x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pe ultima suta de metri - Elevii care termina clasa a VIII-a incheie scoala maine

Pe ultima suta de metri - Elevii care termina clasa a VIII-a incheie scoala maine

de Eugenia Mihalcea    |    08 Iun 2006   •   00:00
Pe ultima suta de metri - Elevii care termina clasa a VIII-a incheie scoala maine
INVATAMANT
Elevii care termina maine scoala au mai putin de doua saptamani pana la testele nationale. Subiectele vor avea dificultate medie, ca la simulare. Pentru cei aproape 250.000 de absolventi de clasa a VIII-a vor exista locuri in licee si scoli de arte si meserii.

O noutate anul acesta este ca, in cazul testelor nationale - daca se contesta note cuprinse intre 4,50 si 4,99, nota finala va fi cea obtinuta in urma recorectarii, chiar daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,5 puncte. De exemplu, daca nota initiala contestata a fost 4,80 si dupa recorectare lucrarea a obtinut 5,12 - nota finala va fi 5,12. Pana acum era considerata nota finala cea de dupa recorectare numai daca exista o diferenta de cel putin 0,50 fata de nota initiala. "Este o prevedere in favoarea copilului", dupa cum spune Liliana Preoteasa, director general al Directiei Invatamant Preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei.

MODIFICARI. De asemenea, daca la comisia de contestatii se constata intre nota initiala si nota de la contestatii o diferenta mai mare de 1,5 puncte, comisia va desemna o a treia comisie, compusa din doi corectori, iar nota finala va fi media notelor celor doi corectori din a treia comisie.

Peste 238.000 de elevi care termina clasa a VIII-a s-au inscris pentru sustinerea testelor nationale. Ei vor termina scoala maine, 9 iunie. Cei mai multi candidati la testele nationale - 16.593 sunt din Bucuresti si vor sustine probele in 57 de centre de testare, iar lucrarile vor fi evaluate in 19 centre. Pentru examenul din acest an, Ministerul Educatiei a aprobat, la nivel national, 1.043 centre de testare si 205 centre de evaluare.

FARA PROTOCOL. Pentru ca in fiecare an, elevii, dar mai ales mass-media acuza ca se strang bani pentru protocol, pentru imbunarea profesorilor supraveghetori, Ministerul Educatiei aminteste inca o data ca se interzice cu desavarsire orice forma de protocol sau strangeri de fonduri. Mai mult, directorii institutiilor de invatamant au avut obligatia ca pe tot parcursul anului sa faca instruiri in acest sens.

Comisiile judetene de testare nationala trebuie sa ia toate masurile ca in toate centrele de examen sau evaluare sa se poata servi - contra cost - masa.

REGULI
Accesul elevilor in sali de examen este permis pe baza buletinului sau a cartii de identitate, a certificatului de nastere, in cazul in care candidatul nu are buletin de identitate si a legitimatiei de testare. Candidatii trebuie sa se prezinte in clase cel tarziu cu o jumatate de ora inaintea inceperii fiecarui test. Chiar si cei mai uituci au o sansa. In cazuri exceptionale, comisia de testare poate accepta in sala candidati care nu au documentele mentionate mai sus, cu conditia ca acestia sa fie recunoscuti de un cadru didactic sau de doi candidati si sub rezerva prezentarii documentelor pana a doua zi. In caz contrar, lucrarea candidatului va fi anulata si candidatul va fi eliminat. Ca si in anii anteriori, se interzice intrarea in sali cu manuale scolare, materiale scrise sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare cu exteriorul. Candidatii nu au voie in salile de examen cu telefoanele mobile sau alte gadgeturi.

MATERII
Elevii care termina clasa a VIII-a vor sutine examene la trei discipline:
  • a) Limba si literatura romana - test scris, din materia claselor a V-a - a VIII-a, conform programei de testare publiate la inceputul anului scolar;
  • b) Matematica - test scris, din materia claselor a V-a - a VIII-a, conform programei de testare publicate la inceputul anului scolar;
  • c) Istoria romanilor sau Geografia Romaniei (la alegere) - test scris, din materia clasei a VIII-a, conform programei de testare.

    Elevii care apartin minoritatilor nationale si care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna vor sustine si un test la Limba si literatura materna.
  • CALENDARUL EXAMENELOR
  • 15-26 mai 2006 / Inscrierea candidatilor
  • 9 iunie 2006 / Incheierea cursurilor pentru elevii claselor a VIII-a
  • 19 iunie 2006 / Limba si literatura romana - test scris
  • 20 iunie 2006 / Limba si literatura materna - test scris
  • 21 iunie 2006 / Matematica - test scris
  • 22 iunie 2006 / Istoria romanilor sau Geografia Romaniei - test scris
  • 25 iunie 2006 / Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00-20:00)
  • 26-28 iunie 2006 / Rezolvarea contestatiilor
  • 29 iunie 2006 / Afisarea rezultatelor finale (pana la ora 16:00)
  • 4 ore pentru contestatii

    ASTEPTARE. Pana la testare, elevii de-a opta se ocupa cu baluri de absolvire si oracole
    In cazul in care elevii considera ca au luat o nota prea mica fata de cele scrise in lucrare, pot depune contestatie. Ca si anul trecut, contestatiile se depun in aceeasi zi in care se afiseaza rezultatele, copiii si parintii avand la dispozitie numai patru ore pentru acest lucru. Eventualele contestatii cu privire la rezultatele testelor nationale se depun in ziua prevazuta de calendarul de desfasurare a testelor, respectiv 25 iunie, intre orele 16:00 si 20:00. Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50 si 4,99 sau o nota pana in 9,50, inclusiv, si care sunt contestate, nota definitiva este nota acordata de comisia de contestatii.

    Pentru lucrarile contestate care au primit alte note decat cele mentionate mai sus, nota acordata initial se modifica, prin crestere sau prin descrestere, daca intre nota initiala si nota acordata de comisia de contestatii se va constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,50 puncte, nota initiala ramane neschimbata.

    SUBIECTELE VOR FI MEDII
    Candidatii la testele nationale din aceasta vara trebuie sa stie ca subiectele la materiile la care se dau examene vor avea o dificultate medie, comparativa cu cea a testarilor sustinute la simularea din primavara, dupa cum sustine Adrian Stoica (foto), directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare. "Un copil care a invatat, dar nu prea mult, poate obtine nota 5", spune Adrian Stoica. Subiectele vor fi mixte, adica tip grila la Istorie, Geografie sau detaliate, cum ar fi o compunere, un eseu la disciplinele amintite mai sus, rezolvarea unei probleme la Matematica. In ceea ce priveste Limba si literatura romana, aici subiectele vor fi detaliate. Un lucru in avantajul copiilor in acest an este ca baremele sunt foarte detaliate, astfel incat, pentru orice rezolvare - chiar si partiala, sa se poata acorda un numar de puncte. Pentru mai multe detalii, cei interesati pot vizita site-ul subiecte.edu.ro.
    ×