x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Peripetii cu stampile

Peripetii cu stampile

07 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT

O stampila de vot a adus un presedinte de sectie de votare dintr-o localitate aradeana aproape de lesin. Incidentul a avut loc din cauza cauciucului prost lipit.
CAMELIA IONESCU, GABRIELA ANTONIU

Primul incident semnalat in judetul Arad la deschiderea urnelor s-a petrecut in localitatea Ususau, unde presedintelui unei sectii de votare i s-a facut rau dupa ce a pierdut stampila de vot, singura pe care o avea, informeaza Mediafax. La deschiderea sectiei, ieri dimineata, femeia a observat ca stampila de vot nu are si cauciucul, care s-a desprins de manerul din lemn. Ea a alertat imediat Biroul Electoral Judetean, fiind speriata ca nu va putea sa mai deschida sectia de vot. "I s-a facut rau, s-a speriat foarte tare. Evident, si noi ne-am alarmat, pentru ca nu exista stampila de rezerva. Din fericire, dupa putin timp a revenit cu un telefon, spunand ca a gasit partea din cauiuc in poseta ei. Singura rezolvare in cazul in care nu mai gasea stampila era sa comand de urgenta realizarea unui nou exemplar", a declarat pentru Mediafax judecatorul Stefan Lucaciuc, presedintele BEJ Arad. Femeia, care era aproape de lesin, si-a revenit in cele din urma, fiind calmata de localnici.

Aruncata in foc

Tot o stampila a pus pe jar si membrii unei sectii de votare din localitatea Horea din Muntii Apuseni. Stampila de control a fost aruncata in foc de un membru al Biroului Electoral din sectia respectiva, informeaza Rompres. Potrivit loctiitorului presedintelui Biroului Electoral Judetean Alba, Nicolae Pacurar, stampila ar fi fost aruncata in foc din greseala. Astfel, in jurul orei 7:30, dupa ce buletinele de vot au fost marcate cu stampila de control, "din neatentie, aceasta a fost invelita intr-o hartie si aruncata in soba impreuna cu alte hartii". Membrii BEJ Alba au decis ca procesele-verbale sa fie marcate cu stampila de control a circumscriptiei electorale din Horea. Totodata, la postul de Politie din Horea a fost depusa o plangere, urmand a se cerceta daca stampila respectiva a fost aruncata in foc cu intentie sau din neatentie.

Calitatea tusului

Daca nu e de vina stampila, atunci e tusul. Astfel, BEJ Bacau a admis o contestatie a filialei locale a PNL referitoare la calitatea tusului pentru stampilele de vot, liberalii reclamand faptul ca stampilele sunt vizibile prin filele buletinului. In aceste conditii, BEJ Bacau a decis schimbarea tusului pentru stampilele sectiilor de votare. Ulterior, PSD a contestat hotararea BEJ Bacau, in sensul mentinerii tusului initial. Astfel, contestatia PSD Bacau va fi solutionata de Biroul Electoral Central. De asemenea, in comuna Filipeni, presedintele circumscriptiei electorale a folosit tusul din campania trecuta, care este de culoare albastra.

Sectii in pericol de a fi inchise

Sectiile de votare din municipiul Alba Iulia au fost pe punctul de a fi inchise temporar, deoarece cabinele de vot nu erau inchise, asa cum prevede Legea pentru alegerea administratiei publice locale, transmite corespondentul Rompres. Toate cele 46 de sectii de votare din Alba Iulia nu aveau cabine inchise, astfel incat nu exista garantarea faptului ca procedura de vot se desfasura in mod secret. Dupa ce un alegator a reclamat acest fapt, presedintii sectiilor de votare au primit indicatii de a lua masurile necesare pentru remedierea acestei situatii. Astfel ca cele aproximativ 200 de cabine de vot au fost "acoperite" cu ceea ce s-a gasit la indemana: fete de masa sau perdele.

De prin tara adunate

ALBA. PSD a reclamat la biroul electoral ca in Blaj, doua persoane au impartit sambata pachete cu un litru de ulei, un pachet de tigari, cafea si salam si i-ar fi indemnat pe localnici sa voteze PD. IJP Alba a confirmat declansarea cercetarilor.

ARAD. La Chisinau Cris, membrii PD si ai PSD s-au luat la bataie dupa ce primii au aflat ca fetele candidatului PSD incita localnicii sa voteze cu tatal lor intr-un bar din preajma sectiei de votare.

