x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pensia specială, transformată în pensie superspecială pentru judecătorii CCR, procurorul general și capii DNA sau DIICOT 

Pensia specială, transformată în pensie superspecială pentru judecătorii CCR, procurorul general și capii DNA sau DIICOT 

de Ion Alexandru43    |    27 Dec 2022   •   07:15
Pensia specială, transformată în pensie superspecială pentru judecătorii CCR, procurorul general și capii DNA sau DIICOT 

Fost judecător și ex-membru al CSM, avocatul Adrian Toni Neacșu analizează proiectul de lege inițiat de Guvern și aflat în dezbatere publică privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și susține că noile prevederi „corup pe față judecătorii de la CCR, cărora le oferă privilegii care miros a «mită»”.

De altfel, nu doar în ceea ce-i privește pe judecătorii de la CCR, care, anterior, au avut cariere de judecători sau de procurori ar fi avantajați de această inițiativă legislativă, ci și șefii instanței supreme sau șefii marilor parchete. Asta, deoarece, după un mandat de trei ani, indiferent de vârstă, ei ar putea beneficia de o pensie superspecială, la care alți magistrați ar putea accede abia după o vechime de 25 de ani în câmpul muncii. Legea a primit deja avizul favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii.

 

În forma publicată de Ministerul Muncii a proiectului de lege privind pensiile speciale se prevede recalcularea, în sensul reducerii la salariul în plată, a tuturor pensiilor magistraților aflate în plată.

Acest proiect este afișat și acum pe site-ul Ministerului Muncii și a fost și trimis la CSM spre avizare în această formă. Avocatul Adrian Toni Neacșu prezintă, pe contul său de socializare, un facsimil, cu textul inițial (VEZI FACSIMIL 1), conform căruia „în termen de șase luni de la intrarea în  vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu ale magistraților, aflate în plată, se recalculează prin aplicarea formulei de calcul prevăzute la articolul 211 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, considerându-se a fi îndeplinite condițiile de acordare a pensiei de serviciu și ținând cont de vechimea în magistratură utilizată la stabilirea sau, după caz, ultima recalculare a drepturilor de pensie”.

„După ce proiectul a ajuns la CSM, în acesta s-a strecurat o modificare pe sub masă (VEZI FACSIMIL 2), în sensul că se exceptează de la recalculare și diminuare pensiile de serviciu ale judecătorilor CCR! Mită legislativă (cu reflectare patrimonială directă în conturile lor) oferită pe față judecătorilor CCR. În baza acestei modificări nu se recalculează nici pensiile foștilor judecători CCR aflate în plată (de 6.000-7.000 euro lunar), dar probabil nici pensiile de magistrat ale actualilor judecători CCR, pensie pe care aceștia o cumulează cu salariul de la CCR. Sunt în situația asta judecătorii Livia Stanciu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan și Bogdan Licu”, mai arată Adrian Toni Neacșu.


Cadou de proporții făcut șefilor marilor parchete

 

Aceasta nu este singura prevedere din noul proiect de lege care arată suspect, din punctul de vedere al juristului citat. Spre exemplu, alineatul 1 al articolului 211 din Statutul judecătorilor și procurorilor urmează să fie modificat, în sensul că „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la ÎCCJ și CCR şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de
serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării, actualizate la această dată prin raportarea la valoarea veniturilor cuvenite unui judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. Stabilirea bazei de calcul în condițiile prezentului alineat se face la cererea beneficiarului dreptului de pensie, depusă la angajator”.

Ei bine, inițiatorul introduce un nou alineat, 1 indice 1, prin care „președintele ÎCCJ, procurorul general al PÎCCJ, procurorul-șef al DNA, procurorul-șef al DIICOT, precum și membrii aleși ai CSM pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alineatul 1”.

 

O altă schimbare care, dacă era în vigoare, ar fi scos-o pe Kovesi la pensie la 36 de ani

 

Adrian Toni Neacșu susține că acest proiect de lege „are un parfum greu de mită directă acordată puternicilor din sistemul judiciar”, pentru că „instituie o nouă pensie specială, de o absurditate vecină cu nesimțirea”. „Conducătorii de la vârful sistemului judiciar, adică președintele ÎCCJ, procurorul general al României, procurorii șefi ai DNA și DIICOT și membrii Consiliului Superior al Magistraturii, beneficiază direct de o pensie superspecială la sfârșitul mandatului. Specialii specialilor! Mandatele de conducere în sistemul judiciar sunt de numai 3 ani, în timp ce cel de membru CSM este de 6 ani. Deci după numai 3 ani sau 6 ani de șefie, indiferent de vârstă sau vechime în profesie, un fost conducător la vârf al parchetelor sau membru CSM poate ieși direct cu pensia superspecială, pe care ceilalți judecători sau procurori o pot dobândi numai după cel puțin 25 de ani vechime numai în aceste funcții, creată anume pentru ei. Privilegiu cu aromă de mită și răsplată pentru docilitate și complicitate. 

Dacă această lege ar fi fost în vigoare, Laura Codruța Kovesi putea ieși la pensie la 36 de ani cu o vechime de procuror de numai 14 ani, iar pe viitor vom avea un membru CSM care va ieși la pensia superspecială la 42 de ani, după numai 13 ani de vechime ca judecător, din care 6 ani ca membru CSM (Alin Vasile Ene, reprezentant al judecătoriilor în CSM-ul 2023-2029)”, conchide fostul judecător Neacșu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pensie superspeciala judecători