Invitati de foarte sufletistii Ioan Toma si Nicolae Pastarnac, oprim la Prejmer, langa Brasov, sa ne tragem putin sufletul si sa gustam ceva. De mult n-am mai fost in tara, numai noi, cei trei barbati Paunescu (tataie, tata si eu), cum se intampla in acest aprilie. Poate si miracolul revenirii la viata normala, pe care l-a trait bunicul meu, dupa regimul naturist al lui Valeriu Popa, ne-a marit sensibilitatea si ne-a avertizat ca nu trebuie sa ratam nici o sansa de a ne bucura ca suntem vii. Zilele trecute - in Oltenia natala, astazi - in Ardeal.
Se spune ca orice roman se pricepe la fotbal si la agricultura. Prin urmare, pe aceste subiecte se dezvolta discutia cu domnii Toma si Pastarnac, care chiar cu agricultura se ocupa. E domeniul in care "minciuna a ajuns politica de stat', iar "raportarile false constituie o permanenta a fiecarei campanii agricole'. De la recolte pana la pierderi, de la consumuri pana la situatia bazei materiale, specialistii din agricultura sunt obligati sa isi tina, pe de o parte, evidente stricte, bazate pe realitate, dar sa comunice, in acelasi timp, la varful politic, cifre ameliorate, care sa ne plaseze favorabil, in statisticile internationale.
Saracia s-a extins galopant si asupra Brasovului, mai cu seama de cand seceta chinuie regiunea. Apa nu mai e aproape deloc in oras, mancarea s-a imputinat, nu se mai poate realiza planul in industrie si mai ales in agricultura. In rest, numai vesti bune. Pastravaria unde ne aflam e in paragina. Nu se mai da nimic pentru intretinere si dezvoltare, desi dezastrul inainteaza constant. Gazdele noastre subliniaza ce mare diferenta este, in agricultura, sa te numesti Lica sau sa te numesti Licu. Apoi, un adevarat buletin de stiri despre: destituirea tovarasului Leonard de la Iasi; nevalorificarea uriasului potential pe care il reprezinta Valeriu Popa pentru posibila stare de sanatate naturista a populatiei Romaniei; plecarea masiva a sasilor din Romania; figura aparte a lui Stefan Andrei, distins om politic si adevarat prieten, in oceanul de microorganisme politice, aflate in functie.
Domnul Toma a fost sportiv de performanta si a concurat la Olimpiada de la Helsinki, in 1952, pe acelasi stadion unde trudea si celebrul atlet Paavo Nurmi.
"Descantec de piaza rea'
Domnul Pastarnac tocmai a citit, zilele trecute, poezia lui A.P., "Descantec de piaza rea'. Il roaga pe autor sa explice cum de a avut curajul sa o scrie si sa o publice. E vorba de foarte transparenta critica la pecinginea ultimelor decenii, care e contraselectia valorilor. A.P. raspunde cu o idee prezenta si in poezie, si anume ca traim vremea absurda in care iepurii fac dosare de pensionare tigrilor. Despre curajul de a scrie si a propune spre publicare astfel de poeme nu e prea mult de comentat, pentru ca autorul poate scrie, la urma urmei, orice si poate sa ramana izolat cu toata indrazneala sa. Curajul se releva atunci cand el ajunge la public. Deja vorbim de curajul editorului sau al celui care da acordul de tiparire. Poezia "Descantec de piaza-rea' a aparut la Editura "Albatros', condusa de Mircea Santimbreanu, in volumul "Manifest pentru sanatatea pamantului', din 1980, si a fost retiparita in antologia "Totusi iubirea', din 1983, cand pentru acest text si pentru atatea altele si-a asumat raspunderea intelectualul de anvergura, aflat atunci in conducerea Consiliului Culturii, Ion Traian stefanescu.
Complexul agrozootehnic de la Prejmer e intre primele trei din tara, ca anvergura economica, impreuna cu Insula Mare a Brailei si cu Combinatul de 1 milion de porci din judetul Timis. Pe la bucatarie, bucatarul Pop Sandu incearca sa-l traga de limba pe soferul nostru Gica: "Cu cat te plateste Paunescu?...Ce e cu cartea nou-aparuta, «Lacrimi amare»?'. Gica face, mai intai, corectura: "Nici o lacrima amara, mestere, ci «Locuri comune»!' (asa citise de departe omul titlul cartii). Abia apoi se declara "sofer voluntar' pe masina lui A.P.
Citește pe Antena3.ro