BUCURESTI. La Sectia 818, o masina a Partidei Rromilor a "descarcat" un numar de alegatori care au fost adusi de acasa si care purtau insemnele acestui partid. In Sectia de votare 555, unui alegator i-au fost inmanate 5 buletine de vot, 2 fiind pentru functia de primar de sector. In multe sectii s-a votat si cu cartea de alegator (555, 818, 825 si 828). In Sectia 136, urnele din 4 sectii au fost sigilate prost.

BOTOSANI. O sectie de votare din judetul Botosani a fost inchisa duminica dimineata, pentru o jumatate de ora, pentru renumararea buletinelor de vot, dupa ce un membru al Biroului sectiei de votare a apreciat ca numarul acestora este mai mic decat cel initial. Totodata, jandarmii botosaneni au fost nevoiti sa intervina ieri pentru sistarea vanzarilor de bauturi alcoolice la mai multe baruri care functionau la mai putin de 500 de metri de sectiile de votare.

BRASOV. In comuna Harman, unul dintre membrii Sectiei 2 este ruda cu unul dintre candidati. Observatorii Pro Democratia au mai semnalat in judet panouri publicitare in fata sectiilor de votare, in doua dintre sectii (86 si 87) fiind distribuiti chiar in interiorul lor fluturasi cu pesedistul Seche. Pe lista permanenta figureaza si alegatori plecati din tara de opt ani.

CARAS-SEVERIN. In Circumscriptia electorala 6 - Moldova Noua, toti cei zece presedinti ai sectiilor de votare au luat stampila de control acasa. In cursul serii, la ora 21:00, candidatul PUR, primarul Vasile Bita, a sesizat BEJ. In urma discutiei, presedintele BEJ a dat dispozitie ca stampilele sa fie predate politistilor din sectiile de votare.

CLUJ. Metro Media Transilvania realizeaza sondaje "exit poll" in sectia de votare si nu in afara acesteia.

CONSTANTA. Reprezentantii PNL, PD si PUR au reclamat la Biroul Electoral de Circumscriptie Medgidia ca presedintii a patru sectii de votare din municipiul Medgidia au plecat sambata seara cu stampilele de vot, desi legea prevede ca acestia aveau obligatia sa le predea cu proces-verbal, sub paza militarizata. La Basarabi s-au folosit buletine de vot care nu aveau stampila de control a sectiei de votare

GIURGIU. Ploile din judetul Giurgiu au provocat deranjarea telefoanelor la cinci sectii de votare situate in localitatile din judet, a declarat secretarul general al Prefecturii Giurgiu, Marin Patuleanu. O alta problema semnalata este cea a tusierelor, stampila neputand sa fie aplicata decat pe doua buletine de vot.

GORJ. Presedintele BEJ, judecatorul Ion Marin, a fost sesizat ca, in comuna Balteni, un angajat al primariei merge din poarta in poarta si imparte ajutoarele sociale si subventiile agricole pentru tarani. Acesta a cerut primariei din localitate sa stopeze actiunea respectiva.

HARGHITA. Presedintele Sectiei de votare 9 din Miercurea-Ciuc, care avea cheia imobilului, nu s-a trezit la timp, astfel ca sectia respectiva s-a deschis la ora 7:40. Tot la Miercurea-Ciuc, un tanar mort in Revolutia din ’89 figureaza pe listele de alegatori la o sectie de votare, din cauza ca certificatul sau de deces nu a ajuns la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei.

ILFOV. Observatorii Pro Democratia au sesizat ca la Sectia de votare nr. 1 din Petr"chioaia, in locul Biroului Electoral de Sectie exista un "serviciu tehnic, constituit din patru persoane care cunosc mai bine oamenii din comuna", dupa spusele presedintelui sectiei. In Pantelimon, Sectia 1, PSD, PUR si Partida Rromilor iau cu microbuzul oamenii din comuna si ii duc in sectia de votare, unde intra cu ei in cabina si le arata cu cine sa voteze. Pe unii ii si platesc. Ciorogarla, Sectia 2, candidatii fac campanie in fata sectiei de votare. Primarul promite alegatorilor ca ii va duce la vila lui daca il voteaza.

