastile la pensiuni au cheltuit peste un milion de euro. (
Iohanna Onaca Purdea)