x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pentru 2.000 de lei

Pentru 2.000 de lei

01 Dec 2005   •   00:00
Pentru 2.000 de lei

In ziua de 10 august 1970, intr-un lan de porumb situat in apropierea drumului ce duce la mina Ruschita, din marginea satului Voislova, comuna Zavoi, Caras Severin, a fost descoperit cadavrul unui barbat de aproximativ 25-30 de ani, fara acte de identitate asupra sa. Fusese ucis prin sugrumare...

IDENTIFICAREA CADAVRULUI. Omorul avusese loc cu doua zile in urma, victima avand o imbibatie alcoolica in sange de 1,55 grame la mie. Langa cadavru s-a gasit un portmoneu in care se aflau doua bilete de tren Deva-Voislova, o fotografie din timpul satisfacerii stagiului militar si o chitanta de plata a sumei de 45 lei pe numele de Pop Iosif, contravaloarea unui consult medico-legal. Biletele de tren fusesera eliberate cu doua zile in urma, ceea ce corespundea cu data savarsirii crimei. Mai mult, se putea presupune ca victima calatorise pana acolo impreuna cu ucigasul, cu care consumase alcool.

Intrucat primul pas in ancheta consta in identificarea cadavrului, s-a exploatat chitanta, pe care, din cauza ploilor, se puteau descifra doar ultimele litere "... oara". Stampila era complet stearsa. Orasele in care existau servicii medico-legale si aveau o asemenea terminatie puteau fi Timisoara, Sighisoara sau Hunedoara. Si, intr-adevar, intuitia politistilor a fost perfecta, stabilindu-se ca Pop Iosif, in urma cu sase luni, isi scosese un asemenea certificat de la Serviciul medico-legal Hunedoara, pentru motivul ca fusese batut de cei trei frati ai sotiei, domiciliata in localitatea Pricaz, Hunedoara.

PRIN TUNELUL TIMPULUI. Odata identificata victima, s-au inceput investigatii intense in jurul ei. Avea sotie, insa o parasise in urma cu sase luni, in urma unui scandal avut cu fratii acesteia. Fiind verificati, cei trei frati nu aveau nici un fel de lagatura cu omorul. Acestia isi batusera cumnatul fiindca nu era un om serios care sa-si vada de casa, toti banii cheltuindu-i numai pe bautura.

Dupa ce isi parasise nevasta, Pop Iosif fusese angajat la doua intreprinderi din orasul Deva, la Combinatul siderurgic Hunedoara, iar ultima data ca zilier la ferma de stat numarul 4 Barcea, de langa Hunedoara.

De la aceasta ferma isi facuse lichidarea in ziua de 8 august 1970, plecand cu un tanar, pe nume Todea Gheorghe. Acest Todea fusese angajat la ferma numai o zi, astfel ca nu i se cunosteau restul datelor de stare civila. Individul era in varsta de circa 30 de ani, vorbea un accent moldovenesc si afirmase ca este de prin partile Dorohoiului.

URMARIRE
Era limpede acum ca asasinul lui Pop Iosif nu era altul decat Todea Gheorghe. Ei plecasera impreuna, la sugestia criminalului, sa se angajeze la mina Ruschita, pe drum victima fiind ucisa si jefuita. Datele cunoscute despre asasin au fost comunicate Directiei Evidenta Populatiei din I.G.P., care le-a trimis politistilor de la Caras Severin un tabel cu 112 persoane ce purtau numele si prenumele de Todea Gheorghe. In verificarile ce au urmat, s-a acordat prioritate celor domiciliati in jurul orasului Dorohoi. Asa s-a ajuns sa se cunoasca toate datele asasinului. El domicilia in comuna Dersca, judetul Botosani si era nascut in localitatea Pischia, judetul Timis. Era disparut de la domiciliu de un an de zile, abandonandu-si sotia si un copil care nu stiau nimic de el. Ucigasul a fost dat in urmarire generala, fiind prins in luna martie 1971, in Gara de Nord, de politistii de la T.F. El a recunoscut crima, marturisind ca l-a omorat pe Pop Iosif pentru a-l jefui de 2.000 de lei, pe care acesta reusise sa-i stranga. A fost judecat si condamnat la 19 ani de inchisoare.
×
Subiecte în articol: crime pasionale pop iosif