Deoarece Guvernul a ignorat constant un instrument important în gestionarea pandemiei de coronavirus, avocatul Daniel Ionaşcu, preşedintele executiv al PPU-SL, a inițiat o petiţie online în care cere testare gratuită COVID-19 în România. Până ieri, peste 11.000 de persoane au semnat această petiție.
„Inițiem procedura constituțională de strângere a 100.000 de semnături pentru testarea gratuită a populației României. Având în vedere că Uniunea Europeană ne-a alocat 4 700 000 de Euro pentru testarea gratuită, cerem 2 teste gratuite pe săptămână pentru fiecare cetățean român. Pentru ca aceasta petiție să fie luată în considerare, avem nevoie de 5.000 de semnături în 20 de județe. Eu vă asigur că voi duce și pleda voința noastră în Parlament până la capăt. Vă rog doar atât, să nu mă lăsați singur dacă începem lupta împreună”, se arată în descrierea petiţiei iniţiate de Daniel Ionaşcu.
Numărul testelor influențează toți indicatorii epidemici
Cu toate că testele pentru depistarea infectărilor cu SARS-CoV-2 reprezintă „indicatorul Alpha în pandemie”, după cum le-a catalogat cercetătorul Octavian Jurma, în România s-au făcut foarte puține teste comparativ cu alte state, încă de la începutul crizei sanitare.
Deseori, autoritățile au invocat capacitatea limitată de testare a statului, însă Jurma, care face o analiză testării Covid în România, arată că este vorba despre o scădere a numărului de teste „sub voința politică”.
Relevant este faptul că, deși în valul 4 am avut un număr de cel puțin trei ori mai mare decât în valul 3, și am devenit și campioni mondiali la mortalitatea prin Covid, numărul de teste făcut de statul român a fost mai mic acum decât în valul precedent.
„Numărul de teste în valoare absolută din programul național în vârful valului 4-Delta (la 18.863 cazuri noi pe zi) rămâne mai mic decât în vârful valului 3-Alpha (la 6.651 cazuri pe zi). Cu alte cuvinte, noi facem mai puține teste RT-PCR în programul național (teste plătite de stat) în valul 4 decât în valul 3, deși numărul de cazuri este de 3x mai mare”, concluzionează Octavian Jurma, în analiza postată pe pagina sa de Facebook. Acesta subliniază că, începând din luna octombrie, media numărului de cazuri înregistrate zilnic depășește numărul de teste RT-PCR și că fără testele făcute de oameni pe banii lor, România nu ar putea detecta mai mult de 12.000 cazuri pe zi.
„Fără teste oficiale nu avem cazuri de COVID-19 confirmate oficial. Fără cazuri confirmate oficial nu avem nici decese de COVID-19 confirmate oficial. Așadar, manipulând numărul de teste oficiale, manipulezi toți indicatori epidemici oficiali. Tot de teste depinde incidența la 1.000, singurul indicator oficial și singurul care mai are atașate niște măsuri de prevenție. Dacă nu testezi, incidența devine zero, iar autoritățile locale pot pretinde că nu au cazuri de COVID-19 și deci nu e nevoie nici o restricție. De aici și lupta înverșunată dusă de autorități împotriva testelor în România”, explică cercetătorul.