NEAMT. Activitate ade votare la Sectia 1 din comuna Ruginoasa, judetul Neamt, a inceput cu o ora si jumatate mai tarziu, deoarece un candidat la functia de primar si 13 candidati la functia de consilier au intrat in local in jurul orei 5:30 si au refuzat sa plece. Pana la urma, politistii au reusit sa aplaneze conflictul.

MURES. Ieri, la ora amiezii, mai multi targumureseni au primit pe telefoanele mobile mesaje SMS prin care erau chemati la vot si indemnati sa-l voteze pe actualul primar al municipiului Targu-Mures, Dorin Florea. "Romani, iesiti la vot! Votati numai candidatii partidelor importante. Votati-l pe Dorin Florea. Singurul cu sanse reale. Retrimiteti acest mesaj prietenilor!", se arata in SMS. Singurul partid care a depus contestatie impotriva mesajelor SMS a fost PNL Mures.

SUCEAVA. La Suceava, un reprezentant in biroul unei sectii de votare a plecat din sectie pe motiv ca are de sustinut un examen, el riscand sa primeasca o amenda de pana la 10 milioane de lei pentru parasirea sectiei de votare. Potrivit loctiitorului Biroului Electoral Municipal, Constantin Balan, reprezentantul din Sectia de votare nr. 19 plecat la examen apartinea PNTCD si era student.

TIMIS. La trei sectii de votare din Timisoara, mai multe buletine de vot au fost stampilate inca de sambata. Biroul Electoral Judetean a retras buletinele stampilate de sambata, le-a anulat si le-a inlocuit cu altele valabile. Membrii birourilor sectiilor de votare in care s-au intamplat incidentele au declarat ca au vrut doar sa simplifice procedura din ziua alegerilor.

Razboiul contestatiilor

PSD si Alianta PNl-PD au formulat "zeci de intampinari si contestatii" referitoare la modul de desfasurare a procesului de vot in unele sectii de votare din Capitala, cele doua formatiuni acuzandu-se reciproc de propaganda electorala, a declarat ieri judecatorul Elena Roventa, presedintele BEM. "Nici una dintre intampinarile adresate Biroului Municipal nu a fost solutionata de noi, sesizarile fiind de competenta presedintilor sectiilor de votare ori a biroului de circumscriptie pe raza caruia se afla sectia respectiva. Noi am trimis aceste intampinari spre rezolvare sectiilor, conform competentelor", a precizat Roventa.

SESIZARI. Cele mai multe sesizari fac referire la "elemente de propaganda electorala", majoritatea cu referire la sectii din Sectorul 2 al Capitalei. Referindu-se la un caz semnalat de reprezentantii Aliantei PNL-PD, potrivit caruia activitatea unei sectii de votare a fost suspendata timp de o ora, presedintele BEM a precizat ca "nu exista constatare scrisa" in acest sens. "Biroul Electoral Municipal nu are cunostinta de un asemenea caz", a declarat Roventa. (Camelia Ionescu)

Fraude la sugestie politica

La Timisoara, intr-un dintre sectiile de votare, procesul de votare a fost suspendat pentru jumatate de ora, dupa ce o femeie a incercat sa introduca in urne cinci buletine de vot. Femeia a fost observata de unul dintre membrii comisiei, care a oprit-o inainte sa le depuna. Acesta sustinea ca a primit cele doua buletine in plus de la unul dintre membrii comisiei, reprezentant al unui partid. Acesta insa, sustine ca nu el i-a dat buletinele, ci femeia le-a luat singura de pe masa. Incidentul, pe care vicepresedintele sectiei l-a catalogat ca frauda, a fost semnalat Biroului Electoral Judetean.

Procesul de votare a fost suspendat timp de o jumatate de ora, iar delegatul partidului asupra caruia planau suspiciuni a fost exclus din comisie.

PANTELIMON. Un incident similar s-a inregistrat ieri in comuna ilfoveana Pantelimon. Nelu R., in varsta de 24 de ani, a fost surprins de catre membrii comisiei electorale cand incerca sa introduca in urna un al doilea buletin pentru alegerea primarului. Politistii care au fost chemati la sediul sectiei de votare au mai gasit asupra barbatului inca doua buletine de vot.

Tanarul a declarat politistilor ca a primit al doilea set de buletine de vot de la unul dintre membrii Comisiei de supraveghere a alegerilor locale, din cadrul sectiei, Ion Ioan (58 de ani), membru al comisiei respective, din partea Partidului Romania Mare. Politistii au intocmit atat pe numele tinarului, cat si pe cel al reprezentantului PRM dosare penale pentru infractiunea de frauda electorala.(Camelia Ionescu)

Cu nunta la votare, in Galati

Primii alegatori care s-au prezentat la urne in comuna galateana Mastacani au fost mirii, nasii si invitatii participanti la o nunta. Mihaela si Adrian Tocu s-au casatorit sambata, iar ieri si-au fixat petrecerea de nunta. Nuntasii nu s-au apucat insa de petrecere pana cand nu s-au prezentat la sectia de votare. Primii au votat insuratii, apoi nasii, socrii mari, socrii mici si invitatii. Mihaela a spus ca isi doreste de alegeri extinderea telefoniei si a iluminatului public in comuna. Adrian vrea mai multe ajutoare pentru tinerii casatoriti si pentru copiii pe care ii vor avea. Nasul a fost cel care a avut grija ca alaiul de nunta sa mearga la votare la primele ore ale diminetii, inainte ca petrecerea, care urma sa se incheie tarziu, sa ii faca indisponibili.

Un cowboy cu toporisca la vot

Intr-o sectie de votare din Timis s-a prezentat un barbat costumat in cowboy si inarmat cu o toporisca artizanala, in momentul in care unul dintre candidatii la primarie isi exercita votul. Retinut de fortele de ordine, barbatul, in varsta de aproximativ 50 de ani, a spus ca nici macar nu avea de gand sa voteze. La aceeasi sectie s-a prezentat si o doamna cu un caine pe care vroia sa-l puna sa voteze. (Aniela Nine)

Coroane si jerbe de flori in Dolj

Un craiovean a depus coroane si jerbe de flori pe scarile si in holul Universitatii din Craiova, unde era amenajata o sectie de votare. Aflat intr-o avansata stare de ebrietate, cetateanul, care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea, a afirmat ca depune florile pentru ca "toti candidatii sunt morti, iar el va continua sa depuna flori pana cand toata lumea va intelege acest lucru". Desi coroanele de flori depuse au fost ridicate de pe scari de catre o femeie de serviciu din cadrul universitatii, craioveanul nu a renuntat. El a traversat imediat strada si a cumparat alte coroane. (Aniela Nine)

Candidat din Covasna pasibil de inchisoare

Unul dintre candidatii La Consiliul Local al localitatii covasnene Valea Crisului este pasibil de inchisoare, dupa ce s-a constatat, in momentul in care acesta a vrut sa voteze, ca nu are domiciliul stabil in localitatea pentru care si-a depus candidatura. Presedintele Biroului Electoral Valea Crisului, Altea Martian Danut, a declarat ca unul dintre candidatii pentru functia de consilier local al comunei Valea Crisului s-a prezentat la vot, moment in care membrii sectiei de votare au constatat ca acesta nu are domiciliul stabil in comuna respectiva, in conditiile in care in dosarul de candidatura a declarat, pe proprie raspundere, ca domiciliaza in aceasta localitate. "Se va face o sesizare la Parchet, fiind vorba de fals in declaratii, Balogh Janos riscand o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani". (Camelia Ionescu)

Stampile de vot si tusiere gasite langa gardul unei uzine

Sute de stampile de vot si tusiere au fost gasite ieri langa gardul unei uzine din Timisoara. Paznicii uzinei le-au gasit frumos asezate in cutii de plastic si sustin ca nu le-au vazut in noaptea de sambata spre duminica, cand au patrulat in zona. Politistii si jandarmii au inceput imediat cercetarile, iar din primele date se pare ca stampilele au fost folosite la alegerile din anul 2000 si la referendum, deoarece pentru localele de acum au fost facute stampile noi in intrega tara. (Camelia Ionescu)

SUMAR ALEGERI - 7 iunie 2004

Basescu 59,3% - Geoana 29,6%

Basescu: "Le multumesc bucurestenilor ca si-au luat Bucurestiul inapoi!"

Tristete in Kiseleff

Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

Monica Tatoiu nu se da batuta

Dumitru Dragomir: "Ma intorc la fotbal"

Rezultatele sondajelor in tara

Candidati cercetati de politie pentru nazbatii

Peripetii cu stampile

Vot muiat de ploaie
×